VIDEO INTERVIU Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin: Posibilele modificari ale Codul Muncii si Codului Fiscal intereseaza companiile franceze din Romania. Ceea ce firmele isi doresc este stabilitatea pe termen lung

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Luni, 29 octombrie 2012, 17:59 Actualitate | Esenţial


Philippe Gustin, ambasadorul Frantei la Bucuresti
Foto: HotNews.ro
Care este perspectiva franceza asupra situatiei politice si economice din Romania? Cum decurg relatiile bilaterale? Ce spun companiile franceze despre mediul de afaceri din Romania? Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, discuta online cu cititorii HotNews.ro. Agenda politica europeana si recentele vizite in tara ale ambasadorului au fost pe agenda discutiei.

Interviu cu Philippe Gustin


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2267 vizualizari

 • L'Etat roumain, entre communisme et neoliberalisme (Marţi, 30 octombrie 2012, 0:41)

  Alexandru [anonim]

  Votre Excellence,

  Nous savons tous que la France est a la fois un ami historique et de longue date de la Roumanie, mais aussi l'une des premieres puissances europeennes et l'un des membres fondateurs de l'UE. Nous savons aussi que la France est l'un des pays phares de la democratie, y compris de la democratie sociale.
  Or, la Roumanie, a l'instar d'autres pays ex communistes, est passee vers un systeme capitaliste outrancierement liberal, fortement deregulateur, peu soucieux de l'interet public et du bien commun, et notamment du souci pour le plus faible.

  Des lors:

  1. La France envisage-t-elle, d'elle meme ou par le biais europeen, d'inflechir cette politique. Et, dans l'affirmatif, de quelle maniere?

  2. Que pensez-vous du role que la societe civile organisee, les ONG, peuvent jouer dans le monde actuel, dans le contexte roumain d'aujourd'hui. Et comment la France entend-elle les y epauler?
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:55)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru

   In general, atit in Franta cit si in Romania modelele sociale s-au schimbat foarte mult in ultimii ani. Modelul social francez pe care-l mentionati nu este o exceptie. Trebuie gasite azi noi echilibre pentru a asigura cresterea in tarile europene, continuind in acelasi timp sa protejam salariatii si populatia in general. In acest context, e adevarat ca societatea civila, partenerii sociali, ONG-urile joaca un rol esential pentru a gasi aceste echilibre. E adevarat ca in Romania absenta timp indelungat a unei societati civile organizate complica azi dezbaterea publica despre modelul social. Ceea ce cred eu este ca nu e cazul ca modelul francez sa influenteze modelul romanesc si ca in mod inevital trebue sa ne indreptam spre un model social european. Dupa parerea mea este una dintre mizele cele mai complexe, dar si mai interesante ale constructiei europene in urmatorii ani.
 • Industria auto (Marţi, 30 octombrie 2012, 9:01)

  gigi [anonim]

  Stimate domnule ambasador,

  as dori sa va adresez doua intrebari:

  1) Ce ne puteti spune despre prezenta Renault in Romania ? Sunt multumiti cu investitiile facute la noi in tara (Dacia, Renault Technologie Roumanie, rezultate financiare, cultura de lucru, relatia cu autoritatile) ? Ar trebui noua, romanilor, sa ne dea motiv de ingrijorare faptul ca au decis sa fabrice modelul Dacia Lodgy in ... Maroc ?! Domnul Carol Tavares, directorul operaţional al Grupului Renault şi al doilea om în ierarhia grupului francez a spus ca Renault ar putea pleca oricand de la noi din tara daca Romania nu ramane competitiva. Se ascunde ceva in acest mesaj ?

  2) Aveti stiinta de intentii/fapte concrete in ceea ce priveste viitoare planuri, investitii, proiecte ale industriei auto franceze cu/in Romania ? Chiar si zvonurile ma intereseaza.

