In Siria se afla in acest moment intre 12.000 si 14.000 de cetateni romani, cele mai mari concentrari fiind in orasele Damasc si Alep, potrivit informatiilor furnizate HotNews.ro de Biroul de presa al Ministerului Afacerilor Externe. De la inceputul conflictelor au fost repatriati 199 de cetateni romani, iar MAE recomanda tuturor celor ramasi sa paraseasca Siria.

Bombardamente in SiriaFoto: Captura YouTube

Reamintim ca Siria este teatrul unor confruntari violente intre fortele de opozitie si cele loiale presedintelui Bashar al-Assad. In plus, Parlamentul turc a dat unda verde operatiunilor militare ale Armatei pe teritoriul sirian dupa ce mai multe tiruri de obuze din Siria au ucis cinci civili turci.

MAE arata in raspunsul oficial ca "este dificil de avansat o cifra exacta" a romanilor din Siria din cauza confruntarilor si a deplasarii in interiorul tarii.

Cetatenii romani din Siria pot contacta non-stop Departamentul Consular la numarul de telefon +40.21.319.21.37 si la adresa de e-mail drco@mae.ro

Contacte pentru romanii din Siria

Oficialii le recomanda romanilor din Siria sa evite "in totalitate" deplasarile in localitatile Alep, Daraa, Deir Ezzour, Hama, Homs, Idleb si suburbiile Damascului, unde exista riscul de producere a unor atacuri teroriste.

In acest moment, Romania mentine deschisa ambasada din Damasc. Ea va ramine functionala "atat timp cat situatia de securitate o va permite, avand ca sarcina principala asigurarea asistentei consulare necesare pentru cetatenii romani aflati in Siria".

MAE acorda sprijin si asistenta cetatenilor romani, cetatenilor Republicii Moldova si cetatenilor francezi, ca urmare a cererii autoritatilor de la Paris, tara care si-a retras misiunea diplomatica din Damasc.