Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca "a luat nota cu neplacuta surprindere de declaratiile deputatului francez, Philippe Meunier, privind renegocierea tratatelor cu Uniunea Europeana pentru a permite expulzarea romanilor fara venituri", se arata intr-un comunicat de presa al MAE de miercuri. MAE precizeaza ca astfel de declaratii la adresa cetatenilor unui alt stat membru sunt ingrijoratoare si ca ambasadorul Romaniei la Paris, Bogdan Mazuru, a transmis o scrisoare deputatului francez in care si-a exprimat dezcordul cu privire la "declaratiile profund discriminatorii, cu caracter xenofob".

  • Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu neplacuta surprindere de declaratiile deputatului francez, Philippe Meunier, privind renegocierea tratatelor cu Uniunea Europeana pentru a permite expulzarea romanilor fara venituri. Ministerul Afacerilor Externe considera ingrijoratoare astfel de declaratii la adresa cetatenilor unui alt stat membru si in totala contradictie cu valorile si principiile europene. De altfel, Ambasadorul Romaniei la Paris, Bogdan Mazuru, a transmis deja o scrisoare deputatului francez Philippe Meunier, prin care isi exprima dezacordul cu privire la declaratiile profund discriminatorii, cu caracter xenofob, care contravin, in totalitate, valorilor si normelor europene si relatiilor dintre statele membre UE.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza necesitatea respectarii ferme a principiului liberei circulatii a persoanelor in Uniunea Europeana si a libertatii de stabilire pentru totii cetatenii europeni.

Deputatul Philippe Meunier, secretarul national UMP (Uniunea pentru o Miscare Populara, de dreapta) pentru libertatile civile, a declarat sambata trecuta ca presedintele socialist Francois Hollande "ar trebui sa ceara o renegociere a tratatelor europene" pentru a "permite expulzarea romanilor fara resurse", relateaza cotidianul "Le Liberation", citand un comunicat al UMP. Reprezentantul Dreptei populare (aripa dreapta a UMP), parlamentar de Rhone, sustine ca locuitorii din acest departament si "din orasele franceze afectate de acest flagel cer guvernului sa-si asume responsabilitatea pentru a pune capat cartierelor de maghernite, cersetoriei agresive si numarului mare de spargeri si furturi".

Saptamana trecuta mai multe asezari ilegale ale romilor au fost desfiintate in Franta, iar zeci de locuitori ai acestora au fost trimisi in Romania, informeaza Agerpres.