¬Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu s-a intalnit, miercuri, cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat SUA pentru aparare, oficialul american afirmand ca la nivelul Congresului a fost asigurata deja finantarea pentru operationalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015.

Baza aeriana DeveseluFoto: MAE

"Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut astazi, 1 mai 2013, o intrevedere cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica de aparare si spatiala, cu ocazia prezentei sale la Bucuresti pentru participarea la a 9-a Conferinta internationala privind apararea antiracheta (Bucuresti, 30 aprilie-3 mai 2013).

Cei doi oficiali au discutat despre ultimele evolutii legate de dezvoltarea proiectului romano-american privind participarea Romaniei la Abordarea Adaptiva in Etape privind Apararea impotriva Rachetelor Balistice in Europa (European Phased Adaptive Approach ¬ EPAA), precum si despre evolutiile la nivel NATO, respectiv in dialogul cu Federatia Rusa pe acest subiect", informeaza MAE intr-un comunicat citat de Mediafax.

Frank Rose a reconfirmat faptul ca angajamentul SUA pentru fazele 1, 2 (care implica Romania, prin Baza Deveselu) si 3 ale EPAA ramane extrem de ferm si a adresat multumirile sale omologului roman pentru aplicarea fara intarzieri, in calendarul stabilit impreuna, a Acordului dintre Romania si Statele Unite privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice in Romania, semnat in septembrie 2011. De asemenea, potrivit MAE, oficialul SUA a reiterat faptul ca la nivelul Congresului american a fost asigurata deja toata finantarea necesara pentru operationalizarea Bazei Deveselu, la orizontul anului 2015.

Cei doi oficiali au discutat si despre momentul inceperii lucrarilor de constructie in cadrul Bazei, in acest an. "De asemenea, au evaluat extrem de pozitiv eforturile facute deja pentru pregatirea inceperii acestor lucrari, precum si pentru negocierea si finalizarea ultimelor Aranjamente de Implementare a Acordului din 2011", precizeaza MAE.

"Bogdan Aurescu a multumit la randul sau pentru aprecierile facute de Frank Rose la adresa Romaniei in prezentarea acestuia din cadrul Conferintei internationale de la Bucuresti, conform carora ᅡRomania este un partener si un aliat important al SUA, ambele parti fiind puternic angajate in aceasta relatie bazata pe valorile noastre impartasite, inclusiv angajamentul pentru democratie. Ca aliati NATO, Romania si Statele Unite coopereaza in privinta multor provocari globale comune, de la stoparea proliferarii nucleare si intarirea securitatii energetice, pana la combaterea schimbarilor climatice. Apreciem rolul-cheie jucat de Romania in NATO la dezvoltarea Noului Concept Strategic pe teme cum ar fi apararea antiracheta si reforma interna a Aliantei. Statele Unite doresc dezvoltarea si adancirea Parteneriatului bilateral cu Romania, continuand totodata sa intarim conexiunile noastre euroatlantice. ¬ Le multumesc in mod deosebit colegilor romani pentru leadership-ul lor in cadrul NATOᅡ", precizeaza MAE.

Cei doi oficiali au abordat si cooperarea cu Rusia privind apararea antiracheta, precum si alte proiecte bilaterale conexe problematicii apararii impotriva rachetelor balistice.

In perioada 30 aprilie-3 mai 2013, Asociatia Aeronautica si Aerospatiala Franceza, organizatie care reuneste reprezentanti ai industriei aeronautice si aerospatiale, organizeaza la Bucuresti ce-a de-a 9-a Conferinta internationala privind apararea antiracheta. Editia anterioara a conferintei s-a desfasurat la Paris, in perioada 3-6 iulie 2012, iar in 2011 - la San Sebastian, in Spania. Conferinta reuneste, in special, reprezentanti ai industriei de profil din domeniul apararii, precum si decidenti politici, experti guvernamentali si specialisti din mediul academic.

Organizarea Conferintei la Bucuresti reprezinta o recunoastere a contributiei Romaniei la dezvoltarea problematicii apararii antiracheta in cadrul NATO.