Pozitia oficiala a Ministerului Educatiei, referitoare la decizia de plagiat: Sedinta CNATDCU nu a fost statutara, nu a fost intrunit cvorum

de I.R.     HotNews.ro
Sâmbătă, 30 iunie 2012, 12:21 Actualitate | Esenţial


 documente
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sustine, intr-un comunicat publicat vineri seara pe site, ca decizia de vineri a CNATDCU nu a fost insotita de un proces-verbal de unde sa rezulte ordinea de zi, cvorumul sedintei, discutiile purtate asupra tuturor lucrarilor sedintei, numarul si felul voturilor, decizia si semnaturile. Mai mult, Consiliul general "si-a depasit atributiil" si atunci cand a exprimat aceasta decizie fara sa numeasca o comisie de specialitate care sa evalueze teza respectiva, deoarece in componenta Consiliului general sunt reprezentate toate panelurile, pe specializari.
 • Vezi pozitia oficiala a ministerului in documentul atasat

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat vineri ca toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule, intrucat nu a fost intrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca sedinta sa fie statutara.

Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, sustine ca acest for nu are competenta sa ia decizii in acest sens.

Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

Pozitia oficiala:

Potrivit MECTS, şedinţa CNATDCU nu a fost statutară, deoarece, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Ordinul MECTS nr. 3759/09.02.2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi a structurii acestuia, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile Ordinului MECTS nr. 3760/09.02.2011 privind aprobarea componenţei nominale a Consiliului general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, cu modificările şi completările ulterioare, cvorumul necesar pentru luarea deciziilor în Consiliul general este de două treimi din 20 de membri ai Consiliului general, adică 13,333.

Întrucât deciziile se iau prin vot, iar votul este exprimat peste 13, această decizie se ia prin votul a 14 membri ai Consiliului general.

"Decizia este întemeiată pe prevederile art. 27 din Ordinul MECTS nr. 3504/12.03.2012 privind aprobarea Regulamentului de funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare în vederea validării tezelor de doctorat, dar, aşa cum prevede art. 2 al acestui ordin, regulamentul se aplică doar pentru validarea tezelor de doctorat susţinute public după intrarea în vigoare a prezentului ordin, adică după 4 aprilie 2012, data publicării în Monitorul Oficial al României (226/04 aprilie 2012)", se arată în comunicatul MECTS.

De asemenea, decizia este întemeiată pe prevederile art. 170 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, deşi acest articol prevede că "în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: (...) b) retragerea titlului de doctor (...)".

"Acesta, după caz, nu se referă la situaţii sau persoane, ci la atribuţiile fiecărui organism consultativ, adică CNATDCU, CNCS, Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării. Or, în speţa de faţă Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare este un organism consultativ, la nivel naţional, alcătuit pe criterii de prestigiu profesional şi moral din care pot face parte cadre didactice şi cercetători, având cel puţin titlul de conferenţiar sau de cercetător ştiinţific II ori titluri echivalente obţinute în străinătate (art. 217 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare)", precizează MECTS.

Totodată, reprezentanţii MECTS susţin că atât prin lege, cât şi prin regulament, nu rezultă şi atribuţia de a "decide dacă o teză validată de CNATDCU în urmă cu 10 ani nu a respectat standardele de etică profesională".

Mai mult decât atât, Consiliul general "şi-a depăşit atribuţiil" si atunci când a exprimat această decizie fără să numească o comisie de specialitate care să evalueze teza respectivă, deoarece în componenţa Consiliului general sunt reprezentate toate panelurile, pe specializări.

"Membrii Consiliului general sunt academicieni, cu înalt prestigiu profesional şi moral şi nu pot duce în derizoriu evaluarea ştiinţifică a unei teze de doctorat, în sensul că se verifică doar dacă două texte 'seamănă' între ele'", susţine comunicatul.

MECTS afirmă că art. 170 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, conduce la concluzia că "în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite (...) de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: (...) b) retragerea titlului de doctor (...)".

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării este un organism consultativ, la nivel naţional, alcătuit pe criterii de prestigiu profesional şi moral din care pot face parte cadre didactice şi cercetători, având cel puţin titlul de conferenţiar sau de cercetător ştiinţific II ori titluri echivalente obţinute în străinătate (art. 217 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3011 vizualizari

 • +14 (16 voturi)    
  Ordonanta care nu exista (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 12:27)

  Ghimpeteanu [utilizator]

  ORDONANTA PIERDUTA

  Cine imi poate spune care este numarul Ordonantei de Urgenta care trece Monitorul Oficial la guvern...ofer recompensa.
  • +3 (5 voturi)    
   USL-istii (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 12:52)

   GoPo [anonim] i-a raspuns lui Ghimpeteanu

   Dumnezeule, cat de uniti sunt USL-istii la FURACIUNI. chiar si Abramburica e din acesta tagma.
  • +3 (5 voturi)    
   Ponta tocmai a devenit piatra de moara ptr USL (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 13:09)

   Ile_Cafan [utilizator] i-a raspuns lui Ghimpeteanu

   cu cat il sustin mai tare cu atat se afunda tot USL-ul mai tare in sondaje...

   Ma gandesc serios ca modul in care Ponta se poarta si viteza cu care face greseli este prea suspect ca sa fie o coincidenta..

   Ponta pare sa aiba un plan sa scufunde USL-ul pana la 20-25% pana la alegeri...

