Scaderea numarului de clase a IX-a fata de numarul proiectat de catre licee este un fenomen la nivel national, iar decizia nu au luat-o inspectoratele scolare, a declarat pentru HotNews.ro inspectorul scolar general al judetului Mures, Stefan Somesan. "Nu judetele au fost cele care au decis numarul de locuri in licee, acest lucru s-a facut prin aplicatia nationala privind repartizarea absolventilor de gimnaziu in clasa a IX-a, dupa Evaluarea Nationala", a sustinut Somesan. Inspectorul scolar general a afirmat ca "pe data de 17 iulie, cand s-au afisat in aplicatie rezultatele repartitiei la liceu, am vazut aceasta scadere", care este cauzata si de faptul ca "noi la Mures am planificat in plus cateva clase, pentru a da drumul la piata scolara si sa fie concurenta".

ScoalaFoto: AGERPRES
  • Amintim ca Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a anuntat astazi, 25 iulie, ca intre 75 si 115 clase de a IX-a din Bucuresti ar putea fi desfiintate din toamna, prin neocuparea locurilor. Potrivit inspectorului scolar general din Bucuresti, Constantin Traistaru, pana la 150 de norme didactice vor fi reduse, iar profesorii care ar putea fi afectati de diminuarea numarului de clase sunt de la disciplinele tehnologice. Aceeasi situatie se inregistreaza in toate judetele. 

Stefan Somesan

Stefan Somesan

Foto: edums.ro

Contactat de HotNews.ro, inspectorul scolar general al judetului Mures, Stefan Somesan, a declarat ca nu inspectoratele scolare judetene sunt cele care au decis desfiintarea unor clase de liceu. "Aplicatia nationala privind repartizarea absolventilor de gimnaziu in clasa a IX-a este cea in care am vazut ca numarul de clase de liceu ocupate este mai mic decat cel previzionat. Nu a fost o optiune a inspectoratelor scolare, nu noi suntem cei care decidem [scaderea numarului de clase la liceu - n.red.]. Noi in aplicatia nationala nu am avut acces decat o singura data, cand s-au facut inscrierile", a declarat pentru HotNews.ro inspectorul general scolar din Mures.

In judetul Mures, fata de numarul de clase de liceu proiectat inainte de examene, 6 clase nu se realizeaza. "Principalele unitati de invatamant afectate sunt liceele tehnologice, pentru ca toate liceele teoretice si-au ocupat locurile", a sustinut Somesan.

Intrebat care este cauza acestei scaderi a numarului de clase planificat initial, Stefan Somesan a declarat ca "nu notele de la Evaluarea Nationala au avut acest efect, pentru ca elevii trebuie sa intre la un liceu, indiferent de notele pe care le iau", invatamantul obligatoriu fiind de 10 clase.

"Este vorba si de o reducere demografica, dar noi la Mures am planificat in plus cateva clase de liceu fata de numarul de elevi, pentru a da drumul la piata scolara si sa fie concurenta. Pentru ca daca limitam numarul de locuri la cati absolventi aveam nu mai aveam aceasta concurenta, pentru ca elevii erau impinsi de calculator intr-o anumita parte", a explicat pentru HotNews.ro inspectorul scolar general din judetul Mures.

Acesta a declarat ca numarul final al locurilor de liceu care nu se ocupa va fi comunicat dupa a doua etapa de inscriere la liceu, care se finalizeaza la 1 august.

In ceea ce-i priveste pe profesorii care trebuia sa predea la clasele care acum nu au fost ocupate, Stefan Somesan a afirmat ca "incercam sa ii reasezam pe celelalte unitati de invatamant, pentru ca in judetul Mures avem foarte multe cadre didactice necalificate in sistem. Se va renunta la cadrele necalificate".

"Micsorarea numarului de elevi la liceele tehnologice este un efect al politicilor economice de-a lungul anilor, pentru ca interesul fata de tehnologic nu a scazut brusc in anul acesta scolar. Fenomenul acesta se inregistreaza in ultimii 5, este o tendinta de scadere permanenta si acum s-a atins varful. Nu invatamantul profesional este cauza, pentru ca noi avem 15 clase profesionale pe judet si acestea preiau elevii dupa clasa a IX-a, deci nu vad o legatura aici", a continuat inspectorul scolar general din Mures.

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti: Intre 75 si 115 clase de a IX-a din liceele tehnologice ar putea fi desfiintate din toamna

Constantin Traistaru

Constantin Traistaru

Foto: Agerpres

Amintim ca inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti, Constantin Traistaru, a anuntat in aceasta dimineata ca intre 75 si 115 clase de a IX-a ar putea fi desfiintate din toamna, prin neocuparea locurilor. Pana la 150 de norme didactice vor fi reduse, iar profesorii care ar putea fi afectati de diminuarea numarului de clase sunt de la disciplinele tehnologice, a precizat acesta. Aceasta scadere a fost realizata dupa prima repartizare computerizata in licee.

"Asteptam rezultatele la a doua repartizare computerizata in liceu, dar dupa o prima analiza pe care am facut-o, am constatat ca din toamna ar putea disparea intre 75 si 115 clase din invatamantul tehnologic, aceasta implicand reducerea pana la 150 a normelor pe discipline tehnologice", a declarat inspectorul general scolar al Capitalei.

Constantin Traistaru a spus pentru Mediafax ca Inspectoratul va face o alta analiza in 2 august, cand va sti mai precis care va fi situatia locurilor in clasa a IX-a, dupa a doua repartizare, respectiv cate clase nu au elevi si ar trebui desfiintate, tot atunci fiind analizata si situatia normelor didactice pe discipline.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei: Nu exista clase a IX-a unde s-au inscris copii si pe care sa le desfiintam

In mandatul ministrului Remus Pricopie, recolta de promovati a crescut la nivel record

Remus Pricopie

Foto: Agerpres

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat pentru HotNews.ro ca "intotdeauna numarul de elevi pe care il proiecteaza liceele este mai mare decat numarul de elevi efectiv inscrisi in clasa a IX-a, pentru ca nu ai de unde sa stii cu exactitate cati elevi se vor inscrie la un anumit liceu, dupa terminarea gimnaziului". "Este si un efect demografic, dar intotdeauna cifrele proiectate pentru clasa a IX-a sunt mai mari", a continuat ministrul.

"Nu exista clase a IX-a unde s-au inscris copii si pe care sa le desfiintam. Este o informatie falsa, care nu face decat sa introduca panica", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Intrebat ce se intampla cu profesorii care nu vor mai avea catedre, ministrul a precizat ca "nu se pune problema sa avem profesori titulari care sa nu isi ocupe posturile. (...) In fiecare an se apeleaza la un numar de suplinitori care sa ocupe acele catedre pentru care nu exista titulari".

Citeste si: