Cota unica de impozitare, de 16%, "ramane neschimbata si este asumata politic", a declarat marti premierul Victor Ponta, adaugand ca se cauta alte solutii pentru a creste colectarile la buget. Primul ministru a vorbit si despre vizita de luni la Bruxelles, subliniind ca "Romania e o garantie pentru partenerii europeni, merge in continuare pe drumul european", iar "Din punctul de vedere al Guvernului criza politica s-a incheiat, odata cu decizia CCR. Relatiile intre CE, Guvern, PE, Parlamentul Romaniei au reintrat pe un fagas normal." In ceea ce priveste Uniunea bancara propusa de Jose Manuel Barroso, Ponta spune ca este "o idee buna", conditia fiind ca Romania sa isi poata spuna parerea: "Romania trebuie sa mearga in directia unei mai mari integrari, dar sa fim la masa." Premierul a vorbit si despre licitatia pentru privatizarea Oltchim, programata vineri, afirmand ca "Oltchimul are o importanta strategica pentru economia Romaniei, iar noi nu putem inchide vineri licitatia cu cine e mai simpatic si peste o luna inchide Oltchimul. Vineri e licitatia deschisa. Va fi foarte usor sa zic sa se ocupe X sau Y, dar trebuie sa fiu responsabil."

Declaratiile lui Victor Ponta:

Romania e o garantie pentru partenerii europeni, merge in continuare pe drumul european.

Din punctul de vedere al Guvernului criza politica s-a incheiat, odata cu decizia CCR. Relatiile intre CE, Guvern, PE, Parlamentul Romaniei au reintrat pe un fagas normal.

S-au remarcat din partea Comisiei progresele substantiale si evidente in mecanismul de absorbtie a fondurilor europene in acest an.

In acelasi timp, Romania va avea de suferit din cauza unor programe desfasurate defectuos in perioada 2007-2011. Ministrul afacerilor europene a informat asupra unor corectii financiare.

Un alt subiect important e bugetul UE, noul buget pe 7 ani, mecanismul financiar 2014-2020.

Guvernul Romaniei are o pozitie clara vis-a-vis de alocarile pentru Romania. La inceputul lunii octombrie voi participa la Bratislava la o intalnire la nivel inalt a premierilor europeni.

Romania trebuie sa beneficieze de fonduri importante pentru agricultura si coeziune.

Am discutat cu presedintele Barroso faptul ca la nivelul Guvernului vom constitui un grup de lucru pentru bugetul 2014-2020, pentru a consolida pozitia Guvernului pe acest subiect.

Dupa intalnirea cu domnul Barroso, m-am vazut cu prim-ministru Belgiei. Am vorbit despre atragerea unui investitor important pentru Posta Romana. Belgienii si-au exprimat interesul inca de acum doi ani.

Am discutat cu primul ministru belgian si va avea loc o intalnire intre conducerea Postei din Belgia si cea din Romania.

Am primit si o asigurare referitoare la faptul - am simtit eu nevoia sa fac aceasta intrebare, am auzit niste zvonuri ca Belgia s-ar opune intrarii Romaniei in Schengen - insa primul ministru mi-a confirmat ca Belgia e favorabila intrarii Romaniei in Schengen. Vom avea in primul ministru belgian un sprijin in cazul discutiilor din Consiliu.

Impartasesc in totalitate ideea de a avea un singur minister care sa coordoneze autoritatile de management. Ceea ce va pot confirma este faptul ca in noul Guvern, dupa 9 decembrie, voi propune un ministru al Fondurilor Europene, care sa aiba atributii directe de coordonare a tuturor autoritatilor de management. Practic, inseamna sa construim toata infrastructura pentru ca de la 1 ianuarie 2014 sa avem un singur ministru care coordoneaza. E unul din motivele pentru care Romania a avut atat de multe probleme cu absorbtia fondurilor comunitare.

