Paradoxul romanilor saraci: someri trimisi la angajare se roaga de patroni sa nu-i accepte

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 16 mai 2013, 19:33 Actualitate | Esenţial


La carciuma din sat
Foto: Hotnews
Dintre toti somerii din judetul Arges, circa 37% primesc o indemnizatie de somaj, insa autoritatile locale se plang ca o buna parte dintre cei ajutati se roaga de patroni sa nu-i angajeze ca sa isi poata primi mai departe banii de la stat si sa stea acasa. Directorul adjunct al AJOFM Arges, Claudiu Baciu a explicat pentru HotNews.ro ca multi dintre someri prefera sa incaseze indemnizatia  de somaj de 400 de lei lunar si sa stea degeaba, decat sa lucreze o luna pentru 500-600 de lei. Situatia din Arges - un judet incadrat aproape de media nationala la somaj si departe de judetele cu somaj extrem si cu numar mare de asistati social - nu este singulara, ci reprezinta, de fapt, un fenomen remarcat de-a lungul anilor si in alte judete ale tarii si care, desi s-au propus si unele masuri sau amenzi, a ramas neschimbat pana astazi.

Judetul Arges este unul dintre judete tarii care, din punct de vedere al somajului se afla aproape de media nationala. Rata somajului in luna martie a fost de 6,37%, aproape de 5,58% rata pe tara si departe de judetele cu extreme unde rata somajului depaseste 10 sau 11 procente.

Dintre toti somerii din Arges, 37,41%, adica mai exact 6.087, dintre someri primesc o indemnizatie de somaj, aproape de media nationala de 37,17%, insa autoritatile locale se plang ca o buna parte dintre cei ajutati se roaga de patroni sa nu-i angajeze ca sa isi poata primi mai departe banii de la stat.

Directorul Agentiei Judetene pentru Ocupare Fortei de Munca, Nicolae Badescu, sustine pentru publicatia locala "Ancheta" ca in ultima perioada a devenit o moda ca somerii sa mearga la angajatorul propus de AJOFM si, din dorinta de a ramane acasa, in somaj, sa-i roage pe patroni sa-i dea scris cum ca nu se potriveste postului pe care acesta il are.

"De foarte multe ori ni s-a intamplat sa ne spuna angajatorii sa nu le mai trimitem someri, intrucat majoritatea merg si se roaga de ei sa nu-i accepte si sa le dea negatie, cum ca nu s-ar potrivi postului pe care ei il au disponibil", sustine directorul AJOFM Arges.

Ce le spun somerii angajatorilor: "Stiti, daca puteti sa-mi dati negatie ca eu vreau sa raman in somaj, nu vreau sa lucrez"

Contactat de HotNews.ro, directorul adjunct al AJOFM Arges, Claudiu Baciu, a confirmat situatia si a declarat ca multi dintre someri prefera sa incaseze cate 400 de lei lunar drept indemnizatie de somaj, dar sa stea degeaba, decat sa lucreze o luna pentru 5-600 de lei.

"Noi suntem obligati prin lege sa le dam repartitie somerilor catre locurile de munca vacante. Ei daca se duc la angajatori si vin cu negatie le dam somaj in continuare. Daca ii angajeaza se sisteaza indemnizatia. Cei mai multi se duc la angajator si zic: "Stiti, daca puteti sa-mi dati negatie ca eu vreau sa raman in somaj, nu vreau sa lucrez". Asta a fost nemultumirea noastra. Majoritatea vin inapoi cu negatie de la angajator", a declarat pentru HotNews.ro directorul adjunct al AJOFM Arges.

Ce le transmit patronii autoritatilor: Nu mai participam la bursele de locuri de munca. Toti somerii pe care ni-i trimiteti se roaga de noi sa-i refuzam

Acesta a mai spus ca, in ciuda eforturilor Agentiei de a gasi locuri de munca vacante, angajatorii sunt reticenti si nu mai vor sa participe la bursele de locuri de munca organizate din cauza experientelor cu somerii care cer sa nu fie angajati.

"Noi am facut o campanie in care sa cautam locuri vacante. Noi ne-am dus din usa in usa sa cautam locuri de munca vacante. Am luat toti angajatorii si oamenii spun ca nu mai vin la bursele organizate de noi, ca vin degeaba pentru ca cei pe care ii trimitem vor sa primeasca negatie si nu vor sa munceasca. Asa spun mai multi angajatori, asa le-au spus colegilor mei care au fost pe teren:"Dom'le, noi nu mai venim ca si asa toti pe care ni-i trimiteti se roaga de noi sa le dam negatie", mai sustine directorul AJOFM din Arges.

"Probabil ca unora le convine sa stea acasa pe 400 de lei decat sa mearga la serviciu si sa ia 500-600. Unii pot fi si in somaj, si sa lucreze la negru, dar nu avem de unde sti asta"

Cum se explica fenomenul? "Probabil ca unora le convine sa stea acasa pe 400 de lei decat sa mearga la serviciu si sa ia 500-600. In jur de 400 si putin e suma medie pentru someri. Indemnizatia de somaj e 375 plus un procent in functie de vechime. Unii zic ca primesc 4 milioane daca stau, iar daca s-ar duce la munca ar lua 5 sau 6 milioane. Probabil asta e explicatia lor, dar nu se gandesc ca una e sa ai serviciu si alta e sa primesti somajul. Indemnizatia se termina intr-un an maxim. Apoi ce faci?", ne-a explicat oficialul argesean.

"Unii isi zic "Dom'le, mai am doua luni [n.r. de indemnizatie de somaj] si termin si oricum ma angajez". Si prefera pentru o luna - doua sa nu se incurce, sa stea", continua directorul din cadrul AJOFM.

E posibil ca un somer sa prefere indemnizatia de somer si sa lucreze la negru in paralel? "Este posibil si asta. Sa fie si in somaj si sa si lucreze, dar nu avem de unde sa stim asta. Cert e ca somerii vin cu negatii si e suspect. Dam 200 de repartitii si nu se angajeaza nici unul. Legal nu avem ce face. Daca ei vin cu hartie si cu stampila ca nu-l angajeaza... Majoritatea vin cu negatie", sustine Claudiu Baciu din AJOFM Arges, care recunoaste ca Agentia nu poate sa stie daca majoritatea somerilor primesc negatie pentru ca nu corespund postului sau se roaga de patroni sa le dea negatie.

"Noi nu avem ce sa facem. Noua ne-au transmis verbal problema asta de catre angajatorii. Ce s-ar putea modifica? Nu as putea sa va spun. Noi ii trimitem la locul de munca si ei se intorc cu negatie. Poate sa zica [n.r. angajatorul] "Nu corespunde, nu a avut nu stiu ce studii sau l-am pus la test si n-a stiu sa lucreze cu masina", a mai spus oficialul argesean.

Fenomenul somerilor care fug de munca: mereu semnalat, mereu discutat, niciodata rezolvat

Fenomenul somerilor care nu vor sa se angajeze si prefera sa stea acasa atata timp cat sunt platiti de stat nu este unul nou, si nici un caz izolat.

Situatii similare au fost semnalate de-a lungul anilor si in alte judete alte tarii si, desi s-au si propus si unele masuri sau amenzi in cazul celor care cauta dinadins sa nu se angajeze, situatia a ramas neschimbata pana astazi.

In septembrie 2011, spre exemplu, sefia AJOFM Vrancea se plangea ca somerii vrinceni sint mai cu "mot" si refuza sa munceasca in confectii, dar prefera sa stea acasa cu 250 lei, ajutorul de somaj [n.r. la acea data]. (sursa)

Seful AJOFM Cluj in 2011: Amenzi pentru somerii care fac totul sa nu se angajeze. Multi dintre ei, de exemplu, de gen masculin, s-au dus bauti la interviu numai sa nu fie angajati


La nici doua luni mai tarziu, directorul AJOFM Cluj atragea atentia ca numerosi clujeni neglijeaza flagrant ofertele de locuri de munca propuse si propunea Ministerului Muncii, condus pe atunci de democrat-liberala Sulfina Barbu, sa instituie amenzi.

"Se duc la locurile de munca beti, murdari, numai ca sa nu le ocupe. Pana acum asemenea cazuri nu au iesit la iveala pentru ca la repartizarea somerilor exista trei variante pe care angajatorul le poate completa: este refuzul de a angaja persoana, este refuzul persoanei de a ocupa acel loc de munca sau sa fie etichetat ca necorespunzator postului''", a explicat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj citat de Ziua de Cluj.

"Am aflat ca multi dintre ei, de exemplu, de gen masculin, s-au dus bauti la interviu, imbracati necorespunzator, atitudinea lor fata de angajator a fost nepoliticoasa in modul in care s-au exprimat sau s-au prezentat, ceea ce a dus, clar, la un refuz al angajatorului", a relatat Don.

Seful AJOFM Dolj, 2011: "Trebuie sa-i facem pe acesti oameni sa munceasc. Nu este normal ca o persoana care nu a contribuit nici macar cu un leu la bugetul de stat sa primeasca bani"


Aceeasi situatie si in Dolj, semnalata in Gazeta de Sud in decembrie 2011 - "Cum fenteaza munca somerii din Dolj".

"Am avut situatii in care somerii au primit repartitie pentru un loc de munca, in calificarea pe care o aveau, dar s-au rugat de angajatori sa specifice ca nu corespund", declarat atunci Aurora Tiribeja, director executiv al AJOFM Dolj.

"Trebuie sa-i facem pe acesti oameni sa munceasca, pentru ca nu este normal ca o persoana care nu a contribuit nici macar cu un leu la bugetul de stat, care nu are o zi pe cartea de munca si nu a platit pentru ajutorul de somaj sau pentru sanatate sa primeasca bani", a adaugat oficialul doljean.