  Va multumesc anticipat !
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:58)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigi

   1. Dacia in Romania este o poveste de succes. Reprezinta 3% din PIB-ul Romaniei, dar este de asemenea, si mai ales, un constructor de automobile cu siguranta legat de Reanult, care si-a cucerit un loc propriu pe piata auto. Dacia in Romania acopera intregul lant, de la partea de concepere, inginerie, pina la serviciile post-vinzare. Dacia a devenit deci o marca auto si ca dovada am asistat la succesul pe care l-a avut Dacia la ultimul Salon Auto mondial de la Paris.
   Ca toti constructorii auto, Dacia urmareste azi sa se dezvolte, pentru a se apropia de pietele sale proprii. De aceea a aparut uzina de la Tanger, dar Dacia are cu siguranta un viitor si in Romania.
 • Francezii si problema Rroma... (Marţi, 30 octombrie 2012, 9:37)

  Camy [anonim]

  Romanii, in general, iubesc cultura franceza. Din pacate, in utimii douazeci de ani discreditarea romanilor pare ca este o chestiune esentiala in media si politica franceze.

  De ce se preseaza, cu acordul politicienilor francezi, ca populatia rroma (si problemele ei) e reprezentativa pt. Romania ? De ce confuzia voita dintre rrom si roman, pe toate canalele media franceze? Cui prodest?
  Multumesc.
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:00)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Camy

   Franta, in mod traditional, nu face statistici pe criterii etnice. Nu recunoaste decit nationalitatea. Deci, este normal ca opinia publica, dar si mass-media, sa vorbeasca despre romani acolo unde romanii ar spune rromi.
 • intrebare (Marţi, 30 octombrie 2012, 9:54)

  mara [anonim]

  domnule ambasador, știu că ați fost recent în baia mare și v-ați interesat de soluția găsită de autoritățile de-acolo pentru relocarea țiganilor în căminele cuprom. cum vi s-a părut pusă în practică această soluție? credeți că poate fi considerată un model pentru rezolvarea situației taberelor de nomazi din franța?
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:04)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui mara

   Am obiceiul de a spune ca problema romilor este una complicata si ca nimeni nu are o solutie minune. In ceea ce priveste Baia Mare, am vrut sa vad cu ochii mei situatia si nu doar prin intermediul presei. Ceea ce am vazut ieri au fost locuinte provizorii amenajate in fostele birouri ale uzinei. Evident, nu este o situatie ideala, pentru ca birourile nu pot fi transformate in apartamente asa de usor. De altfel, am observat ca primarul insusi spune ca este vorba de o solutie temporara si ca este nevoie de o solutie permanenta. In orice caz, ceea ce am vazut ieri pare ca ofera niste conditii mai bune decit conditiile anterioare in care locuiau acesti oameni.
  • r2 (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:06)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui mara

   In ceea ce priveste situatia din Franta, atunci cind o tabara ilegala este destructurata, autoritatile incearca mereu sa gaseasca solutii temporare de locuire, ceea ce este deosebit de greu in anumite zone unde se gasesc aceste populatii.
 • intrebare fara rost, fara raspuns (Marţi, 30 octombrie 2012, 10:01)

  baciulescu theodor [anonim]

  Excelenta
  De ce medicii rezidenti romani sunt discriminati in raport cu medicii rezidenti francezi sau arabi in ceea ce priveste drepturile salariale?
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:07)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui baciulescu theodor

   Imi pare rau, nu am un raspuns la intrebarea dvs.; pentru ca nu cunosc aceasta problema, dar ma voi interesa.
 • Intrebare (Marţi, 30 octombrie 2012, 10:09)

  1_utilizator [anonim]

  Domnule Ambasador,

  Vreme de zece ani am lucrat la societatea de drumuri cu capital francez, Colas. Acum aceasta societate s-a inchis si au fost date in somaj mai bine de 1.000 de persoane. Patronii nostri ne-au spus ca firma se retrage din Romania datorita coruptiei de la Ministerul Transporturilor. Dumneavoastra ce stiti, ce credeti despre acest lucru? Eu va multumesc pentru timpul acordat.
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:10)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui 1_utilizator

   Ceea ce e sigur e ca mari firme franceze de lucrari publice s-au retras din Romania in ultimii ani, desi sint lideri in domeniul lor. Pot doar sa sper ca in viitor aceste firme vor reveni in Romania, deoarece dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare este absolut necesara pentru ca Romania sa aiba un viitor mai bun.
 • Pozitia Frantei? (Marţi, 30 octombrie 2012, 10:21)

  Fiona [anonim]

