Judecatoarea Georgeta Barbalata a demisionat, vineri, din functia de purtator de cuvant al ICCJ, dupa ce procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala in cazul ei pentru favorizarea infractorului, fiind acuzata ca l-a avertizat pe fostul sef al SIPI Ilfov ca-i va fi perchezitionata locuinta, informeaza Mediafax.

Magistratul a inaintat, vineri, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) cererea de demisia din functia de purtator de cuvant al institutiei.

Presedintele ICCJ a luat act de cererea judecatoarei si a dispus incetarea desemnarii acesteia in functia de conducere a Biroului de informare si relatii publice si in cea de purtator de cuvant al instantei supreme, incepand de vineri, 27 iulie.

Totodata, prin ordin al presedintelui ICCJ, judecatoarea Minodora Condoiu, de la Sectia a II-a civila, va conduce Biroul de informare si relatii publice si va fi purtatorul de cuvant al institutiei din 27 iulie si pana in 5 august, data de la care functiile vor fi delegate, pana in 9 septembrie, magistratului Lucia Tatiana Rog, de la Sectia penala.

Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva judecatoarei Georgeta Barbalata, de la Sectia penala a ICCJ, pentru infractiunea de favorizare a infractorului in legatura directa cu fapte de coruptie.

Concret, judecatoarea l-a avertizat pe fostul sef al SIPI Ilfov, Mihai Vlad, de faptul ca s-a solicitat la ICCJ autorizatie de perchezitie a locuintei sale si ca "ar putea avea anumite probleme" legate de "servicii" pe care le-ar fi facut procurorilor George Balan si Marcel Sampetru.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata Georgeta Barbalata, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de favorizare a infractorului in legatura directa cu fapte de coruptie, prevazuta de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a din legea 78/2000", precizeaza DNA, in urma solicitarilor presei.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii ca in data de 10 iulie 2012, Barbalata Georgeta, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce a aflat de existenta unei solicitari de autorizare a efectuarii perchezitiilor domiciliare, formulata de DNA, l-a avertizat pe Vlad Mihai, invinuit intr-un dosar penal aflat pe rolul DNA, ca este posibil ca domiciliul sau sa fie perchezitionat si ca ar putea sa aiba probleme la DNA, legate de anumite "servicii" pe care le-ar fi facut procurorilor Balan George si Sampetru Marcel. "Procedand in acest mod, judecatoarea Barbalata Georgeta i-a asigurat invinuitului Vlad Mihai timpul necesar pentru a distruge si ascunde documente si obiecte compromitatoare, ce ar fi putut constitui mijloace de proba, ingreunand astfel urmarirea penala", arata DNA.

Judecatoarea Barbalata Georgeta a fost pusa sub invinuire in dosarul penal in care se efectueaza acte de urmarire penala fata de Vlad Mihai, fost sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov si fata de procurorii Balan George si Sampetru Marcel, invinuiti pentru infractiunea prevazuta de art. 12 lit. b din legea 78/2000, in forma continuata, complicitate, respectiv instigare la infractiunea mentionata.

Vineri, invinuitei Barbalata Georgeta i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, precizeaza DNA.

Inspectia Judiciara a CSM s-a sesizat din oficiu si a declansat verificari cu privire la indeplinirea de catre judecatoarea Georgeta Barbalata de la instanta suprema "a conditiei de buna reputatie", ca urmare a punerii sub acuzare a magistratei de catre procurorii anticoruptie.