Proiectul de revizuire a Constitutiei este menit sa instituie, pe termen mediu si lung, un monopol al puterii pentru USL, a afirmat marti fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, la o dezbatere organizata de Grupul pentru Dialog Social pe tema revizuirii Constitutiei.

"Acesta este, dupa parerea mea, lucrul cel mai periculos care se poate intampla daca proiectul de revizuire trece asa cum a fost el redactat pentru moment. Se incearca golirea de continut a acestui stat de drept, prin lipsirea de competente, slabirea de competente a institutiilor fundamentale ale statului. Asa cum este acum, proiectul ameninta sa slabeasca si statul de drept si sa dezorganizeze administratia noastra", a afirmat Predoiu, citat de Agerpres.

In opinia sa, adevarata problema - care pare nerezolvabila - este mentalitatea politica din spatele acestei revizuiri.

"Uitati-va ce institutii sunt lovite de-a dreptul in moalele capului de revizuirea Constitutiei. Avem ICCJ care indrazneste sa sanctioneze coruptia, avem CSM-ul, avem puterea judecatoreasca in sensul ei cel mai larg, adica institutii care, anul trecut, s-au opus desfiintarii statului de drept. Ei bine, aceste institutii sunt puse acum sub papucul Parlamentului. Legile sunt facute de oameni si pentru oameni, nu poti sa prezidezi o comisie de revizuire a Constitutiei fara sa ai habar de acest domeniu, si mai mult decat atat, demonstrand intr-un trecut recent ca ai alergie la statul de drept. Cu alte cuvinte, faci ceva in stiintele juridice sau in viata politica si ajungi sa prezidezi reforma unei Constitutii, nu prezidezi reforma unei Constitutii ca sa pleci cu ceva", a argumentat fostul ministru al Justitiei.