Premierul roman, Victor Ponta, a facut un adevarat maraton la Bruxelles, miercuri 11 si joi, 12 iulie, pentru a incerca sa convinga mediile europene ca reformele pe care le-a initiat sunt democratice si nu contravin regulilor fundamentale ale Uniunii Europene, scrie publicatia franceza Le Monde in editia online.

Ajutat de un influent birou de lobby de la Bruxelles, oficialul social-democrat s-a intalnit succesiv, in afara de jurnalisti, cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, liderul socialist din Parlamentul European, Sergei Stanishev, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy , si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Acesta din urma, a spus dupa intalnirea sa cu dl Ponta ca are "serioase ingrijorari" cu privire la evolutiile politice recente din Romania "in legatura cu respectarea statului de drept, independenta justitiei si rolul Curtii Constitutionale".

Barroso a cerut, de asemenea, ca lupta impotriva coruptiei sa ramana o prioritate. Premierul roman ar fi dat asigurari, in scris, in aceasta privinta, scrie sursa citata.

Van Rompuy a vorbit in termeni similari si a mentionat necesitatea de a respecta "principiile fundamentale pe care este intemeiata Uniunea". Van Rompuy "a luat act" de intentiile interlocutorului sau care i-a spus ca va respecta recomandarile Comisiei.

Dl Ponta a tinut acelasi discurs in fata tuturor interlocutorilor sai si, evident, i-a convins mai mult sau mai putin, scrie autorul articolului. El s-a angajat ferm sa se conformeze solicitarilor de la Bruxelles si sa actioneze "imediat" in cazul in care deciziile sale, inclusiv cea de destituire a sefului statului, rivalul sau de centru-dreapta Traian Basescu, "nu s-ar potrivi criteriilor europene ".

"Insa legatura evidenta stabilita intre ceea ce se intampla la Bucuresti si dosarul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen este cea care, fara indoiala, l-a iritat cel mai mult pe liderul coalitiei romane", scrie Le Monde. Dincolo de promisiunile de buna cooperare formulate de Ponta, "Bucurestiul nu ignora ca o prima masura de retorsiune ar putea veni in 18 iulie", ziua cand va fi publicat raportul MCV pentru Romania si Bulgaria.

Acest studiu ar trebui sa faca bilantul celor cinci ani de reforme de la aderarea calor doua tari. Acesta ar putea fi mult mai negativ decat se preconiza pentru Romania, avand in vedere evolutiile recente, mai scrie sursa citata.