Guvernul a aprobat in sedinta de marti proiectul de ordonanta de urgenta privind conditiile in care candidatii la alegerile parlamentare din 9 decembrie. "In primul rand, spunem foarte clar in lege ca nu pot fi oferite alimente, bauturi si bunuri cu valoare semnificativa, ca pot fi date in campania electorala numai acele obiecte inscriptionate, partidul pe care il reprezinta si incluse intr-o lista fixa, brichete, pixuri, caciulite, dar inscriptionate si, de asemenea, pentru a nu mai aparea si alte abuzuri", a afirmat premierul Victor Ponta.

"Avem si cealalta exceptie clar reglementata, daca exista alte obiecte decat cele din lista fixa, pentru ca imaginatia celor care fac campanie electorala este greu sa o includem intr-o lista fixa, acele obiecte nu pot depasi suma de zece lei. Este important sa avem o reglementare clara. Pe de o parte, pentru a impiedica cumpararea de voturi, folosirea unor sume exagerate in campanie si, pe de alta parte, pentru a impiedica abuzurile din partea organelor de urmarire penala", a mai spus Ponta.

UPDATE Ministrul de Interne, Mircea Dusa, a spus ca in legea initiala nu erau definite "obiectele cu caracter simbolic". "Am initiat un proiect de ordonanta de urgenta prin care modificam articolul 55 din Legea 35, care se refera la sanctiunile care privesc, in ghilimele spus, mita electorala. (...) Fiecare putea sa foloseasca in campania electorala, stiu eu, obiecte promotionale sau chiar alimente, asa cum s-a mai intamplat, si alte obiecte, galeti, biciclete, fara a avea o anumita reglementare. In acest proiect de ordonanta de urgenta, care de fapt a devenit OUG, am enumerat obiectele care pot fi folosite in campania electorala si materialele si obiectele care nu pot fi folosite. Astfel, la alineatul 3 se spune ca in categoria bunurilor trecute la alineatul 1, adica cele interzise, sunt incluse si alimentele, bauturile alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau marfuri nealimentare", a mai spus Dusa.