"Regiunile nu reprezinta o obligatie sau un moft, ci o necesitate pregnanta pentru Romania. Descentralizarea administrativa este un proces care trebuie sa fie finalizat in acest an", a declarat miercuri ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, in cadrul unui seminar franco-german pe tema regionalizarii. Dragnea, in sarcina caruia se afla procesul de regionalizare, a comparat sistemele de regiuni din Franta, Germania si Polonia si a considerat ca viitoarele regiuni administrative din Romania trebuie sa aiba nume proprii, nu ca actualele regiuni de dezvoltare - "eu nu pot sa spun ca sunt <>" - si ca noile unitati administrative, pentru a avea sanse de dezvoltare, nu trebuie realizate pe criterii etnice sau decupate dupa criterii politice.

Reorganizarea Romaniei pe regiuni (varianta vehiculata in 2011)Foto: Hotnews

De ce trebuie facuta regionalizarea in anul 2013?

Viceprim-ministrul si ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri ca 2013 este singurul an, in aceasta perioada istorica, in care pot fi infiintate regiunile administrative, chiar daca mai exista persoane care ar prefera sa amane procesul din considerente care tin mai degraba de orgolii sau de interese marunte, dupa cum relateaza Agerpres.

"In istoria fiecarei tari exista ferestre de oportunitate pentru tot felul de decizii majore, de proiecte de tara. 2013 este singurul an, in aceasta perioada istorica, in care pot fi infiintate regiunile administrative, din foarte multe puncte de vedere. Si acum sunt oameni care spun: e riscant sa le facem, nu e bine sa le facem. Multi dintre ei, din pacate, au aceasta atitudine pentru ca nu sunt ei siguri ca regiunea din care ar face parte e desenata cam cum are vrea ei, (...) altii nefiind siguri ca judetul din care fac parte are sanse mari sa capete resedinta regiunii', a afirmat Dragnea la seminarul "Regionalizarea: abordari comparative franco-germane", organizat sub egida Senatului cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie franco-german de la Elysee.

Ministrul Dezvoltarii Regionale a adaugat ca si in 2002-2003 a existat "o fereastra de oportunitate', cand administratia si guvernul erau pregatite pentru infiintarea regiunilor, dar au existat si atunci oameni care au spus 'nu e bine acum, e prea devreme, hai sa nu ne grabim", iar momentul a fost ratat.

"Regiunile nu reprezinta o obligatie sau un moft, ci o necesitate pregnanta pentru Romania. Descentralizarea administrativa este un proces care trebuie sa fie finalizat in acest an, este nevoie sa clarificam o data pentru totdeauna atributiile fiecarui nivel administrativ, iar asta, in primul rand, din respect fata de cetatean", a explicat vicepremierul

Fondurile europene, programele operationale si exemplul Poloniei

In ceea ce priveste comparatia cu alte sisteme de regiuni din Europa, Dragnea a mai remarcat ca atat in Franta, cat si in Germania sau in Polonia exista un mai mare numar de programe operationale regionale, in conditiile in care Romania are unul singur.

El a completat ca o crestere a numarului de programe operationale regionale ar imbunatati absorbtia fondurilor europene, deoarece autoritatile centrale nu ar mai fi coplesite de numarul de dosare.

"Nu cumva, in loc sa avem toate proiectele depuse din toata tara, de la trei mii si ceva de autoritati locale, intr-un singur loc (...) e mai bine sa avem - daca vor fi opt - opt programe regionale", a intrebat Dragnea, citat de Agerpres.

Cum ar trebui desenate regiunile?

Vicepremierul a opinat ca decupajul regiunilor nu trebuie sa fie politic, ci trebuie abordat cu pragmatism, mentionand ca in Polonia, desi analizele stiintifice indicau utilitatea unui numar de 12 regiuni, in urma unor presiuni politice, au fost infiintate 16.

Dragnea a mentionat ca doua dintre cele patru regiuni infiintate in urma unui compromis au acum probleme foarte mari. "In Polonia procesul de regionalizare s-a realizat in sase luni pentru ca au stiut ca este o singura fereastra de oportunitate", a spus el.

Liviu Dragnea: Regiunile ar fi trebuit sa aiba nume proprii; eu nu pot sa spun ca sunt "trei sud-muntean"

Dragnea considera ca una dintre marile greseli care au fost facute in perioada 2002-2003 este aceea ca nu s-au dat nume proprii regiunilor de dezvoltare, fiind pastrate denumiri cu caracter mai degraba statistic, care nu au creat un sentiment de apartenenta.

"Daca s-ar fi dat niste nume proprii in acesti 16-17 ani, sentimentul de apartenenta la o comunitate regionala pentru cetatenii de acolo ar fi fost mai pregnant. Eu sunt din sud, dar eu nici acum nu pot sa ma denumesc, daca ma intreaba cineva din ce regiune sunt, nu pot sa spun: eu sunt trei sud-muntean. Nu poti sa spui lucrul acesta. Si atunci, sigur, nici un cetatean nu a avut acest sentiment ca apartine unei entitati regionale', a mai afirmat vicepremierul.

Regiuni pe criterii etnice sau nu?

Liviu Dragnea a declarat ca nu este adeptul infiintarii unor regiuni pe criteriul etnic, deoarece o astfel de abordare nu ar imbunatati sansele de dezvoltare a regiunii.

"Nu sunt adeptul infiintarii unor regiuni pe criteriul etnic. Asta nu ajuta cetatenii de acolo. Daca doua sau trei judete care nu au un grad dezvoltare ridicat le punem impreuna... eu nu inteleg unde ar fi resortul economic, potentialul economic, complementaritatea resurselor pentru ca acea regiune, acea comunitate regionala, sa aiba sanse de dezvoltare", a spus ministrul dezvoltarii.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si al Administratiei Publice, Liviu Dragnea, a declarat in urma cu doua saptamani in cadrul primei dezbateri publice pe tema regionalizarii, ca a fost cooptat in guvern de catre liderii USL tocmai pentru a se ocupa cu procesul de regionalizare.

Atunci, Dragnea a detaliat si mai mult de ce e necesar ca procesul de regionalizare sa inceapa in acest an.

"De ce trebuie sa facem regionalizarea in acest an? Va spun foarte sincer, foarte deschis: intr-adevar, nici Comisia Europeana, nici Uniunea Europeana nu ne forteaza cu aceste regiuni, dar, in acelasi timp, sunt niste adevaruri nescrise, nerostite. Va fi aproape imposibil ca, dupa ce incepe noul exercitiu financiar 2014-2020 [n.r. al UE], sa mai putem schimba actuala structura administrativa, pe baza careia noi negociem in acest an Acordul de parteneriat si sa spunem, la mijlocul urmatoarei perioade de programare, ca sistemul administrativ trebuie schimbat, pentru ca atunci trebuie sa incepem un proces serios de reacreditare a tuturor institutiilor si structurilor din mecanismele de absorbtie a fondurilor europene", a spus atunci Dragnea.

Despre cum a decurs prima dezbatere pe regionalizare, cititi in articolul de mai jos:

De amintit ca la acea dezbatere, premierul Victor Ponta a pledat si pentru o "regionalizare" a justitiei in care majoritatea proceselor sa se incheie la nivelul Curtilor de Apel regionale si sa nu mai ajunga la Inalta Curte, ca in prezent.