Comisia Europeana isi propune sa majoreze, pana in in 2020, ponderea industriei in produsul intern brut al celor 27 de tari membre ale Uniunii de la 15,6%, cat este in prezent, la 20%, potrivit unui comunicat de presa al executivului bucurestean.

"Europa trebuie sa inverseze, in secolul al 21-lea, tendinta de scadere a rolului industriei, cu scopul de a asigura o crestere sustenabila, de a crea locuri de munca cu valoare ridicata si de a rezolva problemele societale actuale", spune executivul european.

Argumentele Comisiei se bazeaza pe faptul ca Europa este lider mondial in multe sectoare strategice precum autovehicule, aeronautic, inginerie, sectorul spatial, sectorul produselor chimice si cel al produselor farmaceutice.

"Industria inca reprezinta patru cincimi din exporturile europene, iar 80% din exporturile europene si din investitiile sectorului privat in cercetare si dezvoltare provin din industria manufacturiera. Daca increderea revine si, impreuna cu aceasta, apar si noi investitii, industria Europei poate fi mai performanta si isi poate relua cresterea", a afirmat Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, in cadrul unei comunicari prezentate la Bruxelles.

"Nu putem continua sa asistam la delocalizarea industriei din Europa. Cifrele noastre sunt extrem de clare: Industria europeana poate asigura crestere si poate crea locuri de munca. Astazi am prezentat conditiile indispensabile unei reindustrializari sustenabile a Europei, dezvoltarii investitiilor necesare in noi tehnologii si reinstaurarii unui climat de incredere si spirit antreprenorial. Lucrand impreuna si reinstaurand increderea, putem readuce industria in Europa", spune Tajani.

Cum isi propune UE sa incurajeze industria

Investitiile in inovare - crearea unor conditii-cadru propice investitiilor, pentru a permite o revenire rapida la nivelurile de dinainte de criza, punand accentul pe sase domenii prioritare care ofera un potential enorm de crestere si de creare de locuri de munca in Europa:

  • tehnologii de fabricatie avansate pentru o productie ecologica,
  • tehnologii generice esentiale,
  • piete pentru bioproduse,
  • o politica sustenabila in domeniul industriei si al constructiilor si materii prime sustenabile,
  • vehicule si nave ecologice,
  • retele inteligente.

Imbunatatirea conditiilor de piata - ameliorarea functionarii pietei interne si deschiderea pietelor internationale. Comisia se va concentra pe anumite teme in legatura cu care se pot realiza progrese rapide: imbunatatirea functionarii pietei interne a bunurilor, incurajarea spiritului antreprenorial in ceea ce priveste piata unica digitala (care se estimeaza ca va creste cu 10% pe an pana in 2016), protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si continuarea actiunilor de incurajare a extinderii prezentei in lume a IMM-urilor din UE, pentru a atinge pe termen mediu 25% (fata de 13% in prezent).

Accesul la finantare si capitaluri - imbunatatirea activitatii de creditare a economiei reale printr-o mobilizare si directionare mai eficienta a resurselor publice, inclusiv a celor ale BEI (care ar trebui sa aloce intre 10 si 15 miliarde euro pentru imprumuturi suplimentare dedicate IMM-urilor) si ale Fondurilor structurale, si prin deblocarea fondurilor private prin eliminarea dificultatilor cu care se confrunta fondurile de capital de risc si prin facilitarea operatiunilor transfrontaliere ale societatile de dimensiuni mai mici.

Capitalul uman si competentele - punerea la dispozitia fortei de munca a mijloacelor necesare pentru a face fata transformarilor industriale, in special printr-o mai buna anticipare a nevoilor si a neconcordantelor in materie de competente. In acest domeniu, Comisia va promova in special cooperarea dintre angajatori, lucratori si autoritatile relevante prin crearea de consilii sectoriale europene pentru competente si de aliante sectoriale pentru competente.