Ce spune Liviu Dragnea despre procesul de regionalizare: cate regiuni, cum ar trebui denumite, cat conteaza criteriul etnic si de ce e nevoie sa fie facut anul acesta. Dragnea: Eu nu pot sa spun ca sunt "trei sud-muntean"
De ce trebuie facuta regionalizarea in anul 2013?
Viceprim-ministrul si ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri ca 2013 este singurul an, in aceasta perioada istorica, in care pot fi infiintate regiunile administrative, chiar daca mai exista persoane care ar prefera sa amane procesul din considerente care tin mai degraba de orgolii sau de interese marunte, dupa cum relateaza Agerpres.
"In istoria fiecarei tari exista ferestre de oportunitate pentru tot felul de decizii majore, de proiecte de tara. 2013 este singurul an, in aceasta perioada istorica, in care pot fi infiintate regiunile administrative, din foarte multe puncte de vedere. Si acum sunt oameni care spun: e riscant sa le facem, nu e bine sa le facem. Multi dintre ei, din pacate, au aceasta atitudine pentru ca nu sunt ei siguri ca regiunea din care ar face parte e desenata cam cum are vrea ei, (...) altii nefiind siguri ca judetul din care fac parte are sanse mari sa capete resedinta regiunii', a afirmat Dragnea la seminarul "Regionalizarea: abordari comparative franco-germane", organizat sub egida Senatului cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie franco-german de la Elysee.
Ministrul Dezvoltarii Regionale a adaugat ca si in 2002-2003 a existat "o fereastra de oportunitate', cand administratia si guvernul erau pregatite pentru infiintarea regiunilor, dar au existat si atunci oameni care au spus 'nu e bine acum, e prea devreme, hai sa nu ne grabim", iar momentul a fost ratat.
"Regiunile nu reprezinta o obligatie sau un moft, ci o necesitate pregnanta pentru Romania. Descentralizarea administrativa este un proces care trebuie sa fie finalizat in acest an, este nevoie sa clarificam o data pentru totdeauna atributiile fiecarui nivel administrativ, iar asta, in primul rand, din respect fata de cetatean", a explicat vicepremierul
Fondurile europene, programele operationale si exemplul Poloniei
In ceea ce priveste comparatia cu alte sisteme de regiuni din Europa, Dragnea a mai remarcat ca atat in Franta, cat si in Germania sau in Polonia exista un mai mare numar de programe operationale regionale, in conditiile in care Romania are unul singur.
El a completat ca o crestere a numarului de programe operationale regionale ar imbunatati absorbtia fondurilor europene, deoarece autoritatile centrale nu ar mai fi coplesite de numarul de dosare.
"Nu cumva, in loc sa avem toate proiectele depuse din toata tara, de la trei mii si ceva de autoritati locale, intr-un singur loc (...) e mai bine sa avem - daca vor fi opt - opt programe regionale", a intrebat Dragnea, citat de Agerpres.
Cum ar trebui desenate regiunile?
Vicepremierul a opinat ca decupajul regiunilor nu trebuie sa fie politic, ci trebuie abordat cu pragmatism, mentionand ca in Polonia, desi analizele stiintifice indicau utilitatea unui numar de 12 regiuni, in urma unor presiuni politice, au fost infiintate 16.
Dragnea a mentionat ca doua dintre cele patru regiuni infiintate in urma unui compromis au acum probleme foarte mari. "In Polonia procesul de regionalizare s-a realizat in sase luni pentru ca au stiut ca este o singura fereastra de oportunitate", a spus el.
Liviu Dragnea: Regiunile ar fi trebuit sa aiba nume proprii; eu nu pot sa spun ca sunt "trei sud-muntean"
Dragnea considera ca una dintre marile greseli care au fost facute in perioada 2002-2003 este aceea ca nu s-au dat nume proprii regiunilor de dezvoltare, fiind pastrate denumiri cu caracter mai degraba statistic, care nu au creat un sentiment de apartenenta.