  1. In timpul crizei politice din aceasta vara cand USL-ul a scos din joc toate institutiile democratice, Franta a fost printre putinele tari care nu a luat o pozitie ferma! Cum comentati aceasta tacere?
  2. Premierul Ponta a fost dovedit ca fiind un plagiator si un om care si-a fabricat un CV cu mastere pe care nu le-a obtinut niciodata. Cata credibilitate poate avea un astfel de premier intr-o intalnire cu F. Hollande si cat de confortabil s-ar simti domnia sa in peajma unui astfel de om care reprezinta un partid de "stanga" frate cu PS din Franta? Va multumesc.
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:13)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Fiona

   1. Pozitia Frantei legata de evenimentele politice intr-o tara ca Romania este de a nu avea o ingerinta in treburile interne. Poporul roman, el singur, trebuie sa decida propriul viitor.
   2. In ceea ce priveste intrebarea dvs. legata de plagiat, intelegeti ca un ambasador nu se poate pronunta pe un astfel de subiect.
 • Discriminare !? (Marţi, 30 octombrie 2012, 10:59)

  Lucian [anonim]

  Buna ziua,

  In ultimii 20 de ani Romania si romanii au fost acuzati sistematic de tarile occidentale, inclusiv Franta, de discriminare atunci cand este vorba de cetatenii rromi.
  Cum comentati faptul ca autoritatile franceze sunt mult mai putin "indulgente" decat cele din romania corelat cu acuzatiile de discriminare aduse romanilor iin ultimii ani ?
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:16)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucian

   Din punct de vedere juridic, Romania - ca alte tari care au aderat recent la UE - au facut eforturi pentru adaptarea sistemului lor legislativ si de reglementare pentru a pune in aplicare o discriminare pozitiva in privinta minoritatilor. Putem chiar spune ca aceste tari - Romania, Ungaria -sint, din punct de vedere strict juridic, modele in acest domeniu. Doar ca exista o diferenta intre normele juridice si punerea lor in practica. Iar azi, drumul care trebuie parcurs, si care reprezinta si partea cea mai dificila, este schimbarea mentalitatilor.
 • SAUVER (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:16)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  Excelence,

  O intrebare,

  Ce gânditi de comparatia

  « Sauver Paris, c'est plus que sauver la France, c'est sauver le monde. »
  de Victor Hugo

  « Sauver les ROUMAINS, c'est plus que sauver la ROUMANIE, c'est sauver l'UE. »

  Merci,

  Bien Cordialement

  Stefan RADOVEANU
  GENEVE
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:17)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan RADOVEANU

   Romania este deja membru UE; in acest context, facem parte din aceeasi familie si avem nevoie de solidaritate.
 • Schengen (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:26)

  Dragos Vina [anonim]

  Excelenta, care este pozitia actuala a Frantei in ceea ce priveste intrarea Romaniei in Schengen?

  Va multumesc
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:18)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos Vina

   Pozitia Frantei este aceeasi: cautarea unui compromis care sa permita Romaniei intrarea in spatiul Schengen in doua etape.
 • francofonie (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:30)

  Mihai Roman [anonim]

  Buna ziua
  Este dispusa Franta sa investeasca mai mult in promovarea limbii si culturii franceze in Romania, sau criza isi spune cuvintul?
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:21)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai Roman

   Dau mereu aceasta cifra: Franta dedica politicii sale lingvistice si culturale din Romania o suma totala care reprezinta dublul sumei consacrate aceleiasi politici in tari ca Marea Britanie sau Italia. Romania este, alaturi de Polonia, tara europeana in care Franta investeste cel mai mult in acest domeniu. Acest lucru se datoreaza in special faptului ca Romania face parte din spatiul francofon si sint convins ca acest avantaj reprezentat de francofonie trebuie sa fie aparat atit de catre romani, dar si de catre celelalte tari francofone prin actiunile lor in Romania.
 • codul muncii (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:32)

  mic antreprenor [anonim]

  Buna ziua, dle Ambasador
  Tot auzim in ultima vreme informatii ca guvernul vrea sa modifice Codul Muncii si sa reintroduca o parte din prevederile de stinga favorabile sindicatelor. Ce spun companiile franceze prezente in Romania despre acest lucru, v-au sesizat aceasta problema?
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:24)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui mic antreprenor

