Reprezentantii UE au decis deblocarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si reluarea platilor catre Romania, ca urmare a rezultatelor pozitive inregistrate in urma misiunii de audit a Comisiei Europene, organizata in perioada 29 ianuarie - 1 februarie 2013, informeaza un comunicat transmis miercuri de Guvern.

Potrivit Executivului, Comisia Europeana va relua platile catre Romania in urmatoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise in luna decembrie 2012, in valoare de 148 milioane de euro, "cu aplicarea corectiilor financiare temporare de 25%, asa cum a fost agreat cu partea romana".

Guvernul aminteste ca CE a suspendat POSDRU la inceputul lunii august 2012, ca urmare a deficientelor identificate de partea comunitara pentru perioada 2009 - 2011.

"In cursul anului 2013, auditorii Comisiei Europene vor efectua alte doua misiuni de verificare pentru POSDRU, in scopul ridicarii corectiilor financiare temporare de 25% aplicate cheltuielilor pe care Romania le va solicita Comisiei Europene pentru rambursare", mai informeaza Executivul.

Comunicatul precizeaza ca "autoritatile romane vor informa direct beneficiarii proiectelor POSDRU cu privire la reluarea platilor, precum si cu privire la calendarul actiunilor din acest an".