Vara lui 2012: Fermierii ieseni cauta in disperare zilieri, Somerii prefera sa stea acasa pe ajutorul de somaj

Situatia celor care fug de munca si cauta doar ajutorul de la stat s-a repetat si in vara lui 2012. In August anul trecut, Pro TV transmitea un reportaj in care aratau cum fermierii din Iasi cautau lucratori zilieri,  dar somerii din sate preferau sa stea acasa.

"Unii primesc ajutor de la stat si nu vor sa renunte la acesti bani, chiar daca ar lua mai mult ca zilieri. (...) Numai intr-o singura comuna din Iasi numarul asistatilor social ajunge la 60", se arata in reportajul citat.

Peste 37% dintre somerii tarii beneficiaza de indemnizatia de somaj de circa 424 de lei in medie

Harta Somajului in luna martie 2013
Foto: ANOFM
Rata somajului inregistrat la sfarsitul lunii martie 2013, la nivel national, a fost de 5,58 %, mai mica cu 0,20 pp decat cea din luna februarie a anului 2013 si cu 0,43 pp mai mare fata de cea din luna martie a anului 2012.

La nivel de tara au fost inregistrati 492.427 de someri, din care 183.048 cu indemnizatie de somaj (163.937 indemnizati cu 75% si 19.111 indemnizati cu 50%), iar 309.379 fara ajutor de la stat.

Din totalul somerilor la nivel de tara, 37,17% dintre someri sunt indemnizati si primesc sume de bani de la stat pana cand isi vor gasi un nou loc de munca.

Indemnizatie de somaj medie in luna martie a fost de 424 lei.

Arges: Majoritatea somerilor care primesc indemnizatie - intre 40 si 49 de ani, studii primare sau gimnaziale

In Arges, judetul de la care am pornit in acest articol, in luna martie, au fost inregistrati 16.245 de someri, din care 6.087 primeau indemnizatie de somaj.

Astfe, din totalul somerilor din Arges 37,41% dintre someri beneficiau de indemnizatia de somaj.
Potrivit statisticilor AJOFM Arges, ponderea cea mai mare in totalul persoanelor inregistrate care beneficiaza de indemnizatia de somaj o detin in continuare persoanele cu varste cuprinse intre 30 - 39 ani (25,18%) si 40 - 49 ani (31,07%). Din  punct de vedere al pregatirii profesionale aceste persoane se structureaza astfel: persoane cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional - 71,73%, persoane cu nivel de instruire liceal si post liceal - 21,53% si persoane cu nivel de instruire universitar - 6,74%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23230 vizualizari

 • +10 (48 voturi)    
  asta e consecinţa "venitului minim garantat" (Joi, 16 mai 2013, 19:39)

  echos [utilizator]

  ...
  • -2 (48 voturi)    
   Nu chiar (Joi, 16 mai 2013, 20:46)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui echos

   E consecinta salariilor mizerabile din Romania. Pentru diferenta de la 400 la 500 lei si eu as sta acasa.
   • +17 (47 voturi)    
    ba e consecinta venitului minim garantat :) (Joi, 16 mai 2013, 23:42)

    mvr [utilizator] i-a raspuns lui Orpheus

    ...noroc ca se poate corecta usor:

    1) Daca sa aleaga intre 400 RON nemunciti si 5-600 RON munciti li se pare greu, eu propun sa le usuram decizia. Sa taiem din aia 400 RON pana ajungem la 0 RON apoi sa-i punem sa mai alega o data.

    2) Cine n-a platit impozite niciodata si cine n-a avut vreun job -> sa nu aiba dreptul sa primeasca ajutor de somaj.

    etc
    • +11 (23 voturi)    
     Si da si nu (Vineri, 17 mai 2013, 8:19)

     BEDE [utilizator] i-a raspuns lui mvr

     Deci, daca cineva este proaspat absolvent de liceu sau facultate, chiar sa nu primeasca nici macar cateva luni ajutor de somaj? Ar fi cam prea de tot...
     Sigur ca sunt insa de principiul sa fac ceva, chiar daca salariul e de mizerie. Nu de alta, dar daca nu fac nimic pt ca salariul care mi se ofera e mic, atunci sunt sigur ca nu voi ajunge nicicand sa am abilitile care se cer pentru a primi un salariu mai mare.
     Omul din ce se deprinde sa stea degeaba, din aya ar sta degeaba tot mai mult si se tampeshte din ce in ce...
     • -4 (12 voturi)    
      adica cum (Vineri, 17 mai 2013, 10:32)

      alex00 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

      pai ca ce chestie merita ala vreun ajutor? dupa ce ca statul i-a platit studiile (cu scopul de a-si gasi un loc de munca mai bun) acum trebuie si intretinut din start. interesant. Sa arate ca are bunavointa si isi gaseste un job macar la inceput.
      • +18 (22 voturi)    
       sa stai acasa si daca nu iei SOMAJ decat 500 ron (Vineri, 17 mai 2013, 11:17)

       Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui alex00

       Te faci ca nu intelegi sau chiar esti:(Oricum e vb. doar de o perioada limitata)
       ____________________________
       Varianta 1:::
       400 = stai acasa - ai 400 ron
       il ajuti pe gigi sa incarce duba + 10 ron
       il ajuti pe kiki sa mute mobila + 1 pachet de tigari
       il ajuti pe meme sa amestece in ciment + o sticla de bautura si o masa buna
       o ajuti pe mimi sa descarce lemnele si i le spargi + 50-100 ron
       sub venitul minim garantat - ajutoare de la primarie - lemne, alimente ~100 ron
       ....
       VENIT LUNAR = 800~900 ron
       CONDITII : program redus, timp in familie, somn-somn, pretentii ~zero
       _____________________________
       Varianta 2 :::
       500 = mergi la lucru
       - minus 50 - transport in comun
       - minus 50 (medie lunara) - haine, incaltaminte
       - minus 50 - credit telefon - "nah' , esti plecat, tre sa comunicam!"
       - minus 50 - medicamente, cafea
       - minus 100 - la salar faci cinste, cumperi o jucarie (copil), o floare (sotie)
       VENIT LUNAR: 200 Ron, BONUS: seful care-ti da salariul e clar un jeg si-ti face ziua un iad - ca si cum i-ai fi dator
       CONDITII:8-12 ore plecat, conditii de lucru inumane, vii bolnav si obosit - cu buzunarul gol, nu ai scutiri de nimic, doara esti angajat
       • -1 (7 voturi)    
        Propunere (Vineri, 17 mai 2013, 12:13)

        adro [utilizator] i-a raspuns lui Fileu_de_Poveste

        Atunci ar fi timpul sa se regandeasca acest ajutor: jumatate (de ex 200-300) ajutor de somaj, iar daca se angajeaza sa i se dea un ajutor intreg de 400 lei, numit spor de angajare, pe o perioada limitata (6-12 luni si doar daca are un salariu prea mic).

        Are de ales:

        1. Sporul de 400 (timp de un an)+salariul de 500=900 daca lucreaza

        2. Ajutorul de 200-300 daca e somer (si asta tot pe o perioada limitata)

        Pentru 1: Intr-un an a castigat un plus de experienta (daca are bunavointa) ceea ce-l va ajuta pe viitor. Apoi are de ales:

        1.Continua sa lucreze pe 500 lei

        2.Isi gaseste ceva mai bun si valorifica noua experienta castigata.

        In felul asta ajutorul va reprezenta ceva constructiv, care sa incurajeze dezvoltarea personala (ii dam peste, apoi undita), nu doar ajutor de subzistenta care creeaza dependenta si stagnare.
        • +2 (2 voturi)    
         angajaza-te la guvern (Vineri, 17 mai 2013, 16:24)

         Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui adro

         poate asa o sa poti fi scuipat de mai multi.
         Ai vorbit cu vreunul in aceasta situatie vreodata? Incearca sa vezi realitatea inainte de a arunca cifre fara acoperire si idei magnifice. problema nu e banul, ci educatia omului, incepand de sus pana jos. Tu, ca un zeu, decizi pentru muritori cu asa tupeu. culmea! Te-ai mira sa vezi cati bani exista in tara asta - dar cum sunt ascunsi ei de ochii poporului, de cel ce ar putea munci (somer), si de cel ce munceste "ca un prost" pe 500-600-...1000 ron
         • +1 (1 vot)    
          ... (Vineri, 17 mai 2013, 17:26)

          adro [utilizator] i-a raspuns lui Fileu_de_Poveste

          Categoric, problema e si educatia, asa cum spui. Mai mult, cred ca educatia e subminata in mod strategic, pentru ca generatiile de maine sa fie la fel de manipulabile, sau chiar mai rau.

          Cred ca 2-300 e prea putin pentru ajutor de somaj, ai dreptate! E o idee proasta sa reduci aici. Ideea principala in ce am scris era sa se dea un ajutor SI DUPA angajare, ca sa compenseze salariul mic pe care un muncitor necalificat il obtine, facand munca mai atractiva si dandu-i astfel un ragaz sa castige experienta ca angajat. Pe o perioada limitata, desigur. Daca tot se platesc 400 de lei pentru ajutor de somaj pe o perioada de N luni, in care omul sta acasa, de ce sa nu-l determini sa munceasca, mentinandu-i ajutorul si cateva luni dupa angajare? Tot atatea luni plateste statul, si aceeasi suma lunara. Dar omul ala MUNCESTE legal in timpul asta, nu la negru sau mai stiu eu, sa stea acasa. Si e mai convenabil si pentru el sa castige salariu + ajutor.

