Lista lunga a citostatice disparute de-a lungul ultimilor doi ani din Romania s-a marit in ultima luna ca urmare a disparitiei a doua medicamente esentiale in tratamentul cancerului si al altor boli: Metotrexat (fiole) si Dexametazona (fiole si tablete). Ambele produse se afla pe lista medicamentelor compensate 100% si statul roman ar trebui prin lege sa le puna la dispozitia pacientilor.

Opt medici oncologi din spitalele din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Targu-Mures, Iasi si Craiova au confirmat aceste informatii pentru Hotnews.ro.

Pe lista medicamentelor care au disparut din Romania in ultimii doi ani sau care sunt disponibile inconstant se numara citostatice indispensabile precum Bleomicin, Vinblastin, Purinetol, Actinomicin, Ciclofosfamida, Busulfan, Mercaptopurin, Melphalan. Cu exceptia Vinblastinului si Busulfanului, toate se afla pe lista medicamentelor compensate 100% si statul ar trebui prin lege sa le puna la dispozitia pacientilor.

Medicii oncologi si oncopediatri au trimis in ultimul an zeci de instiintari si referate prin care cer autoritatilor rezolvarea crizei citostaticelor.

Specialistii arata ca omiterea din schema terapeutica a oricaruia dintre medicamentele obligatorii scade drastic sansele de vindecare ale pacientului si ca ministerul ar trebui sa acorde o prioritate ridicata rezolvarii acestei probleme.

Ministrii Sanatatii din guvernele PDL si USL au promis rezolvarea "cu prioritate" a crizei citostaticelor. Cu toate acestea, problema nu s-a rezolvat decat pentru trei medicamente aduse in Romania prin donatia facuta de un mare producator farmaceutic.

Ministrul Vasile Cepoi promitea in luna iunie ca "citostaticele vor reveni in spitalele din Romania" adaugand ca "din pacate este o situatie pe care am preluat-o si pe care incercam sa o rezolvam in timp record."

Cu cateva luni inainte, ministrul Sanatatii de la acea vreme, Ritli Ladislau, arata si el ca sunt necesare noi mecanisme, imbunatatite, de achizitionare a citostaticilor.

Cea mai recenta reactie a autoritatilor vine din partea secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, Alexandru Rafila, care a dat asigurari, vineri, ca situatia se va imbunatati. Potrivit reprezentantului ministerial, spitalele vor putea achizitiona, "cu prioritate", medicamentele de pe "o lista princeps cu o suta de medicamente deficitare sau cu potential de a deveni deficitare pentru mai multe afectiuni", acestea urmand sa fie decontate ulterior, infomeaza Realitatea TV.

Declaratiile secretarului de stat Rafila ridica, la randul lor, semne de intrebare. Lista princeps a medicamentelor deficitare sau cu potential de a deveni deficitare nu a fost facuta publica pana la aceasta data. De asemenea, nu se arata in ce mod si cu ce fonduri vor fi achizitionate aceste medicamente de catre spitale.

In prezent, mecanismul oficial de obtinere a medicamentelor necesare tratamentului bolnavilor de cancer este urmatorul: oncologul cere medicamentul de la Farmacia spitalului, Farmacia nu il are si face solicitare catre directorul Spitalului, care trimite solicitarea mai departe in Ministerul Sanatatii catre functionarii din doua Directii. Acestia trimit mai departe solicitarea catre Unifarm, aflat in subordinea Ministerului, care este obligat prin lege sa asigure cu medicamente reteaua sanitara. Unifarmul ar trebui sa aduca aceste medicamente lipsa din strainatate, dar nu le poate importa pentru ca "plata catre distribuitorii straini trebuie facuta pe loc" si nu are suficiente fonduri.

Alexandru Rafila a mai aratat ca "situatia medicamentelor deficitare se regaseste la nivel european, intrucat este vorba de medicamente nu sunt favorabile economic pentru producatori, se gasesc tot mai greu" si ca "nu este vorba de rea vointa sau incompetenta dar sunt medicamente pe care nu ai de unde sa le aduci". Cu toate acestea, majoritatea medicamentelor absente din Romania, se gasesc in alte tari europene, de unde pacientii romani se vad nevoiti sa le procure.

Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Marius Savu, a declarat ca a trimis Ministerului Sanatatii un ordin care "vizeaza aceasta procedura de autorizare rapida pentru medicamentele deficitare" si ca dupa semnarea ordinului va fi demarata procedura de accelerare a aducerii acestor produse in Romania. Savu a precizat ca procedura de autorizare rapida ar putea fi realizata in aproximativ 30 de zile, fata de 210 cat dureaza procedura actuala.