Fostul insarcinat cu afaceri ad interim al Romaniei in Singapore, Silviu Ionescu, a fost condamnat miercuri la trei de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care este acuzat ca a produs doua accidente auto, pe 15 decembrie 2009, in urma carora o persoana a decedat, iar alte doua au fost ranite, anunta Agerpres.

Silviu IonescuFoto: AGERPRES

Pe 15 decembrie 2009, o masina apartinand ambasadei romane in Singapore, un Audi A6 de culoare neagra, condus de Silviu Ionescu, a lovit trei pietoni, in jurul orei locale 03.10 (14 decembrie, 21.10, ora Romaniei), la Bukit Panjang, in Singapore. Una dintre victime, Tong Kok Wai, in varsta de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian si a murit in ziua de Craciun, iar ceilalti doi pietoni au fost, de asemenea, raniti. Diplomatul roman Silviu Ionescu a parasit locul faptei si a sustinut, ulterior, ca el nu se afla la volan si nu ar fi avut niciun amestec in accident.

Beneficiind de imunitate diplomatica, Silviu Ionescu a revenit apoi in tara, unde a si fost judecat.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a solicitat, pe 5 ianuarie 2010, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica sa investigheze accidentul si a decis si rechemarea de la post a lui Silviu Ionescu.

Diplomatul a fost pus oficial sub urmarire penala pentru ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii pe 3 februarie 2010, cand procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica l-au audiat si i-au adus la cunostinta acuzatiile. Silviu Ionescu a fost suspendat de MAE pe perioada anchetei.

Procedura intr-un caz in care este implicat un diplomat in tara in care este acreditat se deruleaza in statul din care provine acesta.