          Sigur, frumos ar fi ca patronul sa ofere din start un salariu mai mare. Dar nu poti dicta tu asta. Sunt necesare masuri de stimulare a economiei, dar rezultatele se vor vedea pe termen mai lung. Trebuie si o solutie pe termen scurt, care sa mai reduca aceasta criza a refuzului de a munci. Educatia e vitala si e o urgenta, dar efectele se vad tot pe termen lung.
          • 0 (0 voturi)    
           cred ca Fileu... (Vineri, 24 mai 2013, 10:48)

           rab [utilizator] i-a raspuns lui adro

           Cred ca Fileu_de_Poveste voia sa spuna ca nimanui nu-i vine sa treaca brusc dupa 1-2-3 luni de munca de la 900 RON la 500 RON.
           In acelasi timp, si propunerea ta ar fi buna.
           Personal, cred ca acest ajutor ar trebui insa limitat, s-ar putea spune asa: ajutor de somaj 200 RON pentru o perioada de 12 luni. Daca te angajezi, vei primi prime de angajare de 200 RON/luna de lucru deja trecuta, pentru o perioada de 6 luni.
           In cazul acesta, vor fi destui care vor voi sa lucreze 6 luni, dupa care sa plece de la firma.
           Aici intervine insa modul in care au plecat de la firma:
           1. isi dau demisia, ceea ce duce la pierderea indemnizatiei de somaj;
           2. sunt dati afara, vor primi indemnizatia de somaj de 200 RON pentru 1 an, in cazul reangajarii se repeta povestea, cu conditia ca numarul de prime de angajare sa nu depaseasca numarul de 12;
           3. contractul inceteaza de comun acord, reincepe acordarea indemnizatiei la fel ca la punctul 2.
       • -2 (4 voturi)    
        Ai dreptate (Vineri, 17 mai 2013, 16:45)

        cobra1000 [utilizator] i-a raspuns lui Fileu_de_Poveste

        asta e sclavagism modern !
     • +9 (9 voturi)    
      Confuzie?! (Vineri, 17 mai 2013, 10:43)

      zwilling [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

      Confunzi ajutorul social cu cel de somaj?!

      Ajutor de somaj este primit, pentru o perioada limitata de timp, de catre cei care au muncit si au platit taxe.
    • +3 (23 voturi)    
     Traieste tu cu 500 RON pe luna! (Vineri, 17 mai 2013, 9:04)

     24alex24 [utilizator] i-a raspuns lui mvr

     MVR se vede ca nu ai salariu de 500 sau 600 de lei pe luna. Crezi ca iti poti acoperi necesitatile de trai?

     Eu sunt sigur ca romanii ar munci daca ar primi un salariu din care sa poata trai, sa zicem de cel putin 1200 de lei. Preturile de la noi sunt aproape de cele din Germania, de exemplu. Ti se pare un salariu de 280 de Euro mult?
     • +13 (19 voturi)    
      Deci, e mai bine nu muncesti deloc? (Vineri, 17 mai 2013, 9:27)

      BEDE [utilizator] i-a raspuns lui 24alex24

      Va sa zica, daca nu muncesti deloc inseamna ca iti acoperi necesitatile de trai?
      Si daca nu muncesti deloc pt ca nu-ti da cineva banii care crezi ca ti se cuvin, atunci vei ajunge vreodata sa ai aptitudinile si experienta pe care le au cei care castiga mai mult? Eu cred ca nu...
      Asta e! Munca e grea. Alternative sunt cersetoria si furtul.
      • -1 (5 voturi)    
       Mai bine e sa dai un salariu bun angajatului (Vineri, 17 mai 2013, 14:57)

       24alex24 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

       Decat sa vina un angajator nesimtit sa isi bata joc de ei si sa le mai si ceara ore suplimentare neplatite, oamenii prefera sa stea acasa. Mi se pare normal.

       In provincie mai ales,unde activitatea economica e redusa, nu ai unde sa te duci pentru un salariu mai bun, chiar daca ai "aptitudini", iar angajatorul nu ti-ar compensa munca depusa la valoarea ei, nici daca il impusti! Mai bine ceas de aur la mana, decat sa aiba de mancare muncitorii tai si familia lor!

       Deci sa lasam vrajeala asta a patronatului care este extrem de cinic si imoral in relatiile cu forta de munca. Iar daca nu esti angajator, dar iei un salariu de la 2000 de lei in sus, nu ai dreptul sa vorbesti pentru ca nu intelegi ca nimeni nu este dispus sa munceasca in regim de sclavie, pe degeaba.
     • +8 (16 voturi)    
      Pai cu 400 cum traieste! (Vineri, 17 mai 2013, 10:16)

      scarlett79 [utilizator] i-a raspuns lui 24alex24

      Daca prefera sa stea acasa pentru 400 decat sa ia 5-600 inseamna ca se descurca cumva. Nu ma luati cu faze ca munceste la negru, ca nici asta nu e normal. Si daca vrei sa cresti o iei de jos. Ca asa am luat-o toti. CAnd am venit in Buc am stat intr-o garsoniera conf. 2, n-aveam TV, nimic. Salariul mai mult de jumate il dadeam pe chirie si intretinere, la salariu ajungeam cu 20 de lei in buzunar si nu m-am plans, si n-am ales sa stau la parinti si sa iau ajutor de somaj. Sintem o tara de asistati. Ar trebui sa se faca un sistem ca-n tarile europene. Daca de 3 ori refuzi un post ti se taie indemnizatia. Iar sa refuzi poti doar avan cateva motive. Ca-ti da negatie patronul e altceva, dar si acolo se poate limita nr. de negatii. Pai asa noi astia de muncim o sa platim impozite mult si bine. IAr altii o sa ia ajutorul de somaj si o sa seta in sat la birt cu berea in maina.
      • +2 (10 voturi)    
       scarlatache - mai "cujeta" putintel (Vineri, 17 mai 2013, 11:30)

       Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui scarlett79

       este vb. de competitivitate. Daca omul ar considera ca se merita sa mearga la lucru ar merge. Nu somajul e prea mare, salariul e prea mic. Nu te-ai plans atunci , dar te plangi acum si-ti e ciuda ca altii se descurca. Nu somerii sunt capusele societatii, ci politicienii si afaceristii care trag tepe economiei si dau salarii atat cat le permite minimul pe economie - stabilit de ei, intentionat asa mic.
       • +3 (5 voturi)    
        ce zici acolo?!!! (Vineri, 17 mai 2013, 13:58)

        dorian65 [utilizator] i-a raspuns lui Fileu_de_Poveste

        te-ai intrebat macar o data care este salariul real al celui care primeste in mana ca exemplu 1000ROM?
        Cat il costa pe angajator salariul ala care ramane la angajat 1000RON?
        Asta ca-sa fiu mai clar!
        • -3 (3 voturi)    
         povesti (Vineri, 17 mai 2013, 16:15)

         Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui dorian65

         daca angajatorul n-are bani, atunci sa lucreze el. Statul roman sa-l ajute si pe el (subventioneze). Daca, pe de alta parte, are o facere paguboasa si nu-si permite sa-si plateasca angajatii la un nivel omenesc => faliment si gata. Nu stau sa le gasesc scuze celor ce dau salarii mici si inumane - nici macar statului (el e cel mai mare angajator care-si bate joc de popor, iar firmele ii urmeaza exemplul).
    • +5 (5 voturi)    
     As fi de acord... (Vineri, 17 mai 2013, 9:19)

     blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui mvr

     cu punctul 2), e de bun simt, e logic.
     Dar 1) e de rea vointa, adica sa-i ingropam de tot, nu ? de parca n-ar putea fi vorba de oricare din noi, la un moment dat .
     Ba nu cumva aia 5-600 lei sint sub salariul minim garantat ? Ce atita tevatura, daca am trai intr-un stat normal, somajul ar fi cit de cit decent, undeva pe la 8-900 sute pt. conditiile de-acum si salariul minim pe la 1200 -1300 .Daca diferenta intre cele doua e mai maricica, n-ar mai lenevi ei atat si ar accepta sa munceasca.
     Statul nu poate asigura insa acesti bani pt. ca e un administrator execrabil si spoliat de catre stim noi cine....
     • +3 (9 voturi)    
      Mentalitatea e problema. (Vineri, 17 mai 2013, 10:36)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui blackarrow

      Ajutorul de somaj e OK. Se da 6-9 luni. Si se cotizeaza pentru el. Problema e cu venitulminim garantat, care e suficient de aproape de salariul minim, incit ajunge sa incurajeze nemunca in loc sa fie un ajutor de avarie. Ala care prefera sa stea acasa cu 400 de lei decit sa munceasca pentru 5-600 e un looser. E omul lenes, care nu vrea sa realizeze nimic in viata, care nu se gindeste ce va face peste citiva ani. Muncind pentru aia 5-600 lei, intr-un an capata experienta si poate primeste si o marire de salariu de 100 de lei, pentru ca devine mai eficient pentru patron. Daca sta cu 400 de lei, se deprinde cu frecatul mentei si-i va fi si mai greu la anul sa se angajeje. Timpenia asta de venit minim garantat a creat o categorie sociala aparte, asistati sociali de profesie, care se multumesc cu ce primesc de la stat si sa stea degeaba. Si noi astialalti, care muncim, suntem cocosati de impozite ca sa aiga toti flacaii de la tara bani de bere.
      • 0 (4 voturi)    
       Probema (Vineri, 17 mai 2013, 12:03)

       TudorSerban [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

       Problema nu e ca venitul minim garantat e prea aproape de salariul minim, ci ca salariul minim nu e indeajuns de departe de venitul minim garantat. Venitul minim garantat este calculat ca suma minima de care ar avea nevoie o persoana ca sa nu moara. O imbunatatire in privinta asta ar fi sa se acorde in tichete de masa, tichete de utilitati... etc... ca sa nu se zica ca ii dau pe bautura si tigari.
       Deci solutia cu "sa scadem venitul minim garantat" este absolut criminala. In felul asta ne transformam intr-o tara bananiera din toate punctele de vedere. Doar ca nu am avea banane. Adica vom incepe sa vedem oameni care mor pe strada de foame, la propriu. Nu cum e acum, cand mai mor, dar in general sunt batrani prin azile sau ascunsi in casele lor.
       • 0 (4 voturi)    
        pai da (Vineri, 17 mai 2013, 15:21)

        radul [utilizator] i-a raspuns lui TudorSerban

        Da' ia lasa-i sa moara, frate! Ca problema asistatilor cea mai mare e la sat. Sa-si lucreze pamantu' ca de-aia-i sub fundul lor!

