Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au trimis in judecata 107 persoane, printre care ginerele fostului senator Cezar Magureanu, Adrian Gazdac, si Octavian Grecu, zis Butoane, pentru o frauda de 168 de milioane de dolari, informeaza DIICOT, potrivit Mediafax.

Procurorii DIICOT-Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a unui numar total de 107 persoane, respectiv 53 de inculpati, parte dintre acestia in stare de arest preventiv si 54 de persoane juridice, urmare a destructurarii unui grup infractional organizat actionand transfrontalier, specializat in savarsirea de infractiuni de macrocriminalitate economico-financiara.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis vineri presei, membrii gruparii au obtinut importante beneficii financiare, prin derularea unor operatiuni de import sau achizitii / livrari intracomunitare de bunuri, neinregistrarea in documentele contabile a operatiunilor realizate si /sau inregistrarea de operatiuni nereale, in scopul obtinerii rambursarii ilegale de TVA si eludarii platii taxelor datorate bugetului de stat.

In mod concret, activitatea infractionala a vizat tranzactiile comerciale intracomunitare cu zahar derulate prin intermediul urmatoarelor firme sau grupuri de firme:

* SC LEMARCO SA Bucuresti - reprezentata de inculpatul Tudor Constantin;

* SC DUCTIL ROM SA Bucuresti - reprezentata de inculpatul Sorin Stuparu;

* SC NOVICIO FOOD & BEVERAGE SRL Ilfov - reprezentata de inculpatul SAIKALY NICOLE;

* SC VEGA TRADE COMODITIES SRL Giurgiu - reprezentata de inculpatii Adrian si Raluca Gazdac.

Potrivit DIICOT, activitatea infractionala a inculpatilor a fost sprijinita, in diferite modalitati, de catre sase inculpati, avand functii de conducere in cadrul structurii centrale si structurilor teritoriale ale ANAF, printre care Nicusor Dragan - director general adjunct, Dan Stroe - director achizitii si Nadia Pacala - comisar.

De asemenea, membrii gruparii care actionau pe raza judetului Giurgiu, au fost sprijiniti de catre inculpatul Octavian Grecu, zis Butoane.

La activitatea infractionala desfasurata de catre inculpatii Sorin Adrian si Raluca Livia Gazdac a contribuit si inculpatul Cezar-Mircea Magureanu, fost senator in Parlamentul Romaniei, informeaza DIICOT.

In aceasta modalitate, in perioada 2010 - 2012, inculpatii au cauzat bugetului de stat un prejudiciu in cuantum de 168 milioane de dolari, reprezentand TVA si impozit pe profit.

Procurorii DIICOT au dispus masuri asiguratorii asupra bunurilor inculpatilor, pana la concurenta valorii prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala.

Cei 107 acuzati vor fi judecati, de catre Tribunalul Bucuresti, pentru constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani.