Finantarea ambulantelor urmeaza sa fie preluata la bugetul de stat, conform proiectului legii sanatatii prezentat luni in sedinta de guvern, a declarat ministrul de resort, Vasile Cepoi.

'Capitolul de urgente ramane nemodificat in cadrul legii 95, alaturi de capitolele cu medicamentele si cu Scoala Nationala de Sanatate Publica. Singura modificare care se face la capitolul Urgente se refera la faptul ca preluam la finantarea pe bugetul de stat si ambulantele', a spus Cepoi.

El a aratat ca o prima varianta a proiectului va fi facuta publica marti pe site-ul Ministerului Sanatatii, iar dupa ce organismele internationale de finantare trimit punctele de vedere asupra draftului, textul va mai fi trecut o data prin Guvern si trimis apoi in dezbatere publica.

'Am prezentat astazi principalele modificari pe care proiectul de lege le propune, urmand ca dupa ce primim si punctele de vedere ale institutiilor financiare internationale, acesta sa mai fie trecut odata prin Guvern si apoi supus dezbaterii publice la transparenta decizionala', a explicat Cepoi.

El a subliniat ca legea 'are impact bugetar important' si necesita 'girul institutiilor financiare internationale' cu care Romania are acorduri, Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala (BM) si Comisia Euroeana (CE).

Exista posibilitatea ca la un moment dat sa dispara un medicament generic

Exista teoretic posibilitatea ca pacientii sa fie nevoiti sa cumpere medicamente mai scumpe in locul genericelor, din cauza unor eventuale retrageri de pe piata romaneasca a unor producatori, ca urmare a nemultumirilor legate de taxa claw-back, a admis, luni, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

El a facut o informare in Guvern privind medicamentele, intr-o sedinta extraordinara, ministrul fiind apoi intrebat de jurnalisti daca exista posibilitatea ca bolnavii sa fie nevoiti sa apeleze la medicamente mai scumpe in locul genericelor.

El a aratat ordonanta de urgenta privind taxa claw-back va putea fi modificata doar dupa ce Fondul Monetar International (FMI) transmite un punct de vedere.

Ulterior, premierul Victor Ponta ar urma sa mai aiba discutii cu producatorii din industria farmaceutica.