Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si ofiteri de politie judiciara de la Serviciul Antidrog au destructurat un grup transfrontalier de traficanti de droguri din care faceau parte cetateni columbieni, romani, bulgari si italieni. Potrivit DIICOT, acestia au organizat transporturi de cocaina, de ordinul sutelor de kilograme, pe relatia America de Sud - Europa de Vest.

DIICOT informeaza, printr-un comunicat dat presei, ca in aprilie 2012 procurorii au realizat o capturara a unei cantitati de aproximativ 50 kilograme de cocaina, puritate 93%, introdusa de catre membrii gruparii pe teritoriul Romaniei, in scopul comercializarii, valoarea drogurilor fiind de 6 milioane euro.

Potrivit comunicatului, gruparea reprezenta una dintre cele mai active si ermetice retele de traficanti de droguri din Europa, cu membri extrem de violenti, coordonati de Banev Evelin Nikolov, zis Brendo, 48 de ani si Radoslav Georgiev Atanasov, 42 de ani.

Procurorii arata ca drogurile erau transportate cu iahturi, transbordate pe vase de transport marfuri, preluate de pe aceste vase cu barci de mare viteza si descarcate in porturi de interes pentru gruparea infractionala.

Traficantii intentionau ca o parte din droguri procurate din America de Sud sa fie introduse pe teritoriul Uniunii Europene, folosind ca ruta alternativa Romania - portul Constanta.

Banev Evelin Nikolov si Radoslav Georgiev Atanasov au fost retinuti pe teritoriul Italiei, pentru savarsirea aceluiasi gen de infractiuni. DIICOT a cerut Tribunalului Capitalei arestarea preventiva a celor doi traficanti de cocaina pentru o perioada de 30 de zile.

Potrivit Mediafax, Politia Romana afirma ca aceasta retea avea legaturi directe cu membri FARC (The Revolutionary Armed Forces of Colombia), dar si cu membri din cadrul cartelelor columbiene, fiind cunoscuta ca una dintre cele mai active retele de traficanti de droguri din Europa.

Banev Evelin Nikolov este suspectat in mai multe ucideri de persoane in Bulgaria, fiind considerat o persoana extrem de periculoasa, potrivit anchetatorilor.

Agerpres informeaza ca Banev Evelin Nikolov este arestat de autoritatile italiene pentru implicare in activitati de trafic international de droguri, fapte desfasurate in 2007, impreuna cu alti cetateni bulgari si romani. De asemenea, acesta este cercetat si de alte autoritati de aplicare a legii din UE pentru implicare in activitati infractionale

Procurorii DIICOT au cooperat in interesul solutionarii cauzei cu ofiterii DEA, din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti.

Suportul tehnic si informativ al operatiunii a fost asigurat de catre DOS si SRI.

Pe parcursul cercetarilor, procurorii DIICOT au cooperat si cu Directia Generala de Informatii a Armatei, din cadrul Ministerului Apararii Nationale, precum si cu autoritatile judiciare partenere din Grecia, Bulgaria si Italia.