Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat miercuri ca toate produsele care se afla in magazine in momentul de fata sunt in conformitate cu standardele impuse de lege.

"Tot ce e pe raft in momentul de fata e absolut bun pentru consum", a spus Daniel Constantin, afirmand ca preocuparea ministerului este reglarea "relatiei dintre producator si procesator si sprijinirea producatorului care a avut cateva zile de pierdere".

"Nu trebuie sa mai existe niciun fel de ingrijorare", a adaugat Daniel Constantin, afirmand ca exista cateva cazuri de ferme care au avut probleme "dar acestea sunt izolate in momentul de fata".

Solutia, in opinia sa, este "eliminarea cauzei", respectiv a furajelor infestate cu aflatoxina. Produsele care contin aflatoxina sunt daunatoare doar daca sunt consumate in cantitati foarte mari si pe perioade foarte lungi, a adaugat acesta, mentionand ca una dintre cauze este si faptul ca "suntem la sfarsitul iernii iar furajele au prins mucegai".

"Vom izola fermele cu probleme, sunt cateva, nu foarte multe, se inlocuieste furajul si laptele va fi bun de consum" si la acesti producatori, a mai spus Daniel Constantin.

UPDATE Au fost controlate peste 700 de ferme de lapte si au fost gasite probleme la 20-25

Doar 20-25 de ferme de lapte au fost identificate cu probleme legat de aflatoxina, dupa ce peste 700 de ferme din intreaga tara au fost verificate, a precizat Daniel Constantin, citat de Mediafax.`

"Am identificat toate fermele cu probleme. Sunt cazuri izolate. Problema aflatoxinei nu putea fi ignorata pentru ca este o problema reala, care a existat in Romania, dar care in momentul de fata este sub control", a spus Constantin in urma unei intalniri cu reprezentantii producatorilor si ai procesatorilor de lapte.

El a afirmat ca numarul de ferme cu probleme este foate redus.

"Au fost controlate peste 700 de ferme. Sunt identificate cu probleme undeva in jur de 20-25. Pana maine vom avea probabil rezultatele finale. Deci procentul este foarte mic. Toate aceste ferme, in momentul de fata, sunt curate din punct de vedere al pericolului cu aflatoxina", a adaugat ministrul.

Acesta a precizat ca in majoritatea fermelor care aveau probleme furajele sunt inlocuite si acestea deja livreaza lapte pentru piata.

"A trecut acea perioada de 2-3 zile pana cand se elimina aflatoxina. Celelalte sunt sub monitorizare si probabil ca in perioada urmatoare si acolo nu vor mai fi probleme", a mai spus Constantin.