Sute de asociatii care se ocupa de integrarea tiganilor, de handiacapati si de persoanele vulnerabile din Romania sunt in pragul falimentului din cauza intreruperii finantarilor europene, scrie AFP. Aceste asociatii protesteaza miercuri in mai multe orase din tara.

Asociata "Impreuna" care lucreaza de 13 ani pentru dezvoltarea comunitatilor de tigani asteapta de peste un an rambursarea cheltuielilor pe care le-a angajat in cinci proiecte de formare profesionala.

Acest interval este in mod normal de 45 de zile.

"Este pentru prima oara cand insasi existenta asociatiei este in pericol. In doua luni, daca situatia nu se schimba, vom fi obligati sa inchidem", spune Gelu Duminica, presedintele asociatiei Impreuna, care a fost nevoita sa renunte la jumatate din angajati.

Aceasta situatie nu este o raritate. Intr-o tara unde statul este adeseori acuzat de pasivitate si ineficienta, ONG-urile joaca un rol crucial in dezvoltarea societatii, subliniaza diplomatii si expertii citati de AFP.

"Nu putem sa continuam aceste proiecte finantate de UE deoarece nu mai avem bani dar nici nu le putem opri deoarece, obtinand aceste fonduri, suntem angajati fata de Bruxelles sa le finalizam, in caz contrar va trebui sa rambursam totul", explica Amedeea Enache, directoarea fundatiei Estuar, specializata in integrarea persoanelor cu deficiente intelectuale pe piata muncii.

Comisia Europeana a pus la dispozitia Romaniei 20 de miliarde de euro pentru perioada 2007 - 2013, bani care sunt destinati recuperarii intarzierilor fata de alte state membre ale UE.

Din aceste fonduri, 3,5 miliarde de euro sunt alocati programelor de dezvoltare a resurselor umane (POSDRU).

Aceste fonduri sunt varsate prin intermediul guvernului roman, mandatat de Bruxelles atat pentru aprobarea cererilor de finantare cat si pentru gestionarea rambursarilor care sunt efectuate de-a lungul punerii in practica a acestor proiecte.

Dar un raport de audit al Comisiei Europene a scos la iveala probleme in evaluarea si eligibilitatea proiectelor. Bruxellesul a intrerupt finantarile in mai.

"Guvernul roman are responsabilitatea de a face astfel incat activitatea acestor proiecte sa nu fie afectata", a precizat pentru AFP Comisia. Mai limpede, Bucurestiul trebuie sa asigure platile.

Dar guvernul invoca absenta resurselor. Dupa o puternica presiune din partea ONG-urilor, 110 milioane de euro au fost deblocate la finele lui septembrie pentru a satisface circa 1.500 de cereri de finantare. Alte cateva mii sunt in asteptare.

Ministerul Muncii, insarcinat cu POSDRU, sustine ca a luat o "serie de masuri esentiale si urgente" pentru a rezolva lacunele dezvaluite de Bruxelles.

Romania risca sa piarda 100 de milioane de euro in cazul suspendarii platilor pana la finele anului si 1,1 miliarde de euro daca masura se va aplica si in 2013.

Expertii europeni urmeaza sa analizeze progresele autoritatilor romane si sa decida asupra unei eventuale reluari a platilor.

"Aceste fonduri europene reprezinta o mare sansa pentru dezvoltarea societatii civile romane dar incapacitatea institutionala a statului nostru au transformat-o intr-un adevarat calvar", spune Flavia Preda, care reprezinta o coalitie de ONG-uri.

"Din pacate banii europeni nu mai sunt deloc atractivi astazi si asociatiile fac totul pentru a putea gasi alte surse de finantare mai putin riscante", concluzioneaza Duminica.