"Au venit toti copiii si m-au felicitat. Istoria a fost cea mai grea materie pentru mine", spune Mihai Mocean, un tanar de 20 de ani cu sindrom Down care si-a luat Bacalaureatul. Desi refuzat de multe scoli, Mihai a reusit sa termine BAC-ul cu o medie aproape de 7. "Nu a fost greu, ca am invatat", a povestit baiatul pentru City News. Dorinta sa este sa devina preot, iar pentru asta "dupa vacanta trebuie sa invat din nou, dar vreau".

Mihai MoceanFoto: CityNews.ro

Mihai Mocean are 20 de ani, are sindromul Down, este din Cluj-Napoca si a promovat examenul de Bacalaureat cu media 6.83. "Am trait foarte intens aceste zile de examen. Dar, asa, parca in adancul sufletului, ziceam ca va lua bacalaureatul, adica am stiut ce munca am depus cu el 12 ani, clipa de clipa. Sunt fericita, dar a fost foarte greu", a declarat pentru City News mama baiatului, Maria.

Aceasta a povestit ca baiatul a fost respins in nenumarate randuri de scoli, dupa ce profesorii aflau ca are sindromul Down. "Am cautat nu stiu cate scoli pana ne-au primit. Cand ma duceam si spuneam ca am un copil de gradinita sau am un copil de scoala, raspunsul era de fiecare data: da, perfect, vi-l inscriem! Dar in momentul in care le spuneam ca sufera de sindromul Down, raspunsul lor era un 'nu' hotarat", spune mama sa.

Potrivit acesteia, multi profesori i-au spus: "Ia-ti de aici copilul! Nu vezi ca e handicapat? Vrei sa ne smintesti si pe noi, si pe copii?"

Anul acesta, Mihai a absolvit liceul si a intrat in examenul de Bacalaureat. "Nu a fost greu, ca am invatat. Au venit toti copiii si m-au felicitat. Istoria a fost cea mai grea materie pentru mine. Ce mi-a placut cel mai mult a fost geografia. Acuma este vacanta, vreau sa calatoresc", spune Mihai pentru City News.

Acum, Mihai vrea sa plece impreuna cu mama sa intr-o mica vacanta, dupa care se va reapuca de invatat. "Vreau sa aleg calea teologica. (...) Dupa vacanta trebuie sa invat din nou, dar vreau, imi doresc foarte tare sa fac asta!", a declarat Mihai (Sursa).

In judetul Cluj, promovabilitatea la Bacalaureat 2013 este de 72,21% dupa solutionarea contestatiilor. La nivel national, rata de promovare este de 56,4%. Anul acesta, aproape 13.500 de elevi au decis sa nu se mai prezinte la examenele din cadrul BAC-ului, desi se inscrisesera pentru sustinerea lor, iar alte cateva mii nici nu s-au inscris, cel mai probabil de teama ca nu s-au pregatit suficient pentru acest examen, au explicat inspectorii scolari.

Citeste si: