Alegatorii aflati in ziua referendumului in tara, in localitatea unde isi au domiciliul, voteaza la sectia de votare unde au fost arondati, unde sunt inscrisi in copiile de pe listele electorale permanente, iar cei care sunt in alta localitate isi exercita dreptul la orice sectie, fiind inscrisi in listele electorale suplimentare. Potrivit unei hotarari adoptate vineri de BEC, in strainatate, cetatenii cu drept de vot pot sa-si exprime opinia legata de demiterea presedintelui la orice sectie de votare, fiind inscrisi pe listele electorale suplimentare, informeaza Agerpres.

BEC a stabilit ca membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, precum si persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii voteaza la sectia unde isi desfasoara activitatea, fiind inscrisi in listele electorale suplimentare in cazul in care nu sunt inscrisi in copiile de pe listele electorale permanente.

Alegatorii omisi din copiile de pe liste, care fac dovada cu actul de identitate ca domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective, sunt inscrisi in listele electorale suplimentare.

In tara, alegatorii voteaza numai in baza cartii de identitate, a cartii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate. Cetatenii romani cu domiciliul in Romania nu pot vota la una din sectiile de votare din tara pe baza pasaportului, iar cei cu domiciliul in strainatate pot vota in tara si in baza pasaportului simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate.

In strainatate, alegatorii voteaza in baza pasaportului simplu, a pasaportului de serviciu, a pasaportului diplomatic sau a cartii de identitate. Elevii din scolile militare voteaza in baza carnetului de serviciu militar.

La referendumul national privind demiterea presedintelui Romaniei din 29 iulie nu se va folosi cartea de alegator, potrivit BEC.

* Persoanele netransportabile pot vota la referendum cu urna speciala

Persoanele netransportabile din cauza de boala sau de invaliditate aflate in tara pot cere in scris presedintelui biroului electoral al celei mai apropiate sectii de votare, inclusiv in ziua votarii, sa voteze prin intermediul urnei speciale.

Cererile pot fi formulate si de organele de conducere ale institutiilor sanitare sau de ocrotire sociala, in care cei netransportabili se afla internati.

Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare vor fi prezenti, la sediul sectiei de votare, in ajunul zilei referendumului intre orele 18.00 - 20.00 pentru a primi cererile de votare prin intermediul urnei speciale.

In ziua votarii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare trimite o echipa formata din doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare, cu urna speciala si materialele necesare votarii, stampila cu mentiunea "Votat" si buletine de vot, la locul unde se afla persoana netransportabila pentru a se efectua votarea.

In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala, iar aceasta se poate deplasa numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare.

* Certificarea prezentei la vot - prin aplicarea timbrului autocolant cu mentiunea "Votat" pe cartea de identitate

Certificarea prezentei la vot se face prin aplicarea timbrului autocolant cu mentiunea "Votat" pe cartea de identitate sau a stampilei cu mentiunea "Votat" pe cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul simplu, pasaportul de serviciu, pasaportul diplomatic sau carnetul de serviciu militar, dupa caz.

Alegatorul care, din motive temeinice constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de vot un insotitor ales de el pentru a-l ajuta, insa insotitorul nu poate avea calitatea de membru al biroului electoral sau observator.

* BEC anunta ca votarea incepe la ora 8,00 si se incheie la ora 20.00, data si ora locale

Potrivit Biroului Electoral Central, la ora 20,00, presedintele biroului electoral ai sectiei de votare declara votarea terminata si dispune inchiderea sectiei de votare. Alegatorilor care la ora 20.00 se afla in sala unde se voteaza li se va permite sa isi exercite dreptul de vot.

In aceasta situatie, presedintele biroului electoral al sectiei de votare are obligatia de a informa biroul sau oficiul electoral care functioneaza la nivelul imediat superior cu privire la hotararea de prelungire a duratei votarii, de indata ce adopta o asemenea hotarare, precum si cu privire la inchiderea sectiei de votare atunci cand perioada de prelungire se incheie, de indata ce acest lucru se produce.