UPDATE 15.00: 13 drumuri nationale din mai multe judete ale tarii sunt inchise vineri din cauza ninsorilor si a viscolului. Un numar de 23 de localitati nu au energie electrica, majoritatea in judetele Buzau, Braila, Vrancea, iar 13 drumuri nationale sunt blocate sau inchise.

"In acest moment, sunt 23 de localitati fara energie electrica din cinci judete: Buzau cu sapte localitati, Braila cu o localitate, Vrancea cu 13, Harghita cu o localitate, Bacau cu o localitate", a detaliat secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Catalin Chiper, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

El a precizat ca nu exista masini blocate in trafic, dar sunt 38 de drumuri afectate, dintre care 16 drumuri nationale si 22 drumuri judetene.

Bara Sulina ramane in continuare inchisa, iar la punctul de frontiera Albita traficul se desfasoara in mod restrictionat pentru autovehiculele mai mari de 3,5 tone.

Potrivit lui Chiper, intre orele 7,00 - 12,00, la nivel national, Politia Rutiera a aplicat 41 de sanctiuni contraventionale, dintre care cinci pentru lipsa anvelopei de iarna, doua pentru ca nu au existat sisteme antiderapante la autovehicule si 34 pentru abateri.

Drumurile nationale inchise (sursa: CNADNR):

  • DN 11A  (Int DN 2 cu DN 11A- int DN 11A cu DN 24)
  • DN 2  (Tisita-Adjud)
  • DN 22  (Ramnicu Sarat-Baile)
  • DN 23  (Focsani - Nanesti)
  • DN 23A  (Gologanu - Ciorasti)
  • DN 23B  (Maicanesti-Ciorasti)
  • DN 24  (Tisita - Tecuci + varianta Tecuci)
  • DN 24A  (Murgeni - Husi)
  • DN 24D  (BARLAD -  Int. DN 24D cu DN 26)
  • DN 25A  (Hanu Conachi - Nanesti)
  • DN 26  (Jud. Vaslui - Galati - Murgeni)
  • DN 2L  (Tisita - Satu Nou)
  • DN 2N  (Bogza-Dumbraveni)

UPDATE 10.40: 9 drumuri nationale din mai multe judete ale tarii sunt inchise vineri dimineata din cauza ninsorilor si a viscolului.

Chiper a facut referire la un autocar cu 30 de cetateni din Republica Moldova, care a fost oprit la Husi pentru a preveni blocarea acestuia pe drumul spre Vama Albita.

Cele 30 de persoane, intre care 14 copii, au fost cazate intr-un spatiu inchis.

Drumuri nationale inchise: 9 cu 12 tronsoane (ora 10.30)

- Jud Buzau (1): DN 22 Rm Sarat-Braila;

- Jud Vrancea (4): DN 23A Gologanu - Ciorasti;DN 23 B Maicanesti- Ciorasti; DN 2N Bogza- Dumbraveni,; DN 11A Adjudu Vechi- Podu Turcului

- Jud Vaslui (4 cu 5 tronsoane) : DN 24B Husi- Vama Albita, respectiv Crasna- Husi; DN 11A Podu Turcului-Barlad; DN 24 Barlad-Crasna; DN26 Murgeni-Galati, respectiv Beresti-Murgeni.

In aceste zone ninge si vantul sufla cu putere.

De asemenea, circulatia prin punctul de trecere la frontiera Albita este inchisa.

Situatia drumurilor poate fi consultata pe pagina CNADNR

Localitati fara energie electrica: 28 (Buzau: Merei, Pietroasele, Posta Calnau, Robeasca, Sageata, Tintesti, Izvoru-Tisau, Vadu-Pastii, Amaru, Balta Alba, Blajani, Boldu, Breaza, CA Rosetti, Cilibia, Cochirleanca, Largu, Luciu, Valcelele, Zarnesti, Ziduri (aproximativ 33.000 persoane, 7000 abonati); Braila: Drobu, Magureni, Jirlau; Vrancea: Satu Nou, Ramniceni, Slobozia, Botesti.

Comandamentul de iarna s-a reunit vineri dimineata la Guvern. Nu sunt localitati izolate, autovehicule blocate in trafic sau persoane disparute, nu sunt trenuri sau aeroporturi blocate, a anuntat vicepremierul Liviu Dragnea.

Peste 17.500 de consumatori din 30 de localitati din tara au ramas fara curent electric din cauza vremii din ultimele ore. Cele mai multe localitati fara energie electrica sunt in judetul Buzau, un numar de 20, arata datele ministerului Energiei prezentate in sedinta de la Palatul Victoria.

Pana la ora 14:00 este cod portocaliu de ninsoare si viscol in judetele Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati si in jumatatea nordica a judetului Buzau. Tot pana la ora 14:00 este cod galben de ninsore in

Moldova si in zona Carpatilor Orientali si a Muntilor Bucegi.

Pana vineri la ora 20:00 este cod galben de viscol, intensificari ale vantului si precipitatii abundente, in nordul si centrul Moldovei si in zona Carpatilor Orientali.

Directorul ANM, Ion Sandu a prezentat, vineri dimineata, la Comandamentul de iarna de la Guvern cum va evolua vremea in urmatoarele zile:

  • Vineri ANM va prelungi mentine codul portocaliu de viscol pana la ora 20.00 si apoi vor intra sub cod galben de vant puternic judetele Buzau Braila, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Arges, Mehedinti si Bistrita-Nasaud
  • De sambata dimineata de la ora 4, meteorologii vor emite cod galben pentru Mehedinti, Dolj, Olt, Muntenia, Dobrogea si Banat unde va incepe sa ninga din nou.
  • De sambata de la ora 14 pana duminica, vor fi sub cod galben de ninsori si vant puternic Muntenia, Dobrogea si Buzau, Vrancea si Galati.
  • Judetele Vrancea si Buzau sa intre sub cod portocaliu de sambata pana duminica dimineata din cauza vantului putenic

Vizibilitatea va scadea chiar si sub 50 de metri. Politistii avertizeaza sa nu plecam la drum decat in cazul unor urgente.