Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost adus joi la sediul Parchetului General, pentru ca procurorii sa ii prezinte materialul de urmarire penala in dosarul prabusirii Fondului National de Investitii, in care a fost pus sub acuzare pentru savarsirea infractiunilor de instigare la delapidare si spalare de bani, anunta Agerpres. Sorin Ovidiu Vintu este incarcerat din 21 iunie, dupa ce a fost condamnat definitiv la un an de inchisoare pentru ca l-a santajat pe Sebastian Ghita. Pe 24 mai, Parchetul General anunta ca a redeschis dosarul FNI si l-a pus sub acuzare pe Sorin Ovidiu Vintu. "Parchetul este o institutie subordonata de SRI si domnul Basescu", a declarat Vintu, la iesirea din sediul institutiei.

Anchetatorii sustin ca omul de afaceri l-a determinat pe Nicolae Popa sa comita infractiunea de delapidare savarsita in dauna FNI si i-a inlesnit acestuia savarsirea infractiunii de delapidare prin promisiunile de a-l ajuta sa nu fie tras la raspundere penala si sa nu execute pedeapsa, precum si de a tainui sumele de bani obtinute.

Ulterior savarsirii faptelor mentionate, Vintu a dobandit si a detinut, direct sau prin persoane fizice si juridice pe care le controla, sume de bani si alte bunuri provenite din delapidarea FNI de catre Nicolae Popa si din savarsirea infractiunii de inselaciune in dauna FNI, cunoscandu-le provenienta.

De asemenea, Vintu a efectuat mai multe operatiuni patrimoniale prin care bunurile provenite din infractiuni au fost transferate in mod repetat intre persoane pe care le controla, urmarind ascunderea sau disimularea adevaratei lor naturi.

Cercetarile efectuate au stabilit ca Vintu a supus procesului de spalare a banilor suma de peste 700.000 lei proveniti din infractiunea de delapidare si peste 9,6 milioane lei proveniti din infractiunea de inselaciune, adica peste 5,4 milioane dolari, la data prabusirii FNI.

Totodata, in baza probelor administrate pana in prezent, a rezultat ca Nicolae Popa a actionat sub coordonarea lui Vintu, care a fost initiatorul intregii operatiuni si principalul beneficiar al sumelor cu care a fost fraudat FNI.

Astfel, dupa ce in perioada 1999 - 2000 a realizat mai multe rascumparari de unitati de fond FNI prin intermediul lui Nicolae Popa sau al societatilor in care era administrator ori asociat majoritar, Vintu a utilizat aceste sume la achizitionarea de bunuri imobile.

Din anul 2003 si pana in prezent, Vintu a detinut bunurile provenite din delapidarea si din inselarea FNI si le-a introdus intr-un mecanism economico-financiar complex, transferand succesiv numeroase bunuri imobile intre proprietarii pe care ii controla.

Pe 19 iulie, procurorii au extins cercetarile pe numele lui Vintu, pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani.

Procurorii au stabilit ca, dupa ce in perioada 1999-2000 a realizat mai multe rascumparari de unitati de fond FNI, a utilizat aceste sume la achizitionarea unor bunuri imobile, altele decat cele retinute in starea de fapt din rezolutia de incepere a urmaririi penale.

De asemenea, materialul probator administrat dupa inceperea urmaririi penale demonstreaza faptul ca o parte din imobilele intrate in proprietatea SC Imobiliar Network 2002 SA, societate controlata de Vintu, au fost inchiriate pentru diferite sume de bani.

"In raport de starea de fapt descrisa, probele au relevat faptul ca invinuitul Vintu a savarsit aceleasi infractiuni si in privinta acestor bunuri si este necesar a se dispune extinderea cercetarilor pentru faptele noi constatate in sarcina sa. In aceste conditii, pe baza probatoriului administrat, s-a stabilit ca invinuitul Vintu a supus procesului de spalare a banilor, pe langa sumele retinute in starea de fapt initiala - respectiv suma de peste 700.000 lei provenita din infractiunea de delapidare si peste 9,6 milioane lei provenita din infractiunea de inselaciune -, si alte sume mari de bani. Astfel, potrivit probelor administrate pana in acest moment al urmaririi penale, a rezultat ca si suma de peste 130.000 lei a fost supusa procesului de spalarea banilor, fiind rezultata tot din infractiunile savarsite, adica peste 5,47 milioane USD la data prabusirii FNI, respectiv sumele de 278.034 USD si 786.060 euro, provenite din chirii", se arata intr-un comunicat al Parchetului General difuzat pe 19 iulie.