Domnul Barroso are o parere si are dreptul la o parere. Guvernul impreuna cu BNR va avea o pozitie oficiala in perioada urmatoare. Guvernul polonez a spus "Cum putem participa la o uniune bancara fara sa avem dreptul sa ne spunem parerea?", pentru ca nu suntem in zona euro. Romania trebuie sa mearga in directia unei mai mari integrari, dar sa fim la masa. Daca vorbim de Uniunea bancara e o idee buna, dar trebuie sa avem dreptul sa ne spunem parerea. Daca Polonia a putut sa isi spuna parerea, de ce sa nu poata si Romania?

Romania trebuie sa actioneze mult mai serios cand e vorba de temele europene. Prefer sa fiu mai serios si mai precaut decat sa dau bine la Bruxelles si sa ma angajez la ceva inainte sa stiu ce inseamna pentru Romania. Basescu are o parere, eu prefer sa fiu mai asezat.

Despre Statele Unite ale Europei: Eu sunt un pro-european convins. In acelasi timp sunt un partizan al ideii ca suntem toti egali in cadrul UE si mergem toti in aceeasi directie, asa cum a spus si Polonia. Romania, prin reprezentantul sau, a fost intotdeauna de acord cu ce au spus altii in UE.

Despre bugetul UE din 2014-2020: Eu sper sa fie cat mai bine pentru Romania, nu pot sa va dau cifre.

Ieri am spus foarte clar ca pastram cota de 16% dar trebuie sa avem mai multe colectari la buget, unii au inteles ca schimb cota de 16%. Cota de 16% ramane neschimbata si e asumata politic. Ceea ce de asemenea am spus este faptul ca pastrand cota de 16%, partea esentiala e cea care tine de colectare. Dupa schimbarea conducerii ANAF - domnul Blejnar a fost schimbat chiar de Guvernul Ungureanu - colectarile au crescut.

Sunt mai multe metode de a strange mai multi bani la buget, pe toate trebuie sa le studiem inainte de a le anunta. Numai dupa ce avem un studiu de impact vi le prezentam.

Impozitele pe piscine - nu prea sint asa multe piscine de impozitat. E o idee importata din Grecia, unde sint multe piscine. Vreau orice idee bazata pe studii fundamenatate.

Vom cauta alte solutii de crestere a incasarilor la buget. De unde? Fie ca vorbim de redevente mai mari (a existat un proiect de ordonanta a guvernului Boc, care a disparut), utilizarea mai buna a potentialului energetic, o politica mai inteligenta de stimulare a agriculturii prin TVA diferentiat - sint mai multe metode.

Ponta intrebat de remaniere: Pe 10 decembrie voi anunta noul Guvern, vor fi schimbari in mod sigur.

Termenul de depunere a ofertelor la Oltchim, joi, nu se amana. Una dintre oferte este exotica, iar cealalta trebuie verificata din punctul de vedere al potentialului financiar. Indiferent de rezultatul final, nu vom accepta niciun fel de oferta care presupune pierderea locurilor de munca si implicit dezmembrarea Olchimului. E o decizie complexa acolo. Eu i-am inteles pe oamenii care au protestat, dar principalul lor protest trebuia sa fie impotriva celor care au facut acolo datorii de 2,6 miliarde, un management dezastruos. Managementul anterior i-a adus in aceasta situatie catastrofala. Oltchimul are o importanta strategica pentru economia Romaniei, iar noi nu putem inchide vineri licitatia cu cine e mai simpatic si peste o luna inchide Oltchimul. Vineri e licitatia deschisa, tinand cont de participanti sunt sigur ca va fi un spectacol. Va fi foarte usor sa zic sa se ocupe X sau Y, dar trebuie sa fiu responsabil.

O solutie pe termen mediu si lung - nu exista alta solutie la Oltchim decat un investitor puternic. Oricine salveaza locurile de munca este binevenit. Politic nu m-ar deranja nici macar Dan Diaconescu.

Despre bugetul pe 2013: Cum poti sa ceri unui Parlament care isi incheie mandatul sa aprobe bugetul pentru la anul? E logic ca noul Parlament, desi tarziu, sa aprobe in decembrie bugetul pentru 2013. In noiembrie cu cine sa aprobi bugetul? Cu parlamentarii aflati in campanie care poate nu vor mai fi in Parlament?