        Venitul minim garantat e o idiotenie... si salariul minim e o idiotenie, dar cu asta n-avem ce face.
      • +1 (3 voturi)    
       Ai dreptate... (Vineri, 17 mai 2013, 12:40)

       blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

       e intr-adevar si o chestiune de mentalitate, dar sint situatii si situatii . De ex., ai 48-50 de ani, esti in somaj ,cu studii superioare, si nu gasesti de lucru decat cu 800 lei, program in ture, 240 ore/luna . Crezi ca patronul ala te va aprecia cumva si-ti va mari salariul in timp-daca esti zelos-, cind poate oricind sa te inlocuiasca cu cine vrea muschii lui ,ca esti la o varsta dificila pentru piata muncii ?(depinde si de patron, ca om , e adevarat ) .Sau mai bine, cum zicea cineva mai sus, stai in somaj, si faci pe ici pe colo cite ceva -ciupeli si iesi aproape tot la fel , dar mai nestresat ? E foarte greu pt. cei trecuti de 45 de ani, o solutie e sa nu te plafonezi si sa incerci sa fii la curent cu noutatile in ceea ce stii sau sa inveti ceva nou . Sa tragi ca un bou , ca sa " cresti" ,tine de entuziasmul tineretii, tinerii au mai multe sanse, forta,entuziasm si ...sperante .
       E cu dus si intors ,cind ramai pe "dinafara" tb sa te mobilizezi mai mult ca sa supravietuiesti .
      • 0 (4 voturi)    
       corect (Vineri, 17 mai 2013, 12:52)

       alexpro [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

       Ala care prefera sa stea acasa cu 400 de lei decit sa munceasca pentru 5-600 e un looser. Chiar daca nu vrea aia 5-600 lei, poate folosi alea 9 luni sa se (re)califice si nu-l costa un leu. Sunt atatea cursuri de calificari gratuite, si aproape tot atea se inchid din lipsa de oameni
    • +3 (13 voturi)    
     mai taci din gura... (Vineri, 17 mai 2013, 9:27)

     jescu [utilizator] i-a raspuns lui mvr

     Tu ai putea sa asiguri mancare si haine la copii cu 500 ron pe luna ? Caldura iarna ? Ai putea sa-i mai trimiti si la scoala ? Poti sa mergi cu salarii mici dar pana la limita decentei, care din pacate la noi nu exista.

     Diferenta la noi fatza de vest e ca in vest cei care muncesc isi permit un trai destul de decent. Nu vine patronul si plateste salarii de 100 de euro, ca vrea sa-si cumpera nevasta Ferrari. Venitul minim garantat se poate scoate doar cand sunt suficiente locuri de munca. Daca s-ar scoate acum, probabil ca va trebui sa dublam numarul de puscarii. Si probabil ca nici patronul ala nu mai face ture cu Ferrari-ul pe unde vrea el.
     • +2 (6 voturi)    
      Tu pierzi esentialul (Vineri, 17 mai 2013, 10:40)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui jescu

      Pai daca nu poti sa-ti asiguri existenta cu 500 de lei ce faci? Stai acasa cu 400?!? Ca asta e alternativa. Nu mai bine te angajezi cu 500, ca totisu 100 de lei diferenta e 25% crestere de venit. Si poate la anul, cind mai prinzi experienta, vei cistiga 600 de lei, si peste 2 ani 700 si tot asha. Astia care cistiga 500 de lei sunt muncitori necalificati care nu stiu sa faca nimic decit munca fizica bruta. Si vor ramane asa pentru ca nu fac nimic sa depaseasca statutul ala. Asteapta ca intii sa-i plateasca cineva mai bine si abia apoi sa munceasca mai cu spor.
      • +4 (6 voturi)    
       pai (Vineri, 17 mai 2013, 11:48)

       jescu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

       Da, stai acasa cu 400RON, pana apare un post cu 900-1000 RON, cum ar fi decent sa apara. Si de pe acel post, evoluezi la 1200, si cu noroc la 1500 RON sau mai mult.
    • 0 (4 voturi)    
     ala e un drept (Vineri, 17 mai 2013, 12:56)

     all23 [utilizator] i-a raspuns lui mvr

     Cei 400 de ron li se cuvin fiindca au cotizat cat pentru 4000 ron ( fondul de somaj daca itit spune ceva !) Dar daca e sa anulam drepturi , poate sa fie un impozit de 100 % pe veniturile oamenilor inteligenti ca tine!
     • +1 (3 voturi)    
      pai solutia este sa tai si ajutorul (Vineri, 17 mai 2013, 14:25)

      edx [utilizator] i-a raspuns lui all23

      si colectarea FORTATA a cotei pentru el de la salariat. Cine vrea ajutor de somaj poate sa isi faca VOLUNTAR o asigurare in acest sens.
 • +16 (38 voturi)    
  statul (Joi, 16 mai 2013, 19:52)

  Snitzelvienez [utilizator]

  sa mearga plagiatorul sef in alte tari sa vada cum se identifica somerii infractori..practic ii spionezi, le faci poze de cum ies din casa si daca ajung si preseteaza servicii raspund penal si returneaza toate sumele incasate..dar nu cred ca o sa vedem asa ceva , pt ca psd-ismul este un stil de viata bine stabillit ,este bazat pe cerere si oferta..unnii dau bani, ceilalti votul
 • +20 (52 voturi)    
  .. " decat sa lucreze o luna pentru 500-600 lei (Joi, 16 mai 2013, 19:56)

  Inna100 [utilizator]

  Ca sa lucrezi o luna, iti trebuie in fiecare zi bani pentru pachet, o sticla de apa, bani de autobuz, o pereche de pantofi, o hainuta.. etc.. Daca le aduni la sfarsitul lunii, cred ca ce cheltui , este mai mult decat .."salariul " primit de .. patroni... Si presupun ca vorbim de munca bruta,. sapat santuri, turnat asfalt, spart piatra...
  Si atunci, despre ce vorbim aici????
  Sunt total impotriva dependentei de ajutorul de somaj, adica statului acasa.. insa... care sunt alternativele acestor oameni?
  • +17 (45 voturi)    
   nu e adevarat (Joi, 16 mai 2013, 21:17)

   buncrestin [utilizator] i-a raspuns lui Inna100

   orice om incepe un loc de munca cu un salariu si are in fata o perspectiva de crestere. a lua 500 de lei pe luna muncind, inseamna sa ai sansa sa iei 700-900-1000 de lei peste un timp. A lua 400 de lei stand degeaba iti ia orice perspectiva de viitor. Un somer care face un astfel de calcul pe termen scurt, se condamna singur la saracie pe viata!!! Toata lumea incepe de jos!!
   • -8 (50 voturi)    
    asa ai inceput si tu?? (Joi, 16 mai 2013, 21:54)

    Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

    cu 500 lei pe luna??? La costul vietii din 2013??
    Si sa mai ai si copii acasa pe care ar trebui sa-i hranesti si sa-i trimiti la scoala!!!!
    Eu cred ca ipocrizia omoara Romania.... pe langa multele altele desigur..
    • +7 (29 voturi)    
     vai si amar de tine (Vineri, 17 mai 2013, 0:16)

     getodacul [utilizator] i-a raspuns lui Inna100

     Daca ai copii acasa, preferi sa castigi 500 inloc de 400 ;)
     iar dupa ce ai inceput cu un 500 ai perspective de mariri, chiar daca marirea vine prin migrarea in alta firma si negocierea unui salariu mai mare in timpul interviului de angajare.
     • +10 (22 voturi)    
      daca ai copil mic? (Vineri, 17 mai 2013, 1:08)

      un dac [utilizator] i-a raspuns lui getodacul

      ce faci? platesti o bona cu 1000 lei din salariul de 500? de ce tot dati exemple din capitala si din multimationale? asta cu cresterea prin migratie este valabila pentru Bucuresti, in provincie lucrurile sunt total diferite.
      Auzi, de curiozitate, tu in Arges ce ai munci? Unde ti-ai mari salariul? Care ar fi firmele pe care le-ai tot schimba ca sa promovezi? hai mai oameni buni, ne tot dam cu parerea cu smartphone-uri de pe terasele din dorobanti.
     • +13 (19 voturi)    
      eh... (Vineri, 17 mai 2013, 2:49)

      invalidprotocol [utilizator] i-a raspuns lui getodacul

      As prefera 400 si sa am timp liber ca eventual sa mai castig ceva pe langa (vand ziare, spal parbrize, ma angajez la o spalatorie, zugrav etc...), decat sa muncesc pe un salariu de 500 de ron, caz in care este evident ce conditii de munca sunt, timp liber spre 0 etc... Plus ca suta aia in plus nu cred ca acopera cheltuielile care apar cand trebuie zilnic sa te duci undeva.

      Aceeasi logica merge si in extrema cealalta. Daca lucrezi pe 10.000 de RON lunar, n-ai prefera 8000 RON lunar gratis si sa n-ai nici o grija, sa ai timp liber gramada, sa faci ce vrei tu?

