Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, s-a intalnit joi, la Dublin, cu omologii din Germania si Olanda pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, acestia aratand ca ambele tari vor relua discutiile interne in acest sens dupa adoptarea raportului MCV, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Stroe participa in perioada 16-18 ianuarie la reuniunea informala a Consiliului JAI organizata de presedintia semestriala irlandeza.

"Dialogul cu ministrii olandez si german s-a concentrat pe un schimb de idei si puncte de vedere circumscris finalizarii procesului de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, demnitarul roman reiterand dorinta ca la 7 martie 2013, cu ocazia Consiliului JAI, sa fie adoptata Decizia de eliminare a controalelor la frontierele interne aeriene si maritime", se arata un comunicat de presa transmis joi de MAI.

Omologii din Germania si Olanda au aratat deschidere si disponibilitate spre dialog in sensul adoptarii Deciziei, precizand ca dupa publicarea raportului MCV, vor relua discutiile la nivel intern, pe palierul guvernamental si parlamentar, in legatura cu acest subiect, relateaza comunicatul mentionat.

Stroe s-a intalnit la Dublin, potrivit MAI, si cu omologul din Finlanda.

"In ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen, omologul finlandez a subliniat faptul ca aceasta este o decizie politica, care depinde de raportul MCV de la sfarsitul lunii ianuarie", mentioneaza MAI.

Ministrul Stroe a exprimat dorinta intensificarii cooperarii politienesti, "inclusiv prin continuarea misiunii de asistenta si sprijin operativ a ofiterilor romani in Republica Finlanda".

Oficialul roman a mai avut la Dublin intrevederi cu omologii din Irlanda, Bulgaria si Polonia. Din delegatia MAI au mai facut parte secretarul de stat pentru Relatia cu Parlamentul si Guvernul, Bogdan Tohaneanu, si chestorul sef de politie Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale.