Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a precizat miercuri, dupa sedinta de Guvern, ca ministerul propune la coplata o limita minima (5 lei) si una maxima (10 lei), nivelul efectiv pentru fiecare spital in parte sa fie aprobat de consiliul de administratie al fiecarui spital in parte. Intrebat daca se plateste pe zi sau la externare, Nicolaescu a precizat ca "vorbim de coplata pe caz externat, se plateste o singura data de catre pacient cand se externeaza", completand ulterior ca nu conteaza numarul de zile petrecute de pacient in spital.

"In declaratia reprezentantului FMI, daca toata lumea vrea sa o citesca corect si fara nici o interpretare, lucrurile sunt clare. FMI a aprobat pozitia Romaniei, guvernului, in speta a Ministerului Sanatatii, in ceea ce priveste limitarea actiunii de coplata numai pentru serviciile spitalicesti si introducerea unei sume modeste. A mai spus reprezentantul FMI ca nu s-a decis si ramane la latitudinea statului roman cat sa fie coplata si cum sa se aplice. Premierul a facut, in acelasi spirit, afirmatia ca actiunea coplatii se va fixa odata cu contractul cadru, de la 1 martie", a declarat Nicolaescu.

"Trebuie sa stabilim o limita minima si o limita maxima si mai departe prin negocieri sa se stabileasca formula exacta de aplicare de catre fiecare spital in parte. In proiectul de contract cadru veti gasi ca avem o limita minima de 5 lei si o limita maxima de 10 lei urmand ca nivelul efectiv pentru fiecare spital in parte sa fie aprobat de consiliul de administratie al fiecarui spital. Nu e nicio balbaiala, nu e nicun pas nici inainte, nici inapoi, nici in fata, nici in spate, sunt pasi de aplicare a legalitatii", a precizat ministrul Sanatatii.