   Este intr-adevar un subiect care intereseaza companiile frenceze din Romania. Si este vorba nu doar de Codul Muncii, ci si de Codul Fiscal. Ceea ce firmele isi doresc este stabilitatea pe termen lung.
 • recunoasterea diplomelor (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:33)

  draga [anonim]

  Excelenta, am vazut ca ati semnat un acord cu Romania pentru recunoasterea diplomelor. Nu va este teama ca s-ar putea repetat scandalul cu diplomele false pentru studentii la medicina din Italia?
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:26)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui draga

   Va reamintesc ca acest acord semnat intre Romania si Franta vine in completarea dispozitiilor Acordului Bologna si ca tocmai acest acord a permis analizarea fiecarui sistem in parte pentru a gasi echivalentele. Nu absenta sau prezenta acestui acord va rezolva problema diplomelor false; dimpotriva, acest acord ar trebui sa permita o mai buna mobilitate a studentilor francezi si romani intre cele doua tari.
 • bacalaureat profesional (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:34)

  Mihai More [anonim]

  Guvernul vrea sa inventeze bacalaureatul profesional, in ciuda opozitiei multor lideri de opinie si a unei mari parti a mediului de afaceri. Credeti ca e benefic pentru elevii romani?
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:29)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai More

   Franta are si ea un bacalaureat profesional de mai bine de 25 de ani. Nu este vorba de un bacalaureat de mina a doua, este recunoscut de angajatori si, mai ales, permite urmarea unor studii superioare. Din punctul meu de vedere chestiunea nu este daca existenta acestui bacalureat este buna sau nu, ci mai degraba ma intereseaza continutul acestui bacalaureat. Observ, de pilda, ca atunci cind intilnesc antreprenori francezi, toti se confrunta cu problema recrutarii tehnicienilor, profesionistilor in domenii pentru care in Franta exista bacalaureatul profesional.
 • vizita bilaterala (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:35)

  Martin [anonim]

  Buna ziua
  Exista premisele pentru o vizita la nivel inalt (presedinte sau premier) in Romania sau in Franta?
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:30)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Martin

   Romania este intr-o perioada pre-electorala si va dati seama ca in aceasta perioada nu este momentul potrivit pentru o vizita ministeriala sau la nivel inalt.
 • nationalism (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:45)

  Horia Munteanu [anonim]

  Dle ambasador
  Va temeti ca actuala criza economica ar putea duce la aparitia unor curente nationaliste si populiste tot mai puternice in Europa de Est, in general, si in Romania, in particular?

  Va multumesc
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:33)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Horia Munteanu

   Uitam desea ca democratia este fragila si ca Europa in general a cunoscut in istoria sa recenta miscari nationaliste si populiste. Constructia europeana trebuie sa se asigure ca democratia este pastrata, iar acest lucru nu se poate face fara aportul popoarelor. De aceea trebuie sa fim atenti si vigilenti si sa raspundem nelinistilor popoarelor europene, mai ales in aceasta perioada de dificultati economice. Si sa le amintim ca derapajele populiste nu constitutie raspunsul la problemele economice.
 • Fraternité pour tous (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:46)

  Florin [anonim]

  Monsieur Gustin,

  Pourquoi la France se penche particulièrement sur le problème des roms roumains, et pas contre les autres ethnies plus nombreuses en France (comme les arabes du Maghreb par exemple) ? Les roms, même s’ils sont « la misère de l’Europe », tuent pas les enfants juifs à Toulouse comme a fait un bien connu algérien, et ils frappent pas les gendarmes avec la casquette du scooter.
  Deuxième question : qu’est-ce que la France fait pour intégrer ses propres roms, les « gens du voyage » ? Il y a quelques mois, ils se sont installés sur le stade de rugby à Nice, sur le parc de Vaugrenier à Villeneuve Loubet, sur le parking d’IUT à Sophia-Antipolis. Moi, comme roumain qui habite en France, je suis dérangé par eux. Est-ce que je peux appeler la police pour les faire déporter, comme font les habitants avec les roms à Lille ou à Marseille ?!
  Merci pour votre temps.

  Cordialement,
  Florin
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:38)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   In ceea ce priveste chestiunea migratiei, in general, Franta si Romania au prin istoria lor si prin geografia lor doua abordari diametral opuse. Romania este o tara de emigratie, Franta a fost mereu o tara de imigratie. Iar Franta, de-a lungul secolelor, a primit si continua sa primeasca numerosi straini pe teritoriul sau. Dimpotriva, ceea ce opinia publica franceza nu vrea sa accepte sint straini care se gasesc pe teritoriul sau si care nu respecta legile republicii. In acest context au aparut aceste tensiuni, in special in jurul acestor tabere ilegale de romi.
   Va asigur ca legile sint aceleasi pentru francezi, iar acesti gens du voyage sint cetateni francezi, si cind acestia ocupa in mod ilegal anumite terenuri, aceleasi proceduri judiciare sint declansate si impotriva lor.
 • Incertitudine (Marţi, 30 octombrie 2012, 11:47)

  i [anonim]

  Dle ambasador, in luna iulie spuneati ca incertitudinea este cel mai mare dusman al investitorilor francezi. Criza politica acuta din vara a trecut, dar coabitarea pare imposibila acum, si s-ar putea acutiza dupa alegeri. Cum reactioneaza mediuld e afaceri?
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:40)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui i

   Mediul de afaceri spera ca incertitudinea va lua sfirsit. Semnalez totusi ca forta investitorilor francezi in Romania e data nu doar de prezenta lor importanta, dar si de faptul ca antreprenorii care s-au instalat in Romania iubesc aceasta aceasta, vor sa ramina aici si sa investeasca in continuare.
 • Questions sur la politique de la France (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:16)

  Roxana [anonim]

  Bonjour Monsieur,

  D’abord je vous remercie par avance de l’attention que vous porterez sur mes questions.

  Malheureusement, la France continue à faire des illégalités, en expulsant, sans avoir le droit légal, des citoyens de l’UE, des roms.
  Quelle est la position de la France vis- à-vis de la population maghrébine qui devient majoritaire dans certaines villes de la France , la plupart habitant illégalement, sans titre de séjour valable ?
  Quelle est la position de la France vis-à-vis de vos propres « roms », les gens de voyage qui continuent à détruire l’environnement naturel en s’installant illégalement dans les parcs naturels, jardins, etc ? Qui ne payent pas des impôts, qui polluent les lieux où s’installent ?
  Vous êtes au courant de la politique des facultés françaises qui permettent l’immatriculation des maghrébins juste pour les favoriser en obtenir le titre de séjour ? et après « les faux étudiants » ne suivent pas les études ?
  Et …la seule grave problème de la France…ça représente les roms roumains….Etonnant.

  Cordialement,
  Roxana
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:40)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Roxana

   Cred ca am raspuns mai sus la intrebarea dvs.
 • Întrebare (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:16)

  Vali [anonim]

  De-a lungul timpului, România a fost un partener echivoc pentru Franța. V-am făcut declarații de amor și convivialitate latină, v-am admirat fără rest, am întreținut raporturi tandre cu limba franceză. În același timp, v-ați confruntat cu destui români toxici, v-am exasperat cu lentorile, inerțiile și „exotismeleˮ noastre și nu părem, întotdeauna, copți pentru pariul european.

  Cum vedeți în continuare dialogul dintre țările noastre și unde credeți că ar trebui să cadă accentele cele mai importante?
  • r (Marţi, 30 octombrie 2012, 12:43)

   Philippe Gustin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vali

   Intelegeti ca nu pot sa va impartasesc in intregime viziunea asupra lucrurilor. Franta si Romania formeaza un cuplu in care, ca toate cuplurile, exista momente mai bune si mai putin bune. Si, ca toate cuplurile, trebuie sa se iubeasca, sa se ajute, dar si sa-si spuna adevarul. Cred ca mai degraba respectind aceste reguli tarile noastre vor putea evolua impreuna.
 • rromii, adica tziganii (Marţi, 30 octombrie 2012, 16:27)

  sorin3 [utilizator]

