Olanda va avea in continuare "o rezerva consistenta" in privinta aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, spune la RFI ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. El se asteapta la "dificultati importante din partea Olandei", in ciuda rezultatelor alegerilor parlamentare de miercuri, 12 septembrie.

Leonard Orban precizeaza ca "pana sa se formeze Guvernul, de obicei dureaza foarte mult in Olanda si ramane de vazut, pentru ca am vazut si datile trecute ce s-a intamplat cu formarea Guvernului, cu partidele care au sustinut din Parlament fostul Guvern. Deci nu m-as hazarda acum sa fac pronosticuri legate de cum va arata viitorul Guvern".

Pe de alta parte, ministrul Afacerilor Europene se asteapta "in continuare la o rezerva consistenta din partea Olandei sau la dificultati importante din partea Olandei", in dosarul Schengen.

Ce se mai poate intampla pana in octombrie, cand a fost programat Consiliul JAI? Leonard Orban se arata "prudent": "Nu stiu. Evolutiile pot fi imprevizibile (...). Sunt prudent. Nu exclud si o posibilitate, sigur, e limitata, dar nu exclud ca sa poata exista o fereastra de oportunitate". Solicitat sa explice mai exact ce inseamna asta, Orban a raspuns: "O acceptare la nivelul tuturor statelor membre a faptului ca de exemplu, in paralel cu reforma guvernantei Schengen poate fi acceptata si largirea Spatiului Schengen in etape, pentru ca de fapt in etape, asta a fost solutia de compromis negociata, nu imediat ridicarea controalelor la frontierele terestre, ci ulterior si in primul rand, ridicarea controalelor la frontierele aeriene si maritime".

Continuarea pe www.rfi.ro