Ministerul Afacerilor Externe a confirmat vineri seara eliberarea unui cetatean roman care se afla in complexul gazifer din Algeria in momentul atacului comandoului terorist. Acesta se afla in prezent "in custodia Ambasadei Romaniei la Alger", intr-o stare buna de sanatate.

UPDATE 22:40 Inca doi romani eliberati, anunta B1 TV. MAE infomeaza ca in cursul serii de vineri au fost confirmate date privind inca doi cetateni romani eliberati de pe platforma de la In Amenas, acestia aflandu-se in prezent sub protectia fortelor algeriene, iar starea lor de sanatate fiind buna.

"In cursul serii de 18 ianuarie 2013 au fost confirmate date privind inca doi cetateni romani eliberati de pe platforma de la In Amenas care, in prezent, se afla sub protectia fortelor algeriene. Familiile celor doi cetateni romani au fost informate. Ministerul Afacerilor Externe este in contact permanent cu autoritatile algeriene si firma angajatoare pentru finalizarea procedurilor de repatriere a acestora", se arata intr-un comunicat al MAE.

"Mentionam ca cetateanul roman aflat in complexul In Amenas a reusit sa contacteze misiunea diplomatica romana, prin intermediul unui telefon mobil, in timpul evenimentelor dramatice declansate de atacul terorist. Cetateanul roman a fost asistat cu privire la conduita de urmat, aspect ce a facut posibila salvarea vietii sale", precizeaza MAE, intr-un comunicat de prea.

In seara zilei de vineri, ministrul roman al afacerilor externe, Titus Corlatean, a discutat telefonic cu omologul sau algerian, Mourad Medelci, despre "evenimentele dramatice care sunt in curs de derulare, in complexul din localitatea In Amenas". Convorbirea telefonica a avut loc la finalul reuniunii Celulei de criza organizata de autoritatile algeriene, cu participarea principalilor responsabili institutionali din statul algerian.

"Seful diplomatiei romane a exprimat pozitia Romaniei de condamnare cu fermitate a actelor de terorism si a transmis solidaritatea fata de victimele inregistrate. A mentionat in termeni foarte clari preocuparea si asteptarile opiniei publice romanesti pentru actiuni care sa permita eliberarea ostaticilor internationali si algerieni", potrivit sursei citate.

Ministrul algerian l-a informat pe omologul roman in legatura cu stadiul operatiunilor de eliberare si respectiv de eliminare a gruparii teroriste implicate in luarea de ostatici.

Cei doi ministri au convenit sa mentina in continuare un contact direct, "ministrul algerian dand asigurari ca va transmite informatii confirmate despre evolutiile din teren", se mai arata in comunicatul citat.

Titus Corlatean a dispus detasarea de urgenta la Alger a doi consuli din Centrala MAE, care au ajuns la destinatie in cursul acestei dupa-amiezi, pentru a acorda asistenta consulara suplimentara.

In cursul acestei dupa-amiezi, compania nipona JGC a anuntat ca un cetatean roman care lucra in complexul gazeifer din Algeria este in siguranta.

In total, JGC are 78 de angajati in Algeria, 17 dintre acestia fiind japonezi. Dintre cei 61 de straini, compania a precizat ca trei dintre ei (doi filipinezi si un roman) sunt in siguranta, potrivit AFP.

Situatia celorlalti 58 este necunoscuta.

Compania nipona a reusit sa ia contact doar cu trei dintre cei 17 angajati japonezi din Algeria.

"In ceea ce-i priveste pe ceilalti 14, exista informatii contradictorii si nu le putem confirma situatia", a declarat un purtator de cuvant.

Ministerul roman al Afacerilor externe a confirmat joi ca cel putin un cetatean roman se afla printre ostaticii luati de teroristii islamisti.