  Spuneti ca in Franta nimeni nu e procupat de nationalitate ci de cetatenie. In caz ca nu stiti majoritatea tiganilor nu vin din Romania.Desi sint multi tigani in Romania, majoritatea tiganilor nu e din Romania; de ce nu se face acieasi identificare intre tigan si bulgar,ungur,ucrainean, sarb,rus, etc.
  Nu credeti ca legarea infractiunii de nationalitatea(cetatenia) celui care o face ar trebui abandonata si inlocuita cu modelul cultural de care apartine infractorul?
  Francezii ar avea SurprizA ca arabii sa fie autorii a mult mai multor infractiuni decit romanii sau tiganii(/mia de locuitori sa zicem) si mult mai grave.
  Pentru Franta problema araba e muult mai mare decit cea tiganeasca, si totusi e tinuta sub pres(sub capac ar fi o expresie mai potrivita, pentru ca ea explodeaza in fiecare seara prin suburbii).
  In alta ordine de idei, si romanii sadea fac multe infractiuni in franta, cam cate fac si francezii in Romania, dar in alt registru, fiecare dupa posibilitati.
  Romania s-a dovedit incapabila sa civilizeze cultura tiganeasca, la fel si restul tarilor est europene. Acum e randul westului sa incerce.
  Cine crede ca ei pot fi intorsi cu forta in tarile de origine(oare de ce toti sint trimisi in Romania?) se inseala. Intotdeauna vor migra spre locul cel mai bogat si in care se fura cel mai usor. Asta e cultura lor, si pina nu vor fi educati nu se va schimba nimic.
 • Legea 10/2001 (Marţi, 11 decembrie 2012, 16:34)

  jmromalo [anonim]

  Excelenta,
  imi permit sa ies din fagasul uzual al intrebarilor de mai sus si sa abordez un domeniu pur juridic care va interesa pe multi concetateni ai dv. In perioada comunista, RSRomania si RFranta au convenit o suma globala de despagubire a cetatenilor francezi, persoane juridice si fizice, ale caror investitii si bunuri fusesera confiscate prin legislatia anilor 1945-1954, in special decretele din 1948 si 1950. Guvernul francez a impartit suma globala primita la cetatenii sai care au putut face dovada confiscarii bunurilor lor din Romania, desigur cu o reducere proportionala impusa de modicitatea acelei sume globale. Ca exemplu, pentru cota proprietarilor francezi ai fabricii de bere Rahova Bragadiru care apartinuse unei singure familii, incluzând cetateni francezi si romani, s-a platit o suma de ordinul unui milion de franci noi. Evaluarea bunurilor acestei fabrici la data confiscarii era de peste 300 milioane franci (corelati la echivalentul francilor de la data despagubirii). In Legea nr.10/2001, care la art.18 permitea restituirea bunurilor industriale confiscate, dar numai în cazul ca proprietarii erau membrii unei singure familii, s-a inclus anexa nr.1, care interzicea depunerea de cereri a cetatenilor acelor state, cu care Romania incheiase conventii de reglementare a problemelor financiare, Proprietarii francezi ai fabricii de mai sus au ramas deci exclusi de la restituire,în timp ce proprietarii români nu erau abilitati sa ceara decât restituirea partii lor, constituind astfel o discriminare flagranta pentru francezi. Inainte de a proceda la initierea unei actiuni judiciare, va rugam sa va dati avizul asupra legalitatii anexei 1 la legea 10, privind interdictia pentru cetatenii francezi de a-si revendica valorile mult superioare pierdute prin confiscarile comuniste, care desigur va interesa si alti proprietari vizati, de ex. din fostele intreprinderi Adesgo-textile, agro-alimentare etc.
  Multumim anticipat pentru un raspuns competent,
  jmr
 • mocanuiordan@yahoo.ro (Vineri, 8 martie 2013, 19:22)

  mocanu iordan [anonim]

  Domnule ambasador,probabil ca ati vizionat decernarea premiilor franceze pentru cinematografie si aici ma refer la episodul cu premierea actorului american Kevin Kostner,cind acel prezentator ,oferind actorului acel cal,a facut acea remarca la adresa Romaniei,oare chiar credeti ca poporul francez si societatea franceza,sunt mai deosebiti de alte natiuni,chiar credeti ca sunteti cei mai buni,cred ca va supraapreciati.Dumneavoastra ca ambasador ar trebui sa rezolvati aceasta situatie,pentru ca dv.cunoasteti adevarul despre carnea de cal.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by