      Nu zic ca e corect sau legal, asta e alta poveste.
    • +5 (15 voturi)    
     Asa am inceput eu. (Vineri, 17 mai 2013, 9:02)

     Andor74 [utilizator] i-a raspuns lui Inna100

     Aveam bursa de merit 600.000 lei si salariul net de 660.000. Asta ca sa va faceti o idee de la ce am inceput. Si am acceptat pentru ca nu erau locuri de munca bine platite pentru incepatori.
     Si intr-un an s-a dublat salariul... cu cresteri destul de substantiale in urmatorii 6 ani.
     Daca as fi refuzat salariul mic de la inceput as fi ajuns in situatia somerilor de care se discuta.
     Si mai stiu suficiente cazuri.... toti au inceput cu minim pe economie dar si-au dat interesul si au avut rabdare cativa ani.
     Orice patron daca are un angajat loial si dedicat muncii il va pastra. Se plang multi ca le zic patronii ca decat sa le mareasca lefurile mai bine ii da afara si angajeaza altii - asta o face numai cu angajatii care nu aduc nimic in plus muncii lor (fac doar ce li se cere).
     Dar ar mai fi ceva: sunt de acord sa le dea ajutorul de somaj dar sa-i obligi la munca in folosul comunitatii si aia aexecutata cum trebuie. Nu platiti firme de salubritate pentru curatenia stradala ci obligati asistatii sa mearga 5 zile pe luna. Nu platiti firme sa refaca santuri si drumuri comunale ci angajati 1 inginer si obligati sa mearga asistatii la lopata... (parca asa era o vreme prin Japonia).
     Si da, s-ar face economie de la alte bugete, chiar daca la asistenta sociala nu!
     • +2 (10 voturi)    
      dar.. (Vineri, 17 mai 2013, 9:27)

      georgel_purcel [utilizator] i-a raspuns lui Andor74

      ai uitat un lucru esential. Asta ai facut probabil in Bucuresti. In provincie lucrurile stau un pic altfel. Acolo iti gasesti mai greu de munca, iar majoritatea job-urilor sunt platite cu 600ron, iar perspective de crestere nu prea sunt
      • -1 (5 voturi)    
       Daca se vrea s epoate oriunde (Vineri, 17 mai 2013, 10:21)

       scarlett79 [utilizator] i-a raspuns lui georgel_purcel

       In provincie e altfel, majoritatea stau la curte sau au aproape parintii la tara. Mai cresti niste gaini, mai muncesti gradina de linga casa si macar o parte din produse le ai. LAsati-ma cu povesti, am trait la curte, in oras mare, toata viata am avut gaini, iepuri si gradina lucrata cm cu cm. Toamna faceam zacusca, gemuri. Conserve de carne pt. iarna si n-a murit nimeni. Stiam ca trebuie sa muncim pe linga casa ca sa avem ce manca iarna. Si nu muream de foame. Tata era medic, mama profesoara, dar asta nu ne-a impiedicat sa muncim pe linga casa. Deci se poate. Stiu multi in asa situatie si pana acum si nu se plange lumea.
       • +1 (3 voturi)    
        Si daca n-aveai casa cu curte? (Vineri, 17 mai 2013, 12:06)

        TudorSerban [utilizator] i-a raspuns lui scarlett79

        Traiti intr-un balon de sapun manca-v-as.
      • +1 (9 voturi)    
       mai lasa povestea cu provincia (Vineri, 17 mai 2013, 10:25)

       eem [utilizator] i-a raspuns lui georgel_purcel

       Eu sunt din Cluj si in '98 m-am angajat pentru 80$ pe luna. Lucram de dimineata de la 7 pana seara la 11. A crescut aproape in fiecare luna, dar cu sume modice. In 2002 am ajuns la 280$ salar.

       Acum am 15 ani experienta, aleg eu unde vreau sa ma angajez, pe ce salar, pe ce benificii, etc.

       Poate ar fi o idee ca statul sa completeze pana la un venit minim garantat. De ex firma plateste 600RON si mai pune statul 400RON. In acest fel statul colecteaza impozite, omul castiga experienta, se reduce munca la negru, etc
       • +1 (5 voturi)    
        ce tot alegi - sunt mere si pere! (Vineri, 17 mai 2013, 11:44)

        Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui eem

        lasa treaba cu : acum aleg eu unde vreau cas' tare. Nu toti idiotii au scoala ca si tine si pot alege. Oamenii simplii si fara scoala nu pot "gandii" asa "sanatos" ca tine. mai bine s-ar investi la modul serios in educatie si nu s-ar ajunge aici cu mentalitatile. Deci, ar fi bine, macar, ca fiecare sa poata stie sa intre pe internet sa dezbata si sa raspunda pe astfel de liste de comentarii. dar nu pot, iar tu nu poti sa le "decizi" viitorul sau sa le judeci "deciziile". Nici eu nu pot, dar incerc sa ii inteleg.
       • 0 (4 voturi)    
        esti mandru (Vineri, 17 mai 2013, 12:42)

        Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui eem

        ... ca ti-au dat-o zilnic de la 7-11 atata timp.(CEEA ce era ILEGAL)
        Dupa ce altii au "beneficiat" dupa tine de la 7 la 11, nu-ti dai seama ca ai fost exploatat? Nu vezi ca ai fost abuzat in tineretea ta? Daor pt. ca tu ai trecut pe acolo nu inseamna ca asa este normal. Ai inghtit totul atata timp, iar acum la 38 de ani crezi ca poti alege? ce poti alege?? tinerete? sentimente? prietenii? NU! mai poti alege doar frustrarea de a te da exemplu, model de statuie in fata institutiei, role-model pe generatiile ce vor veni, dovada (inca) vie ca sistemul functioneaza "corect". Termina, te rog, ca mi se face greata. Imi pare rau pentru experienta ta "fericita".
  • +14 (30 voturi)    
   Mda (Joi, 16 mai 2013, 21:50)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Inna100

   Dar cu 400 ce iti permiti ? Muieti-s posmagii ?
  • +4 (20 voturi)    
   alternativa ar fi sa nu li se mai dea bani gratis (Joi, 16 mai 2013, 23:00)

   edx [utilizator] i-a raspuns lui Inna100

   ci sa puna osul la munca pe orice suma e disponibila pentru ei. Ce e ala venit minim garantat?
   • +1 (5 voturi)    
    Ce sa munceasca? (Vineri, 17 mai 2013, 12:11)

    TudorSerban [utilizator] i-a raspuns lui edx

    Asta e problema. Ca nu au ce munci. Singurele locuri de munca sunt cu salariu aproape egal cu minim de subzistenta. Si in nici un caz nu sunt locuri de munca pentru toata lumea. Daca ar fi fost, Patronii nu si-ar fi permis sa tina salariile atat de jos, incat sa nu vrea sa se angajeze nici macar somerii
   • 0 (2 voturi)    
    banii primiti in timpul somajului de la stat (Vineri, 17 mai 2013, 13:23)

    Sycka [utilizator] i-a raspuns lui edx

    Banii primiti in perioada somajului nu sunt dati de pomana de catre stat. Daca ai avea curiozitatea sa te uiti pe fluturasul tau... ai realiza ca lunar statul incaseaza de la tine niste bani pentru eventualitatea in care tu vei ramane fara servici pentru a te putea ajuta o perioada de timp cu ceva banuti pana iti vei gasi un nou loc de munca. Deci, pe perioada cat tu te afli in campul muncii platesti o polita de asigurare pentru eventualitatea in care ramai fara servici (se produce evenimentul asigurat). Deasemenea este normal sa existe o hotarare in care sa se stabileasca venitul minim garantat (salariul minim pe care angajatorii il pot oferii) pentru ca altfel ne-am trezi ca ar exista salarii de 100 ron pentru un job de 8h/zi 5zile/sapt (program normal. Problema este ca acest venit minim garantat de catre stat este atat de mic incat se apropie fff mult de ajutorul de somaj si ar trebui marit + modificarea modului in care ajutorul de somaj este acordat (ar trebui acordat in raport cu contributia ta la acest fond: suma totala pe care u ai platit-o/suma acordata lunar= nr. de luni cat u ai putea primi acest ajutor)
    • -1 (3 voturi)    
     pe rand (Vineri, 17 mai 2013, 14:13)

     edx [utilizator] i-a raspuns lui Sycka

     - banii sunt dati de pomana celui care ii primeste si luati cu forta de la mine, cel care munceste;
     - venitul minim garantat inseamna ca statul intervine in libera negociere pe piata muncii intre patron si angajat. Daca vor exista salarii de 100 ron asta este o consecinta a pietei, nu il obliga nimeni pe salariat sa accepte decat daca nu are alta posibilitate. SI NU ESTE TREABA NIMANUI SA II OFERE LUI DE MUNCA.
     • 0 (2 voturi)    
      ok (Vineri, 17 mai 2013, 15:54)

      TudorSerban [utilizator] i-a raspuns lui edx

      Sa urmarim logica asta: Eu nu vreau sa dau din banii munciti de mine pentru ca politia sa te apere pe tine de aia care mor de foame cu 100 ron/luna si care vor veni sa-ti dea tie in cap si sa iti fure "banii munciti".
  • 0 (4 voturi)    
   multumesc! (Vineri, 17 mai 2013, 14:25)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Inna100

   Exact asta vroiam sa spun si eu, dar mi-ai luat-o inainte si ai explicat bine. Un job full time implica CHELTUIELI suplimentare, si restrictii. La toate nivelele! la unii o fi vorba de lene, de atitudine de "looser", insa in multe cazuri puri si simplu este o investitie pe care omul nu si-o poate permite, care nu este rentabila.
 • 0 (42 voturi)    
  lasati-o balta (Joi, 16 mai 2013, 20:02)

  antitot [utilizator]

  Asta era si dupa revolutie nu s-a inventat acum.
  Dar despre patronii care dau minim pe economie in cartea de munca nu ziceti nimic.
  Veniti cu tot felul de articole vezi Doamne tot romanul de rand e de vina ,dar imbuibatul ala care angajeaza e aparat de lege sa faca ce vrea.
  Capitalism de rahat.
  • -2 (4 voturi)    
   patronii (Vineri, 17 mai 2013, 12:23)

   alexpro [utilizator] i-a raspuns lui antitot

   care dau minim pe economie in cartea de munca sunt raportarti la ITM? sau la finante? sau la parchet? sau la politie? sau in presa? sau oriunde altundeva decat intre prieteni si pe forumuri? Atata timp cat angajatii sunt slab pregatiti si acepta magarii, ele se vor petrece.

