Strategia MAI privind siguranta in scoli: Fiecare unitate de invatamant va avea un politist
Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a adoptat, la inceputul anului scolar 2012-2013, o noua strategie privind siguranta in scoli, masurile avute in vedere vizand cresterea responsabilitatii unitatilor de Politie, in cooperare directa cu reprezentantii scolilor si liceelor.
Astfel, va fi desemnat cate un politist responsabil pentru fiecare unitate de invatamant, acestia urmand sa faca parte si din Comisia pentru prevenirea si combaterea violentei in mediul scolar, constituita la nivelul unitatii scolare, a anuntat MAI, sambata, intr-un comunicat de presa.
"Politistul va lua contact cu directorii scolilor, cu responsabilii firmelor de paza, acolo unde acestea exista, si vor realiza impreuna o analiza de risc privind vulnerabilitatile in ceea ce priveste siguranta copiilor in zona adiacenta unitatilor de invatamant", se arata in noua strategie a MAI.
Strategia comuna de actiune a Politiei si Jandarmeriei, pentru prevenirea si gestionarea situatiilor care privesc ordinea publica, cuprinde si masuri privind sporirea sigurantei in zona scolilor, prin patrulare.
Astfel, politistii si jandarmii vor fi prezenti in zona scolilor si liceelor la momentele intrarii si iesirii de la ore, vor verifica modul cum este asigurata paza interna la scolile care au astfel de sisteme si vor desfasura actiuni preventive, inclusiv aspecte ce tin de siguranta rutiera.
In plan administrativ, ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a solicitat prefectilor si reprezentantilor inspectoratelor scolare judetene intensificarea controalelor privind asigurarea cadrului adecvat desfasurarii procesului de invatamant.
MAI precizeaza ca actiunile desfasurate la nivel national, in contextul inceputului de an scolar, implica peste 10.000 de politisti, la care se mai adauga, in caz de nevoie, si 1.600 de jandarmi.
Zece mii de politisti asigura ordinea si siguranta rutiera in zona unitatilor de invatamant, luni, la inceperea noului an scolar, potrivit Politiei Romane.
Seful Politiei Romane a cerut inspectoratelor judetene de politie si Politiei Capitalei sa ia masuri pentru ca noul an scolar sa se desfasoare in siguranta si sa acorde atentie sporita pentru protectia elevilor din clasa pregatitoare.
Astfel, patrulele de politie vor fi prezente in zona scolilor, atat in timpul orelor de curs, cat si la finalul programului, intrucat multe scoli au terenuri de sport frecventate de copii.
Politistii vor face controale la unitatile economice din apropierea scolilor, pentru a verifica produsele vandute de acestea copiilor.
Totodata, vor fi activate patrulele scolare de circulatie, a precizat Politia Romana.
In cursul anului scolar trecut a scazut numarul infractiunilor sesizate cu 1,56 la suta si cel al elevilor autori de infractiuni cu 16 la suta. De asemenea, a scazut cu 26,8% numarul infractiunilor sesizate in zona adiacenta unitatilor scolare.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Dar ce sa faci, viata e grea, mintea putina, iar cei ca tine ar trebui sa se informeze putin mai mult...
In Romania exista in acest moment mai putin de 5000 de scoli primare si gimnaziale, iar licee mult mai putine. De altfel, in articol este precizat un numar de 10.000 politisti. Acestia nu se ocupa doar de scoli, ci si de alte probleme.
Deci, hai sa lasam presupunerile ca daca x sau y si sa ne concentram pe realitate. Altfel, incepem sa vorbim de ce s-ar intampla daca ne-ar lovi un meteorit maine.
Violenta si infractionalitatea in scoli sunt o problema serioasa. Si aceasta initiativa ar fi bine sa fie pastrata indiferent de cine e la guvernare. Altfel tot noi vom fi indignati: cum e posibil sa se vanda si sa se consume droguri in scoli? Cum e posibil sa apara batai grave (sau mai rau) intre elevi sau intre elevi si profesori?
Un politist care merge din cand in cand sa verifice cum stau lucrurile intr-o scoala poate ajuta mult, mai ales in cazul scolilor care nu isi permit sa angajeze firme de paza. Important e insa ca ei chiar sa isi faca treaba, nu cum fac reprezentantii primariei din consiliile de administrare a scolilor din acest moment (indiferent de culoare politica).
Eu am o idee si mai buna. sa angajeze cate un politis pt fiecare bloc din Romania, astfel o sa tina infractorul in casa.....
Oridinea in scoala o asigura cadrele didactice, care fumeaza in recreatii sau chiulesc de la ore, mai sunt angajati bodygarzi, care dorm pe la porti.
Daca se intampampla ceva de resortul politiei, aceasta trebuie sa intervina rapid, asa cum vedem in Occident.
Politia intervine la orice situatie, in functie de gravitate, pe strada, in scoala, chiar in casa, in magazine, etc.etc.
Atunci ar trebui si in universitati si in institutiile publice si in cinematografe, teatre, etc.etc.
De fapt vor sa gaseasca pretexte pt angajarea de politisti, pt marirea butetului ministerului, pentru alte functii, dar si pentru controlul politic.