Ministrul roman de externe, Titus Corlatean, a declarat marti, in cadrul conferintei de presa sustinute dupa reuniunea ministeriala a NATO, ca diplomatia romana isi mentine obiectivul ca in luna martie sa fie adoptata o decizie favorabila pentru admiterea Romaniei in spatiul Schengen, in doua etape, dintre care prima in martie, transmite Agerpres.

El a precizat ca ministrul administratiei si internelor ar putea folosi raportul anual privind guvernanta Schengen pentru a ridica problema indeplinirii conditiilor de aderare de catre Romania, desi subiectul aderarii la zona libera de circulatie a celor doua noi venite in UE nu se afla pe agenda Consiliului Afaceri Interne, nici macar ca informare privind implementarea acquis-ului Schengen, asa cum a fost cazul la Consiliul JAI din octombrie. "Vom vedea discutiile si ceea ce va ridica ministrul administratiei si internelor la Consiliul JAI din 6 decembrie", a spus Titus Corlatean.

"In orice caz noi ne mentinem obiectivul ca in luna martie sa fie adoptata o decizie favorabila pentru admiterea in spatiul Schengen, in cele doua trepte. Prima treapta in martie, si ulterior, pana la sfarsitul anului, cea de a doua treapta", a adaugat el, precizand ca din contactele pe care le-a avut cu foarte multi colegi europeni 'exista o intelegere foarte clara si o apreciere a efortului pe care, pe fond, Romania l-a depus'.

"Faptul ca Romania a investit 1 miliard de euro bani europeni si bani romanesti in securizarea frontierelor cu cea mai inalta tehnologie si in pregatirea personalului, faptul ca a existat o transparenta maxima, acces din partea diferitilor experti in frontiere, incepand cu cei olandezi, care au asistat, au verificat si au transmis rapoarte pozitive, aceste lucruri au ajutat. Deci din acest punct de vedere este o asteptare absolut legitima si este un sprijin foarte larg", a subliniat seful diplomatiei romane.

El a mai spus ca au fost una-doua situatii in care unele state au legat subiectul aderarii la Schengen de asteptarea raportului pe MCV, "iar aici din pacate nu s-a avansat".

Surse din cadrul presedintiei cipriote a Consiliului UE au declarat luni pentru Agerpres ca aderarea Romaniei si Bulgariei la zona Schengen nu se va afla pe agenda JAI din 6-7 decembrie, dar va fi discutata in luna ianuarie, la o reuniune informala a Consiliul JAI.

"Am spus foarte clar in discutia noastra din COREPER (Comitetul Reprezentantilor Permanenti ai statelor membre UE) ca Bulgaria si Romania si-au facut temele cu succes. Intelegeti ca exista anumite considerente politice care nu ne permit sa avem acum subiectul pe agenda si cred ca acest lucru a fost acceptat de toate partile. Nu am vrut sa otravim atmosfera. Dar toata lumea a recunoscut ca Bulgaria si Romania si-au incheiat munca preparatorie necesara pentru asta si speram ca in ianuarie vom fi capabili sa abordam chestiunea", au declarat sursele citate.

Viitoarea reuniune formala a Consiliul JAI va avea loc in luna martie a anului viitor, in timpul presedintiei irlandeze a Consiliului UE.