Ministrul Culturii, Daniel Barbu, sustine exproprierea in interes public a Casei Muhle - un cunoscut imobil monument istoric, care a ajuns in proprietatea unui grup de romi - insa pentru a realiza acest lucru are nevoie de un proiect viabil pentru cladire din partea timisorenilor, informeaza Mediafax.

"Exista o solutie pentru Casa Muhle. Inteleg colegii de aici din Timisoara care mi-au spus despre ce e vorba, desi Casa nu a fost explicit plasata ca monument, situl este protejat in categoria B. Ideea mea este urmatoarea: eu fara rezerve sunt gata sa ma angajez intr-o operatiune de expropriere in interes public, in baza Legii 422. Desigur, imi revine sarcina de a rescrie aceasta lege pentru a crea un cadru normativ de protejare a monumentelor, in cazul in care monumente importante se degradeaza din rea vointa sau din lipsa de capacitate economica", a declarat Daniel Barbu.

Ministrul a afirmat ca pentru a putea realiza acest lucru are nevoie de un proiect viabil pentru acest monument din partea timisorenilor.

"As fi recunoscator cetatenilor Timisoarei sa duca un pas mai departe implicarea lor civica si sa ne prezinte un proiect. Nu ne dumirim ce putem face acolo. Casa Muhle e daramata, sa o reconstruim e foarte scump, poate ca imaginatia timisorenilor care au facut din asta o cauza legitima, sa ne dea un proiect civic, sa il trimita la minister. In clipa in care voi avea un astfel de proiect, voi expropria in interes public, dar am vrea sa ne fie limpede de ce facem acest lucru. Jumatate de raspuns il avem: e o situatie intolerabila in oras, sigur, mai sunt si in alte orase cu probleme asemanatoare", a declarat Barbu.

Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca proprietarii cladirii au solicitat Primariei suma de 2,8 milioane de euro pentru cumpararea monumentului, bani de care institutia nu dispune.

In 9 ianuarie, aproximativ 150 de timisoreni s-au adunat in fata Casei Muhle din Timisoara pentru a protesta fata de proprietari, care au demolat acoperisul si au lasat imobilul in paragina. Tot atunci, doi consilieri locali ai PNTCD au initiat un proiect de hotarare pentru cumpararea de catre Primarie a imobilului.

In 11 ianuarie, primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, anunta ca este dispus sa inceapa negocieri cu proprietarii Casei Muhle, insa doar in anumite conditii. El sublinia ca Primaria Timisoara nu isi permite sa plateasca sume mari de bani pentru imobil.

Ulterior, Consiliul Local Timisoara a respins proiectul de hotarare initiat de doi consilieri ai PNTCD prin care se dorea constituirea unei comisii de negociere cu proprietarii Casei Muhle, un monument aflat in paragina, pentru cumpararea acesteia de catre Primarie.

In luna mai a anului trecut, lucrarile facute de un clan de romi la una dintre cele mai frumoase cladiri din Timisoara, Casa Muhle, au fost sistate de autoritatile locale deoarece proprietarul a demolat acoperisul, actiune pentru care nu exista autorizatie.

Casa Muhle a fost construita in secolul al XIX-lea si a apartinut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir romanesc. Situata in apropierea centrului Timisoarei, casa de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 3 a fost considerata intotdeauna una dintre cele mai frumoase cladiri din municipiu.

La inceputul anilor 2000, cladirea monument istoric a fost cumparata de un grup de romi, care ulterior a solicitat mai multe autorizatii de constructie de la Primaria Timisoara.