"Daca s-ar fi dat niste nume proprii in acesti 16-17 ani, sentimentul de apartenenta la o comunitate regionala pentru cetatenii de acolo ar fi fost mai pregnant. Eu sunt din sud, dar eu nici acum nu pot sa ma denumesc, daca ma intreaba cineva din ce regiune sunt, nu pot sa spun: eu sunt trei sud-muntean. Nu poti sa spui lucrul acesta. Si atunci, sigur, nici un cetatean nu a avut acest sentiment ca apartine unei entitati regionale', a mai afirmat vicepremierul.
Regiuni pe criterii etnice sau nu?
Liviu Dragnea a declarat ca nu este adeptul infiintarii unor regiuni pe criteriul etnic, deoarece o astfel de abordare nu ar imbunatati sansele de dezvoltare a regiunii.
"Nu sunt adeptul infiintarii unor regiuni pe criteriul etnic. Asta nu ajuta cetatenii de acolo. Daca doua sau trei judete care nu au un grad dezvoltare ridicat le punem impreuna... eu nu inteleg unde ar fi resortul economic, potentialul economic, complementaritatea resurselor pentru ca acea regiune, acea comunitate regionala, sa aiba sanse de dezvoltare", a spus ministrul dezvoltarii.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si al Administratiei Publice, Liviu Dragnea, a declarat in urma cu doua saptamani in cadrul primei dezbateri publice pe tema regionalizarii, ca a fost cooptat in guvern de catre liderii USL tocmai pentru a se ocupa cu procesul de regionalizare.
Atunci, Dragnea a detaliat si mai mult de ce e necesar ca procesul de regionalizare sa inceapa in acest an.
"De ce trebuie sa facem regionalizarea in acest an? Va spun foarte sincer, foarte deschis: intr-adevar, nici Comisia Europeana, nici Uniunea Europeana nu ne forteaza cu aceste regiuni, dar, in acelasi timp, sunt niste adevaruri nescrise, nerostite. Va fi aproape imposibil ca, dupa ce incepe noul exercitiu financiar 2014-2020 [n.r. al UE], sa mai putem schimba actuala structura administrativa, pe baza careia noi negociem in acest an Acordul de parteneriat si sa spunem, la mijlocul urmatoarei perioade de programare, ca sistemul administrativ trebuie schimbat, pentru ca atunci trebuie sa incepem un proces serios de reacreditare a tuturor institutiilor si structurilor din mecanismele de absorbtie a fondurilor europene", a spus atunci Dragnea.
Despre cum a decurs prima dezbatere pe regionalizare, cititi in articolul de mai jos:
De amintit ca la acea dezbatere, premierul Victor Ponta a pledat si pentru o "regionalizare" a justitiei in care majoritatea proceselor sa se incheie la nivelul Curtilor de Apel regionale si sa nu mai ajunga la Inalta Curte, ca in prezent.

Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Evaluare Națională 2021. Ce s-a eliminat din materia de examen la limba română și care sunt provocările primului examen fără celebrele „comentarii literare”
FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Eu cred ca motivul ptr care vor s-o faca in 2013 e ptr acum inca mai au USL (70% in parlament) si vor sa bage pe sub masa in constituie chestii din astea ca regionalizarea, de asta se pregateste micsorarea progului la referendum!
Daca vom accepta asemenea marsevie, inseamna ca ne vom semna singuri sfarsitul.
A fost odata, Romania !!!
Daca numai 1% din cetatenii tarii, toti etnici romani, voteaza DA si ceilalti etnici romani raspund NU, absenteaza sau isi anuleaza votul, tara se regionalizeaza! (incredibil dar adevarat)
Demonstratie:
- 88.5% din cetatenii tarii sunt etnici romani
- Prag prezenta minima de validare propus de USL = 30%
- Prag minim de voturi valabil exprimate propus de USL = 25%
In conditiile cind oamenii primesc pe buletinele de vot intrebarea: “Sunteti de acord cu regionalizarea Romaniei (DA, NU)?” este evident ca sunt necesare doar 12.5%+1 raspunsuri DA pentru ca impartirea tarii in suprajudete sa se poata efectua.
