Comisarul european pentru Consumatori si Sanatate, maltezul John Dalli, a demisiona marti din functie dupa ce a fost implicat intr-o ancheta a Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), a anuntat Comisia Europeana, citata de AFP.

John DalliFoto: Comisia Europeana

Demisia lui Dalli intra in vigoare imediat, a precizat Comisia, intr-un comunicat.

OLAF a actionat in urma unei plangeri depuse de o societate suedeza, Swedish Match, care a denuntat faptul ca un antreprenor a abordat-o vorbindu-i despre contactele sale cu Dalli pentru a influenta o propunere de lege referitoare la produsele din tutun.

Este vorba despre interdictia de vanzare in UE a 'snus'-ului, o pudra de tutun produsa in special de Swedish Match si consumata in Suedia si Norvegia.

Raportul OLAF, remis luni Comisiei, a demonstrat ca intreprinzatorul maltez a incercat sa obtina avantaje financiare in schimbul acestei influente.

Niciun acord nu a fost incheiat si nicio varsare de bani nu a fost efectuata, precizeaza Comisia.

Ancheta OLAF nu a permis identificarea de dovezi concludente legate de o "participare directa" a lui Dalli, dar considera ca acesta fusese informat despre demersul producatorului maltez.

Dalli a respins categoric acuzatiile de trafic de influenta si si-a explicat decizia de a demisiona prin dorinta sa de a se apara si de apara Comisia.

Maros Sefcovic, comisarul insarcinat cu administratia, va asigura si functia de comisar pentru consumatori si sanatate, pana la desemnarea unui nou comisar de catre Malta.