Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, "nu trebuie sa se lase atrasa in capcane politice". "Ea are o discutie foarte clara cu Comisia Europeana, are o legea foarte clara, sa faca propunerile pentru noul procuror general si noul sef la DNA, nu este treaba Guvernului cine sunt acesti oameni", a spus Ponta. La DNA si la Parchetul General conducerea este interimara, situatie care "incepe sa semene cu Oltchimul", in opinia premierului.

"Povestea asta cu interimatul care numeste un alt interimat, care dupa aceea desemneaza un interimat incepe sa semene cu Oltchimul. Sper ca doamna ministru, maine, cand se intoarce, sa trateze foarte serios aceasta situatie", a spus Ponta.

In prezent, atat la DNA, cat si la Parchetul General conducerea este interimara, mandatele sefilor acestor institutii expirand la 12 august 2012 si, respectiv, pe 2 octombrie 2012. In luna august, mandatul procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, a fost prelungit tot pentru o perioada de sase luni. Candidaturile pentru functiile de procuror-sef al Parchetului de pe langa Curtea de Casatie si Justitiei si al Directiei Nationale Anticoruptie se mai pot depune pana la data de 3 octombrie, dupa ce termenul anuntat initial, 24 septembrie, a fost prelungit de Ministerul Justitiei. Urmeaza apoi depunerea proiectelor de management, urmat de un interviu in fata unei comisii de procurori condusa de ministrul Justitiei Mona Pivniceru. Dupa aceasta data, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, va face propunerile in cadrul CSM.

Laura Codruta Kovesi a anuntat luni, intr-o declaratie de presasustinuta cu prilejul finalizarii mandatului de procuror general al Romaniei, ca l-a delegat in functia de prim-adjunct al procurorului general pe procurorul sef al DNA, Daniel Morar. Acesta ar urma sa asigure, incepand de marti, pentru sase luni, interimatul in functia de sef al Ministerului Public. Pe de alta parte, procurorul Laura Oprean a fost delegata, incepand de marti, in functia de procuror-sef al DNA pentru sase luni, prin ordin al lui Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general, potrivit unui comunicat al PICCJ.