   Si daca vii sa-mi zici ca e greu sa se rascoale unul singur ca-l da afara ca mai sunt zeci care asteapta, ti-as zice ca traim in Romania si asta ne e nivelul de educatie.
   • -1 (3 voturi)    
    nu, (Vineri, 17 mai 2013, 14:23)

    edx [utilizator] i-a raspuns lui alexpro

    asta e nivelul fortei de munca. Cand ai forta de munca slab calificata cu duiumul nu prea poti sa tipi dupa salarii mari, ca exista intotdeauna cineva care sa accepte munca ta pe bani mai putini. Daca ai avea o calificare care sa te faca rar pe piata muncii si ai produce plus-valoare mare angajatorului ai avea si alt nivel de salarizare.
    Iar minimul pe cartea de munca este o directa consecinta a NIVELULUI ENORM DE TAXARE A MUNCII, promovat de minunatul stat socialist in care traim. Ar fi foarte bine sa i se dea angajatului salariu brut si sa isi plateasca singur impozitele sa vada si el cat din munca lui o ia statul.
    • -1 (1 vot)    
     Si de ce (Vineri, 17 mai 2013, 17:44)

     alexpro [utilizator] i-a raspuns lui edx

     forta de munca e slab calificata? De ce "forta de munca" nu incearca sa progreseze? De ce nu se re(califica)? Extrem de multe meserii ar putea sa le invete gratis in alea 9 luni in care primeste ajutor de somaj. De ce nu se inghesuie nimeni?

     As invinovatii lenea si fuga de munca a natiei asteia, dar poate ma hazardez :)) Mai bine dau vina pe educatie.
 • -1 (41 voturi)    
  socant as putea spune! (Joi, 16 mai 2013, 20:16)

  dandra [utilizator]

  asta-i romania, asti-a unii romani, cu iq scazut si fara ambitie....
  rusine!
  as schimba numele judetului arges cu judetul lenesilor sau judetul puturosilor sau judetul rusinii.
  da, judetul rusinii.
  ce bine e pentru unii sa fie intretinuti de altii.
  JUDETUL RUSINII pentru noua regionalizare
  • -1 (37 voturi)    
   Rusine!! (Joi, 16 mai 2013, 21:06)

   qwezczx [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   Rusine ar trebuie sa le fie patronilor care dau doar minimul pe economie, dar care se plimba in Q7 sau X6 si motiveaza ca e criza!

   Si eventual mai vor si sa muncim de ne ies fulgii si daca se poate si mai mult de 8 ore pe zi si eventual si sambata + duminica daca asa cere el.

   Socati ar trebuie sa fim noi de micimea creierului tau!
   • -1 (25 voturi)    
    strugurii sunt acri, (Joi, 16 mai 2013, 23:02)

    edx [utilizator] i-a raspuns lui qwezczx

    fa-te si tu patron cu q7 sau x6 daca esti in stare. Daca nu munceste pe cat negociezi cu angajatorul tau, daca consideri ca meriti mai mult du-te la altul care sa iti dea. Daca nu iti da nimeni inseamna ca nu meriti mai mult.
    • +14 (22 voturi)    
     hai sa fim seriosi! (Joi, 16 mai 2013, 23:32)

     un dac [utilizator] i-a raspuns lui edx

     Are fenechiu Q7 sau x6? Are! E cumva mai bun decat qwezczx? Are Mitrea o tona de bani? Are. E cumva mai bun decat qwezczx? Are Burci tot ce vrea? Are. Are Vanghelie bani sa-i intoarca cu lopata? Are.
     Hai sa-ti dau eu tie o tema. De ce nu preiei tu Marmosim? De ce nu ai tu vanzari anterioare? De ce nu faci tu schimb de terenuri cu statul?
     E? Nu ca sunt acri rau strugurii?

     Ps: cat despre ultima afirmatie, ce te faci daca muncesti la un magazin spre exemplu? oriunde te-ai duce, ai cam acelasi salariu, mai ales in provincie. Crezi ca toti sunt la fel de prosti? Nu, dar cu siguranta aproape toti patronii sunt pusi pe capatuiala pe spinarea sclavilor. Hai sa fim seriosi si sa nu ne mai laudam ca vezi doamne castigam noi cateva mii de euro pe luna. In opinia ta si profesorii probabil sunt toti prosti, ca si aia castiga vai mama lor. Ai idee cati angajatori te angajeaza doar cu demisia in alb? Probabil ca nu, dar vorbim si noi ca sa ne aflam in treaba.
     • +8 (10 voturi)    
      Bravo !!! (Vineri, 17 mai 2013, 9:25)

      blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui un dac

      Corect, nimic mai adevarat !!! Coruptie, exploatare ,politica nesimtita, masuri economice nesimtite. Si multa, multa ipocrizie ...
     • +2 (4 voturi)    
      simplu si la obiect (Vineri, 17 mai 2013, 10:10)

      Sycka [utilizator] i-a raspuns lui un dac

      Nimic mai adevarat!
     • +3 (3 voturi)    
      lucrurile sunt mai clare decat atat (Vineri, 17 mai 2013, 10:42)

      alex00 [utilizator] i-a raspuns lui un dac

      este vorba de cerere si oferta pana la urma. Daca este vorba de un job pe care il pot face mai multi oameni atunci salariul va fi automat mai mic. Problema aici porneste si de la faptul ca majoritatea oamenilor din romania nu sunt calificati cum trebuie (chiar daca unii au diplome). Asta se datoreaza si sistemului educational care e la pamant dar si mentalitatii daunatoare a populatiei care ii face pe toti sa se inscrie la licee si universitati teoretice in loc sa invete o meserie. si apoi raman cu buzele umflate ca nu au invatat mare lucru de pus in practica si e greu sa-si gaseasca de lucru. Nu vorbesc de bugetari aici ci de cei din sectorul privat.

      Eu cred ca problema de baza e mentalitatea care a ramas: am facut niste scoala deci cand termin trebuie sa-mi ofere cineva un loc de munca pe ceea ce am studiat. Ei bine, asta nu se intampla
     • 0 (2 voturi)    
      de ce faci egal intre infractori si patroni? (Vineri, 17 mai 2013, 14:17)

      edx [utilizator] i-a raspuns lui un dac

      nu toti patronii si investitorii sunt infractori. Iar daca la noi asta este majoritatea este vina minunatului sistem de justitie care nu este reformata pentru ca la conducere ajung votati de prostimea multa exact acesti infractori.
      ps. daca toti iti ofera acelasi salariu inseamna ca atat se poate in conditiile existente, si ca exista suficienta forta de munca care sa ocupe acele posturi cu acel salariu. Patronii sunt pusi pe capatuiala pe BANII LOR PE CARE I-AU INVESTIT SI RISCAT IN ACEA AFACERE. Profesorii sunt prosti pentru ca nu se revolta astfel incat sa scoata educatia de sub monopolul statului, moment in care diferenta de pregatire dintre ei se va simti si in salarizare.
    • +1 (7 voturi)    
     nu ai ghicit (Vineri, 17 mai 2013, 8:06)

     qwezczx [utilizator] i-a raspuns lui edx

     Stai jos! Ai doi!

     Am de multe ori salariu mediu pe economie!

     Si as putea sa ma duc afara pe mai multi bani. Si patriotismul nu e o piedica in privinta asta.
     • 0 (2 voturi)    
      bravo tie, (Vineri, 17 mai 2013, 14:19)

      edx [utilizator] i-a raspuns lui qwezczx

      nu vad legatura cu ce discutam, si anume libera negociere a contractului de munca intre patron si angajat. DOAR EI ar trebui sa aiba ceva de spus in privinta nivelului salarizarii.
     • -1 (1 vot)    
      Sa-i spui lui mutu! (Vineri, 17 mai 2013, 22:15)

      q1953 [utilizator] i-a raspuns lui qwezczx

      Nu fotbalistul! Este o vorba la noi.
      Nu te mai lauda ca nu te cred.
      Daca erai in stare erai de mult plecat, dar nu te primeste nimeni. Acolo esti apreciat pentru ce stii sa faci, nu pentru gargara. Asa ca "ciocul mic"!
  • +1 (17 voturi)    
   vai draga!!! Dar deshocheaza-te.. (Joi, 16 mai 2013, 21:57)

   Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   .. si revino cu picioarele pe pamant.... romanesc..

   Nu iti pot sugera sa te rusinezi pentru postarea ta, din simplul motiv ca nu cred ca iti este cunoscut termenul. dar de recomandat altora, vad ca nimeni nu te intrece. Parca ai fi in comisia de colectivizare ..
  • +2 (4 voturi)    
   si tu esti din judetul cu?velor ! (Vineri, 17 mai 2013, 12:17)

   Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   doar pentru ca tu esti o singura persoana de acel fel atunci trebuie sa imi permit sa cataloghez tot judetul in acest fel? Si tu din anumite puncte de vedere esti asistata si intretinuta de altii, doar ca pe mai multi bani si cu o altfel de denumire. Sa te felicit? Bine ca ai tu "AI-CHIU" de vedeta.
 • +1 (27 voturi)    
  NESIMTIREA SI BATAIA DE JOC =2lei/ora (Joi, 16 mai 2013, 20:38)

  andreesanu [utilizator]

  Ce-i bataia asta de joc ???cum poti sa oferi pentru munca unui om intr-o luna 400 lei ???,adica 2 lei pe ora !!!.Doar ca sa -i tina de urit si sa vorbeasca cu o batrina singura ,o alta femeie primeste 2 mese pe zi si maninca aceeasi mincare ca si batrina si 600 lei salariu in mina.
  • -5 (15 voturi)    
   aiurea (Joi, 16 mai 2013, 23:47)

   mvr [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Nu's alea singurele job-uri de pe piata.
   Sa aplice la slujbe mai bine platite daca nu le convine ! Sau sa-si faca firme si sa se descurce singuri.
   • +1 (3 voturi)    
    vocabular: APLICA si JOB (Vineri, 17 mai 2013, 11:51)

    Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui mvr

    tu folosesti un vocabular care nici nu este cunoscut oamenilor aici in discutie. Deasemenea POSTARE, FORUM sunt alte cuvinte rezervate celor, hai sa zicem, privilegiati, cu scoala, dintre care , DIN PACATE faci si tu parte.
  • -1 (3 voturi)    
   e simplu (Vineri, 17 mai 2013, 10:45)

   alex00 [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   cerere si oferta. ca sa stai de vorba cu o batrana nu iti trebuie nici o calificare, prin urmare este o activitate pe care o pot face foarte multi oameni. mie mi se pare destul de clar, nu prea inteleg de ce e cineva nedumerit pe tema asta.
 • +16 (36 voturi)    
  Cat de penal (Joi, 16 mai 2013, 20:42)

  gruianul [utilizator]

  Cat de penal poti fi sa afirmi in calitate de sef al AJOFM Arges ca unii romani prefera somajul de 400 lei decat sa lucreze pe un salariu de 500-600 lei? E cert ca nu poti trai cu 400 lei pe luna, dar nici cu un "salariu" de 500-600 lei din care scazi transport, masa etc. Vrem ca oamenii sa munceasca dar in conditii mai proaste decat in anii socialismului?
 • +10 (26 voturi)    
  o luna (Joi, 16 mai 2013, 20:44)

  Googol [utilizator]

  unde sunt oamenii care nu au o zi pe cartea de muncă dar primesc indemnizație? cineva mai informat să confirme dacă chiar există asemenea cazuri în țară. păi ce om normal la cap și-ar distruge sănătatea pentru 500 de lei când poate sta acasă să primească 400. declarația directorului adjunct miroase a ipocrizie de la o poștă. el ar lucra pentru banii ăia?
 • +24 (32 voturi)    
  normal sau nu? (Joi, 16 mai 2013, 20:45)

  sisipisi [utilizator]

  Eu i-as intreba pe toti directorasii astia care iau si ei o leafa (mult mai mare) tinind evidente si tabele... e normal ca intr-o tara, pretinsa civilizata, diferenta intre nemunca si munca sa fie de 2-300 de lei/luna?
  • +7 (17 voturi)    
   de acord, dar atunci nemunca=0 lei ajutor (Joi, 16 mai 2013, 21:19)

   buncrestin [utilizator] i-a raspuns lui sisipisi

   nu poti nici sa dai bani pe degeaba
   • +1 (1 vot)    
    Dar atunci (Vineri, 17 mai 2013, 14:49)

    Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

    si taxa pentru fondul de somaj = 0 lei.

    Ajuotrul de somaj e un DREPT! Romanii platesc destul de mult la acest fond. Mi se pare normal ca atunci cand ramai fara slujba sa ai dreptul la un ajutor din partea statului (care oricum nu se apropie de banii pe care ii cotizezi la acel fond).

    E foarte bine ca exista ajutorul de somaj!
 • +2 (14 voturi)    
  angajatorii ce-ar face? (Joi, 16 mai 2013, 20:50)

  nu-conteaza [utilizator]

  in locul lor.
 • -9 (29 voturi)    
  eh (Joi, 16 mai 2013, 21:13)

  Mazeta [utilizator]

  În 2009 Elena Băsescu primea 7000 lei lunar pentru 4 ore pe zi de „muncă” la Luxten. Da, de astfel de muncitori avem nevoie!
  • +5 (13 voturi)    
   Era, totusi, o firma privata (Joi, 16 mai 2013, 22:05)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Eu stiu pe unul care e platit din bani publici ca sa conduca un guvern, cand el face, de fapt, munca de purtator de cuvant si dispecer.

   Dar astea nu sunt legate strict de articol.
   Mi se pare normal ca si angajatul sa fie constient de valoarea muncii sale, dar si patronul sa stie cat isi permite sa plateasca pentru o anumita munca.
   Rolul AJOFM ar trebui sa fie de a pune cele doua parti in contact, de a directiona si echilibra fluxul cererii si ofertei. Nu vad rostul plangerilor aduse de nici una din cele trei parti (patron, angajat, functionar). Mai bine ar incerca sa di(tri)alogheze.

   Iar titul mi se pare putin gresit: nu e vorba numai despre romanii saraci aici. Aceeasi discutie a fost deschisa de curand de presa engleza. Sunt sigur ca e purtata si in SUA, si in alte tari. Poate cu exceptia Chinei, unde forta de munca nu e o problema.
   • -6 (18 voturi)    
    trialog = nu sint bani (Joi, 16 mai 2013, 23:08)

    Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

    Mda, Luxtenul era o firma privata autocaptiva intr-un contract manos cu "tata"...
    • +2 (4 voturi)    
     culmea! (Vineri, 17 mai 2013, 18:14)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

     basistii au dat miunus pana si la un adevar evident ca asta:)))
     • 0 (2 voturi)    
      Este evident pentru Antena 3 (Sâmbătă, 18 mai 2013, 16:43)

      Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui srpc

      Minusurile provin, probabil, de la cei care prefera TVR Cultural si care au mai putina inclinatie catre speculatii.
      Li se va fi parut putin probabil ca atunci cand Traian Basescu si-a schimbat becurile in baie sa fi incheiat un contract cu Luxten pentru asta.
    • 0 (2 voturi)    
     Da, e un exemplu bun de "trialog" (Sâmbătă, 18 mai 2013, 16:57)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

     Se compune din trei cuvinte
     • -1 (1 vot)    
      ? (Sâmbătă, 18 mai 2013, 22:00)

      Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

      ...de tipul "mata are cratima"
      • 0 (0 voturi)    
       Inteleg ca "mata"... (Duminică, 19 mai 2013, 10:03)

       Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

       ...este prescurtarea de la "dumneata".
       Da, e o fraza desul de aproapiata de problematicile curente :-)
 • +13 (17 voturi)    
  exista multe nuante (Joi, 16 mai 2013, 22:25)

  un dac [utilizator]

  Unii nu merg la munca pentru ca muncesc altceva si aduna din 2 parti. Pe astia nu i-as numi nici lenesi, nici oportunisti, mai degraba supravietuitori.
  Unii merg bauti la interviu pentru ca asta e starea lor, nu ca sa li se refuze postul. Saracia si alcoolul au facut casa buna, e drept ca din chirpici, dintotdeauna.
  Altii isi fac niste calcule simple si, cum zicea si Inna100, ar iesi ban pe ban dupa ce scad cheltuielile cu munca.
  Trist raman totusi salariile de 5-600 lei in 2013 intr-o tara cu guvernare socialista, cu start-up socialist 90-96...asta arata, dupa parerea mea, cat de mult s-a furat in aceasta tara. Si, cum zicea tot Inna, sa lasam ipocriziile deoparte despre cat ar putea castiga oamenii astia peste 3 ani. De la magazin nu poti pleca decat la taraba sau la bar. Sau unii se cred in America anilor 1900, incepi chelner si ajungi Relu Fenechiu?:-)
  • -4 (8 voturi)    
   nu chiar (Vineri, 17 mai 2013, 0:00)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   de la magazin cu salariul minim am dupa 6 ani trecuti pe cartea de munca ~800eur in mana in acelasi domeniu, dar la birouri. deci se poate si de la magazin, stai linistit.poate nu in provincie, dar n-am stat sa aflu, am plecat cu prima ocazie care s-a ivit la bucuresti.
   • +10 (12 voturi)    
    birouri in provincie? (Vineri, 17 mai 2013, 1:02)

    un dac [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    tare de tot asta!
    diferenta dintre capitala si provincie este foarte simpla. In capitala retailerii angajeaza oameni cu facultate pe post de portari (exagerez si eu putin de dragul metaforei, dar nu exagerez foarte mult), iar in provincie nu au birouri unde sa avanseze oamenii ca tine. Si ce sa vezi? doar 15t% din populatia tarii traieste in Bucuresti, restul trebuie sa traiasca in peisajul gri al provinciei.
 • -2 (16 voturi)    
  consecinta statului social (Joi, 16 mai 2013, 22:59)

  edx [utilizator]

  sunt asistatii (putorile) pe care ii sustine cu banii altora (cei care muncesc si platesc taxe) astfel ca ei sa stea acasa si sa voteze.
  • +1 (1 vot)    
   somajul (Vineri, 17 mai 2013, 14:23)

   Sycka [utilizator] i-a raspuns lui edx

   somajul este ca o polita de asigurare pe care o platesti cat esti angajat. Daca ai avea curiozitatea sa te uiti pe fluturasul tau, ai descoperi ca lunar u platesti o contributie pentru somaj. Deci statul itzi percepe o taxa lunara pentru a putea sa te ajute o perioada de timp pana itzi gasesti un alt loc de munca cu niste bani... Banii aia sunt tot ai tai in mare parte.... Mai terminati cu "asistatii sociali" si nu mai fiti atat de superficiali... intereseti-va si voi ce taxe si impozite platiti catre stat si apoi vb despre anumite categorii de oameni... Ti-e nu ti s-ar parea normal ca dupa ce ai cotizat la stat pentru somaj 10-15 ani sa primesti in schimb niste bani o perioada de timp pentru a reusi sa te pui pe picioare??? E ca la asigurarea pe care o inchei cu o firma particulara atasata unui credit pentru a itzi acoperi cheltuielile cu rata in cazul in care ramai somer...
 • 0 (8 voturi)    
  Economics in one lesson (Joi, 16 mai 2013, 22:59)

  RedGuard [utilizator]

  Asta e o situatie banala explicata din anii 1950: http://steshaw.org/economics-in-one-lesson/chap19p1.html
  • +1 (3 voturi)    
   minusuri (Vineri, 17 mai 2013, 12:27)

   alex00 [utilizator] i-a raspuns lui RedGuard

   nu prea inteleg de ce minusurile. omul doar a postat o lucrare de economie care explica din punct de vedere stiintific anumite situatii.

