Mai multe localitati din judetul Constanta sunt afectate de inundatii in urma ploilor abundente din ultimele ore. Zeci de gospodarii au fost inundate si mai multe drumuri au fost acoperite de puhoaie. In orasul Cernavoda situatia este fara precedent. Judetul Constanta se afla sub avertizare meteo de vreme rea, iar hidrologii au emis o atentionare cod galben de cresteri ale debitelor pe raurile din bazinul hidrografic Dobrogea.

Inundatii in TulceaFoto: Facebook/ Mihai Tanase

Mai multe strazi din cartiere din orasele Constanta, Medgidia, Cernavoda, dar si o zona din nordul statiunii Mamaia au fost inundate, duminica, in urma ploilor torentiale.

Potrivit unui comunicat transmis de reprezentantii Regiei Autonome Judetene de Apa (RAJA) Constanta, citat de Agerpres, la dispeceratul institutiei au fost primite, pana in prezent, zece reclamatii privind sistemul de canalizare stradal din cartierele constantene Coiciu, Tomis Nord, Faleza Nord, Poarta 6 si zona Butoaie din statiunea Mamaia.

"Echipele de interventie au raspuns la toate aceste solicitari si toate sunt in curs de rezolvare", sustine purtatorul de cuvant al RAJA, Irina Oprea.

"Sunt puse in pericol masini, dar interventia efectiva asupra lor, sa eliberam zona, se va putea dupa scaderea nivelului apei", a spus prefectul de Tulcea.

UPDATE 20.00: Si orasul Tulcea a fost inundat in urma unei ploi care a durat circa 30 de minute. Se actioneaza cu pompe in vederea evacuarii apei, insa acestea au o capacitate destul de mica in raport cu volumul de apa. Parcarea unui hotel de patru stele a fost inundata, informeaza B1.ro.

"Sunt puse in pericol masini, dar interventia efectiva asupra lor, sa eliberam zona, se va putea dupa scaderea nivelului apei", a spus prefectul de Tulcea.

UPDATE 17.00: Ploaia torentiala a facut, duminica, distrugeri fara precedent in Medgidia si orasul Cernavoda, potrivit primelor informatii comunicate de autoritatile locale.

Primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, a declarat pentru Agerpres ca ploaia torentiala care a cazut asupra localitatii timp de aproape doua ore a provocat distrugeri deosebit de mari infrastructurii rutiere a orasului si inundatii in mai multe imobile si gospodarii.

"Eu nu am vazut niciodata asemenea ravagii provocate de ploaie in Medgidia. Pur si simplu torentii au rupt in doua, pe toata lungimea, o strada de peste 300 de metri, in centru orasului. A creat o ravena pe toata lungimea strazii si a smuls bucati de caldaram, cu asfalt cu tot, grele de cate 500-600 de kilograme pe care le-a purtat pana la 20-25 de metri in aval. Peste tot prin oras sunt depuneri de aluviuni, pavaje smulse, culturi agricole distruse. Este un calvar", a afirmat edilul.

La nod-vest de Medgidia, in satul Anghel Saligny, nivelul apei provenite din precipitatii, care aici au acumulat 96 de litri pe metru patrat, in doua ore, a ajuns in unele zone la peste un metru inaltime. Pentru o interventie rapida, la solicitarea primarului, Compania RAJA SA a trimis in localitate doua auto-vidanje si un excavator pentru degajarea drumului catre localitate, blocat de aluviunile aduse de torenti.

Primarul Ion Beiu sustine ca in curtile oamenilor apa a ajuns pana la un metru inaltime. "Torentii de apa au distrus drumurile de piatra, gardurile si culturile agricole din gospodarii", a declarat edilul.

Ploaia, deosebit de violenta, care a totalizat la Cernavoda 100 de litri pe metru patrat, in doua ore, a inundat pentru a treia oara in ultimele doua saptamani centrul orasului si mai multe strazi din zona.

Primarul localitatii, Gheorghe Hansa, a sustinut si el ca situatia este fara precedent. "Apa a depasit digurile de aparare si a patruns in curtile oamenilor. Strazile sunt impracticabile in centrul civic iar o portiune de drum efectiv a luat-o la vale. Ploaia ne-a rupt strazile. Trebuie refacuta o strada intreaga. Ploaia a luat un metru de strada in adancime", a declarat primarul.

Si in comuna Rasova, situata pe malul Dunarii, la vest de orasul Cernavoda, ploaia torentiala a distrus, in decurs de doua ore, culturile de pe camp si a inundat gospodariile localnicilor. "A plouat incontinuu timp de peste doua ore, si a inundat gospodariile, curtile, strazile din comuna. Ne-a inundat si balta Cochirleni care s-a umflat si a venit peste noi", a declarat primarul Mihalache Neamtu.

Potrivit acesteia, si la Cernavoda, unde ploua torential de aproape doua ore, din partea centrala a orasului s-au primit doua reclamatii, mai multe echipe de lucratori ai Regiei de Apa intervenind cu pompe si vidanje, pentru a preintampina inundarea zonei.

Trafic rutier blocat pe DN22C din cauza aluviunilor aduse de ploaie

Traficul rutier este blocat, duminica, pe DN22C Cernavoda - Murfatlar, in zona localitatii Faclia, din cauza aluviunilor aduse de ploaia torentiala si depuse pe carosabil.

Potrivit centrului Infotrafic al Politiei Romane, lucrarile de deblocare vor incepe imediat dupa oprirea ploii.

Circulatia autovehiculelor a fost ingreunata si pe DN39 Constanta - Mangalia, in zona localitatii Tuzla, apa acoperind o banda de rulare a soselei.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis duminica noi atentionari cod galben de ploi pentru Bucuresti si judete din sudul si sud-estul tarii. Potrivit ANM, pe parcursul zilei de duminica, aria ploilor se va extinde treptat in sudul si sud-estul tarii, vor fi mai ales averse, posibil insotite de scurte intensificari ale vantului si descarcari electrice, iar cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si izolat 40-50 l/mp.

Sambata, hidrologii au emis o atentionare cod galben de cresteri ale debitelor pe raurile din bazinul hidrografic Dobrogea. Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), in intervalul 30 iunie, ora 12:00 - 1 iulie, ora 14:00, se instituie cod galben pe raurile din Dobrogea, din judetele Constanta si Tulcea, moment in care se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.