Deputatul PSD Florin Buicu, secretar al Comisiei de Sanatate din Camera, spune ca Ministerul Sanatatii a cerut directiilor de sanatate publica o situatie a folosirii in spitale a "limbilor minoritare", pentru a vedea in ce masura li se ofera posibilitatea pacientilor "de a fi tratati in limba lor", transmite Mediafax.

Deputatul PSD Mures Florin Buicu, secretar al Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, a declarat vineri ca i s-a adus la cunostinta ca Ministerul Sanatatii a solicitat, in aceasta saptamana, directiilor de sanatate publica din tara o situatie a folosirii in spitale a "limbilor minoritare", precum maghiara si germana, in vederea intocmirii unui raport.

Potrivit adresei MS 976/2013, directiile de sanatate publica trebuie sa transmita daca au fost luate masuri in conformitate cu legea care ratifica Carta Europeana a Limbilor Minoritare si Regionale, astfel incat "institutiile sociale, cum ar fi spitalele, caminele de batrani, azilurile sa ofere posibilitatea de a-i primi si de a-i ingriji, in propria lor limba, pe vorbitorii unei limbi regionale sau minoritare, care necesita ingrijiri din motive de sanatate, varsta".

In document se arata ca autoritatilor romane li s-a solicitat, de catre un comitet de experti, sa asigure in spitale, camine pentru persoane varstnice si camine studentesti "asistenta sociala care sa ofere pacientilor posibilitatea de a primi si de a fi tratati in limba lor proprie, adica utilizarea unei limbi regionale sau minoritare (maghiara sau germana)".

Deputatul PSD a sustinut ca, in opinia sa, "prioritatile in domeniul sanatatii sunt cu totul altele", el precizand ca acesta este punctul sau de vedere, care nu implica o pozitie oficiala a partidului pe care il reprezinta.

"Prioritatile populatiei in domeniul sanatatii sunt, cred, cu totul altele. Reforma in sanatate, dupa parerea mea umila, inseamna altceva decat sa transmitem si sa dam de lucru angajatilor DSP - sa asigure altceva decat prevede Constitutia", a spus deputatul.

El a subliniat ca sunt lucruri "mult mai stringente" de rezolvat pentru populatie si medici, legate de calitatea serviciilor medicale, cresterea salariilor in domeniul sanitar, posibilitatile de a determina medicii tineri sa ramana in tara.

Parlamentarul a spus ca trebuie sa se faca o distinctie intre unitatile unde se ofera ingrijire de lunga durata si spitale, unde, mai ales in urgenta, "prioritara e viata pacientului".

"Cand vine o urgenta, medicul trebuie sa-i salveze viata, abia pe urma intreb de translare. Eu nu cred ca in spitalele din Germania exista translator turc. Sau ca eu, daca ma duc in Ungaria, sunt tratat in limba romana. E o diferenta intre serviciile de urgenta, unde prioritara e salvarea vietii pacientului, si serviciile sociale, de lunga durata. Am ratificat Carta, dar e vorba de servicii sociale. E o mare diferenta. In azilele pentru varstnici, care necesita ingrijire de lunga durata, sunt de acord ca trebuie sa le asiguram aceasta posibilitate", a conchis Buicu.