   Inseamna ca cei care au dat minus nu sunt de acord cu lucrarea? atunci pot sa posteze sa spuna de ce cred ca nu e o lucrare buna. Inseamna ca cei care au dat minus nu sunt de acord ca acest link a fost postat aici? Inseamna oare ca cei care au dat minus nu stiu sa citeasca si s-au frustrat cand au vazut atata text?

   probabil nu vom afla niciodata
 • +3 (15 voturi)    
  titlu nepotrivit (Joi, 16 mai 2013, 23:09)

  GreieruBortzos [utilizator]

  paradox = Enunț contradictoriu și, în același timp, demonstrabil; părere (absurdă) contrară adevărului unanim recunoscut.

  Ori unanim recunoscut este ca 100 -200 lei pe luna nu iti ajung nici macar pt painea din sandvisul de la lucru:
  4 lei pret mediu o paine * 4 paini pe 7zile * 4 saptamani = 64 lei. Sa mai pun si salamu??
  • 0 (10 voturi)    
   Sa inteleg si eu... (Vineri, 17 mai 2013, 8:12)

   Agota [utilizator] i-a raspuns lui GreieruBortzos

   Daca stai acasa nu trebuie sa mananci?
  • 0 (2 voturi)    
   calcul nepotrivit (Vineri, 17 mai 2013, 11:57)

   Erwin [utilizator] i-a raspuns lui GreieruBortzos

   4 lei pret mediu o paine!? tu crezi ca asistatii social cumpara ciabatta?
 • 0 (12 voturi)    
  Trolling (Joi, 16 mai 2013, 23:41)

  fgsfgd [utilizator]

  Ce s-ar intampla daca de maine nu ar mai exista ajutor de somaj? Nu muncesti, ciu ciu bani. Ca la liceu : nu ti-ai invatat lectia, nota 2. Acolo nu exista ajutor de "chiul".
  • +5 (7 voturi)    
   chiul ?? (Vineri, 17 mai 2013, 8:22)

   Kryss [utilizator] i-a raspuns lui fgsfgd

   Nu stiu de unde va luati informatiile, dar ajutor de somaj se primeste numai daca ai lucrat anterior intrarii in somaj, si se acorda maximum un an, in functie de vechimea in munca, adica de stagiul de cotizare. Banii aceia sunt o suma infima din cat a cotizat persoana somera in timpul cat era angajata. Deci statul nu ajuta pe nimeni, treziti-va ! Restituie o mica parte din ce a furat in eventualitatea ca omul va ramane, poate, somer. Ganditi-va cati nu raman niciodata someri: ce se face cu banii retinuti lunar pentru somaj ? Acopera alte gauri ale statului, nu ? Facute de baietii destepti.
   Voi probabil va ganditi la alte ajutoare, alocatii etc. Dar ajutorul de somaj asta e: o restituire partiala infima a contributiei celui care a ramas fara loc de munca. Si nu, nu e prea mult. Chiar e calculat de asa fel, incat, la fel ca si in cazul pensiei, statul sa ramana cu grosul contributiei si dupa ce a dat omului ce i se cuvine.
  • +6 (6 voturi)    
   Diferenta dintre scoala si viata (Vineri, 17 mai 2013, 8:53)

   tiberius_p [utilizator] i-a raspuns lui fgsfgd

   La scoala mai intai inveti lectia apoi dai examenul.

   In viata mai intai dai examenul apoi inveti lectia.

   ;-)
 • -3 (9 voturi)    
  hmm... (Vineri, 17 mai 2013, 10:04)

  Laurentiu78 [utilizator]

  Am citit o parte din postari pe sarite, nu pe toate.
  Caz concret:
  Langa Fundulea este un camp demonstrativ. Pentru paza campului (adicatelea stat degeaba.) se ofereau 700 RON. Inutil sa spun ca a trebuit sa fie gasit cineva de pe langa Slobozia, ca din Fundulea nu venea nimeni, ca luau undeva aproape de 500RON pentru stat degeaba.
  Ce salariu trebuia oferit pentru atata "munca"?
  • +2 (4 voturi)    
   nu stiu (Vineri, 17 mai 2013, 11:47)

   o8561 [utilizator] i-a raspuns lui Laurentiu78

   Cum adica stat degeaba!? Paza tot munca e.

   Adica toti paznicii din muzee, banci stau degeaba?

   Ma ma lor de putori?

   Atunci depuneti CV-ul. Easy money.
  • +1 (3 voturi)    
   Campurile astea demonstrative (Vineri, 17 mai 2013, 15:02)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Laurentiu78

   Stat degeaba?

   Pai daca vine hotu si-ti da cu bata-n cap... tot stat degeaba este? Plateste patronu taxa de spitalizare oare? Nu! Tot Gigel, paznicul zelos si harnic, muncitor de frunte al Republicii Romane!

   Pai daca vine hotu si fura gaina... cine e responsabil? Hotul sau gaina? Eu as zice ca e Gigel cel harnic.

   Stai tu noaptea pe camp, in ploaie, in frig, in arsita, pe 700 de RON si vino pe urma pe aici si vorbeste de "nemunca".
 • 0 (2 voturi)    
  politica (Vineri, 17 mai 2013, 12:21)

  Erwin [utilizator]

  Sunt solutii pentru incurajarea muncii.
  Guvernul care va lua masuri ferme in sensul asta, in mod clar o sa piarda multe voturi.
  Asa ca situatia ramane asa cum e. Ajutoare sociale de mizerie, lene, sate darapanate, voturi cumparate cu un pahar de tuica, pe scurt, Romania.
 • +2 (4 voturi)    
  constitutia? (Vineri, 17 mai 2013, 12:54)

  all23 [utilizator]

  Este o idiotenie mare cat casa .
  Cu ma accepti o slujba cu salariul xxx ( de obicei salariul minim ) cand este dreptul tau sa ceri cat vrei .
  Un om poate cere la angajare salariul de 1000 de euro , iar angajatorul poate refuza . Nu inseamna insa ca somerul a refuzat oferta , ci angajatorul .
  Nu trebuie sa obligam oamenii sa lucreze pe un salariu impus .
  Se pare insa ca sunt destui aplaudaci , fiindca ultimile restrictii la somaj sunt facute de Boc , la idicatiile pretioase ale lui Base, care au aruncat Constitutia la gunoi. Un om care a muncit 30 de ani primeste 450 ron somaj , iar unul care e cu 5 ani mai mare si a contribuit pentru o pensie de 15 ron , va primi pensia minima garantata de 350 ron ....
 • +3 (5 voturi)    
  O tara cu o economie ... (Vineri, 17 mai 2013, 13:17)

  Gigi Kent [utilizator]

  ... praf din toate punctele de vedere. Patroni cu business-uri ineficiente care genereaza prea putina valoare adaugata pe care ei vor s-o bage in a 5-a vila de vacanta nu in salariile angajatilor si angajati slab pregatiti si lenesi. Si se merita unii pe altii. Apropo, cati dintre patronii care ofera asemenea salarii s-au gandit ca au vanzari reduse tocmai pentru ca angajatii platiti de ei si de altii asemenea lor au venituri reduse si nu pot genera cerere pentru firma respectiva? Incercam sa ne furam caciula unii altora de dimineata pana seara si nu ne vom prinde niciodata ca e mai bine sa producem mai multe caciuli sa avem toti.

  Cine nu vede amandoua fetele problemei e cel putin batut in cap.

  In rest vad numai pareri prostesti gen "sa scoatem statul social". Si ce punem in loc? Raspunsul fortei de munca la situatia actuala a fost exodul in masa (vreo 4 milioane au plecat deja). Scoti salariul / venitul minim / ajutorul de somaj, patronul nu va mai oferi 500 lei /luna ci 100 lei / luna iar "somerul" va prefera sa stea tot acasa. Din pacate sclavia a fost demult abolita...

  Bun, infieram somerul ca vrea sa stea pe somaj in loc sa munceasca! De acord! Dar eu as intreba si un patron ... cat de motivat si cat de productiv crede ca poate fi un muncitor platit cu 500 lei/luna? Chiar ii convine daca respectivul muncitor (si urmatorii 10 angajati) pleaca dupa o luna ca a gasit ceva mai bun? Ii convine sa treaca iar prin proces de selectie? Sa stea cu pozitia neocupata o lunga perioada de timp? Eventual sa piarda contracte din cauza fluctuatiei fortei de munca? Sa instruiasca mereu si mereu cate un nou angajat?
  • +1 (1 vot)    
   Întru totul de acord.... (Vineri, 17 mai 2013, 22:40)

   Snakeheart [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Trebuie analizate ambela fețe ale problemei...Un muncitor într-un domeniu oarecare își va petrece timpul la un job plătit cu 500 de lei pe lună gîndindu-se unde și cum va găsi ceva mai ok....Pe de altă parte angajatorul îi va reproșa tot timpul că nu-și merită salariul....Pot da un exeplu în acest sens: O fată de 19 ani angajată la un chioșc non-stop cu program de 12 ore/zi a cerut o mărire de salariu în condițiile în care avea calificare,vechime,etc. Patronul i-a răspuns: Păi ce să-ți mai măresc salariul când tu faci o grămadă de ciubuc de la clienți? Ce să înțelegem de aici? Mentalitatea turco-levantino-țigănească de care se pare că nu vom scăpa niciodată?
 • 0 (2 voturi)    
  Șomaj..... (Vineri, 17 mai 2013, 22:21)

  Snakeheart [utilizator]

  Păi ca să fiu sincer,și eu aș prefera să stau acas' pe 400 și ceva de lei decât să muncesc la un patron care-mi dă 500 de lei și are pretenții la 12 ore,sîmbete și duminici lucrate,etc. Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere și beneficiarii ajutorului social, care sunt în proporție de 80-90% etnia "discriminată".....Ce-ar fi să nu mai plătim pentru ei?Palat, Mercedes în curte dar amărîtul ia ajutor social....Nu se gîndește nimeni și la acest aspect? Căt timp vom mai tolera paraziții "discriminați"? Din câte știu eu, și acordarea ajutorului social are niște limite....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by