Noua tineri care urcau spre zona Platoului Cornesti din Targu Mures avand steaguri ale Ungariei si drapele secuiesti au fost opriti, sambata dupa-amiaza, de Politia Locala, fiind chemate si echipaje de la Politie si Jandarmerie, care i-au legitimat pe tineri, relateaza Mediafax.

Seful Politiei Locale din Targu Mures, Valentin Bretfelean, a declarat ca institutia a fost sesizata de cetateni ca un grup de tineri a pornit din zona Liceului "Alexandru Papiu Ilarian" spre zona Platoului Cornesti, cu steaguri secuiesti si ale Ungariei.

Potrivit lui Bretfelen, noua tineri au fost identificati si opriti de Politia Locala in zona "Casa Adria", la fata locului fiind chemate si echipaje de la Politie si Jandarmerie, care i-au legitimat.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Mures, Daniel Manea, a declarat ca din primele informatii reiese ca ei provin dintr-o comuna limitrofa Targu Muresului si au depus, sambata, o coroana de flori la cimitirul din zona Liceului "Papiu", in amintirea eroilor maghiari, dupa care au pornit cu steagurile in zona Platoului Cornesti, moment in care unii cetateni au sesizat autoritatile.

Atat Manea, cat si purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Mures, Andreea Pop, au precizat ca tinerii respectiv nu au fost sanctionati in niciun fel, intrucat nu au deranjat ordinea si linistea publica si nu au manifestat ilegal.

Potrivit Agerpres, cei noua sunt membri ai Organizatiei 64 de Comitate si se deplasau - cu patru steaguri: steagul secuiesc, steagul lui Arpad, steagul Organizatiei 64 de Comitate si drapelul Ungariei - catre satul Gaiesti, unde urma sa aiba loc o alta manifestare dedicata unui eveniment din 11 februarie 1945, petrecut la Budapesta, cand armata ungara si cea germana au reusit inlaturarea unei blocade a armatei sovietice.

"Miscarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate" a fost infiintata in anul 2001 in Ungaria de catre extremistul ungur, Toroczkai Laszlo.