100% total cetateni – 88.5% etnici romani = 11.5% alte etnii
11.5% alte etnii (DA) + 1% romani (DA) + 1 roman (DA) = 12.5%+1 = REGIONALIZARE APROBATA cu 12.5% romani (NU) + 5% romani (Voturi Invalide) + 70% romani (Absenti) !
Demonstratia expusa prezinta un caz extrem insa teoretic posibil. Totusi, prin marirea numarului de etnici romani care stampileaza DA, de la 1% la citeva procente, se poate ajunge la situatii perfect realizabile practic cum ar fi spre exemplu regionalizarea cu voturi DA venite din partea a 5% cetateni, toti maghiari, si 7.5% cetateni etnici romani.
Sa se imparta Romania in suprajudete cu acceptul a doar 7.5% romani este un abuz.
Exemplele prezentate arata ca scaderea pragului electoral de prezenta la 30% si al celui pentru voturi valabil exprimate la 25% conduce la situatii urite cind o minoritate din romani, un procent nesemnificativ, poate adopta hotariri care nu sunt sustinute de imensa majoritate a etnicilor romani.
Citat (Gandul, 16.04.2013):
“USL doreşte reducerea pragului de prezenţă pentru validarea unui referendum de la 50% la 30%, si al celui de voturi valabil exprimate la 25% din totalul celor cu drept de vot, depunând în acest sens un proiect legislativ la Senat.”
si da, ai dreptate. nu trebuie decupate dupa criterii politice. doar ca voi exact asta faceti, nu doar 70% cat aveti, ci 100%.
Romania nu a accesat fonduri pentru ca sunteti incompetenti, hoti si nenorociti. Nu pentru ca nu exista regionalizare.
Intr-un an de zile nu ati fost in stare sa redactati nici macar o singura lege buna (nici guvernul cu zecile de OUG, nici Parlamentul). Ce va recomanda fix pe voi sa faceti in mai putin de 1 an ceva atat de grandios si cu implicatii majore?
Nimic!
Daca se intampla asa, eu nu o sa va iert nici pe patul de moarte.
Mai bine dati denumiri administrative, sa se vada de la o posta ca nu e o impartire pe criterii etnice..regiunea Muntenia 3 mi se pare foarte potrivita.
Suntem foarte legati de aceste denumiri istorice: Ardeal, Moldova, Crisana etc si e bine ca ele sa existe. Romanii fug de identiate cu un elan absurd de cca 60 de ani, ciudat.
Romania nu-si va pastra mai bine dolofania cu nume idioate gen Centru etc. Ce este sa ramana ramane, ce nu, oricum nu va pieri.
Si ca un adaos, ia cercetati un pic care sunt zonele care au absorbit cele mai multe din fondurile europene? Ia puneti mana si cercetati, bezmeticilor, unde se ocupa comunitatiile in a invata cum se aplica pentru asemenea fonduri....
Democratia si statul de drept in Romania sunt un fum.Intai trebuie consolidat statul de drept si dupa aceea masuri capitale.Regionalizarea in momentul de fata este o abatere de la problemele grave ale tarii.
- Oltenia (Zona craiovei)
- Tara Romaneasca (Pitesti-Ploiesti)
- Miticenia (Bucuresti-Ilfov)
- Muntenia ( Ialomita- Braila, ca acolo sunt munti falnici!)
Si am lamurit-o, ha, ha , ha!
De fapt, regiunea dintre Dunare si Carpati s-a numit din totdeauna Valahia, si locuitorii valahi. Numai ca nu le place la valahi cu numele de botez si au dat-o pe munteni - ţăriromâneşteni-mitici-sudişti, draci-laci!
Valahi, asta e denumirea istorica. Dupa ce ţîganii au trecut Dunarea pe la 1300, chestia s-a mai complicat şi s-a mai amestecat.
aaaaaaaaa! ca regionalizarea mai face sa se cheltuiasca niscaiva bani, din care sa se linga ursu'...
dar banii nu sunt ai nostri?