   Sa ne imaginam, daca PDL ar fi putut sa dea o lista de TODO USL-ului ca sa ii scufunde, ce ar fi scris?

   1. fa ce nu a facut nici un premier - pishu pe Curtea Constitutionala;

   2. ataca Justitia cu atata vehementa incat sa alungi votanti cinstiti care ar fi votat cu USL;

   3. alunga-i si pe intelectuali, schimband orice comisie care te-ar putea contrazice si ridiculizand o mare realizare in cariera oricarui universitar - doctoratul.

   4. pune-o pe Antonescu la invatamant;

   5. pune un filo-rus la externe, cunoscuta fiind aversiunea romanilor fata de vecinii de la est.

   Mie mi se pare un plan foarte bine pus la punct ca sa pierzi voturi, si mi se pare prea ciudat sa fie doar coincidente.

   Desi pare greu de grezut uneori ma gandesc ca in spatele lui Ponta este.....Basescu.
  • +2 (4 voturi)    
   nu e (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 14:18)

   Lu [anonim] i-a raspuns lui Ghimpeteanu

   Aceasta ordonanta nu a aparut in monitorul oficial,cel putin eu nu am gasit-o.verificati, MO e disponibil online. Va uitati cam de miercuri incoace.
 • +12 (14 voturi)    
  teza copy paste in PDF in paralel (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 12:30)

  Nu_vom_ierta_si_nu_vom_uita [utilizator]

  http://media.tvrinfo.ro/other/201206/oglinda-vp-2003-teza_94614100.pdf

  Pop asta stie ce inseamna punct virgula subiect predicat ? sa ii explice cineva va rog. dar nu Ponta.
  • +5 (7 voturi)    
   daca vreti sa dati o mana de ajutor (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 12:54)

   Ile_Cafan [utilizator] i-a raspuns lui Nu_vom_ierta_si_nu_vom_uita

   trimiteti documentul din pdf-ul de mai sus catre toate ambasadele UE din Ro, la presa din afara, cu adresa lui Victor Ponta in CC...

   Este inacceptabil, riscam sa ne anuleze recunoasterea diplomelor datorita acestui comunist...
   • 0 (0 voturi)    
    Bravo , bravissimo !!!! (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 18:06)

    elena-bc [utilizator] i-a raspuns lui Ile_Cafan

    Ai avut o idee buna , te sustin cat pot !
 • +2 (4 voturi)    
  opriti contrareforma din educatie si cercetare (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 12:32)

  Horia Stefanescu [anonim]

  Dispretul fata de lege, institutii si cetateni atinge cote alarmante in Romania. Comportamentul mafiot al clasei conducatoare devine o regula. Iaractuala conducere a MECTS este un exemplu perfect in acest sens! Rusine!
  In acelasi timp, toate acestea mi se par extrem de periculoase; mi se pare ca ne intoarcem cu 20 de ani in urma, atunci cand inca nu era sigur ca suntem un stat de drept, iar drepturile si libertatile erau considerate un moft. Atmosfera in tara aceasta devine, din nou, extrem de apasatoare.
  Salut in acest context protestul membrilor CNATCDU. Desi sunt convins ca nu va insemna nimic in ochii celor le-au bagat pumnul in gura.
  Mediul academic trebuie sa se ralieze impotriva imposturii, fraudei si oportunismului! Daca nu exista o masa critica care sa poata opri contra-reforma din educatie si cercetare, atunci totul e pierdut. Avem nevoie de un protest ferm si cu impact!
  Propun ca toti cei care au obtinut un doctorat cinstit in tara asta, cei care au publicat onest, cei care incearca sa faca diferenta, sa RENUNTE LA TITLUL DE DOCTOR, pentru a se delimita de sleahta hotilor si plagiatorilor. Stiti bine ca munca voastra v-ar fi adus titlul de PhD oriunde in lume, iar cartonul galben primit in schimbul orelor de cercetare nu valoreaza cat ar trebui. Asadar, de ce n-ati renunta la el?
  Incepem o lista?
  1. Horia Stefanescu, UMF Cluj, PhD din 2011
  ....
  Se mai inscrie cineva? Mai e cineva aici?
 • +9 (11 voturi)    
  cred ca isi ia bataie in partid... (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 12:40)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  nu mai pupa el post ...
 • +3 (5 voturi)    
  Cariere (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 12:44)

  Daniels22026 [utilizator]

  Foarte interesanta argumentatia guvernului, cu multe detalii avocatesti, cu multa ceata. Dar afirmatiile clare, in favoarea nevinovatiei lui Ponta sint evitate sistematic. Cei care il apara pe premier isi ascund convingerile in spatele chichitelor avocatesti.

  Plagiatul evident copy-paste, primitiv, a celor 85 de pagini, este extrem de greu de combatut. Daca ar fi existat vreo explicatie, am fi auzit-o pina acum. Tupeul lui Dan Sova (e singurul care sustine deschis nevinovatia), il va costa pe acesta cariera universitara, nici nu mai pomenesc de cea politica. Dan Sova se va duce la fund, odata cu Ponta. Oprobiul este evident. Curind vor apare tot mai multe voci curajoase in USL si in PSD. Nedreptatea este sfidatoare.
 • +2 (4 voturi)    
  Comisia (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 12:47)

  Cel [anonim]

  Comisia are 19 membri, iar 2/3 reprezinta 12,66 si au fost 13, ministrul asta este penibil, minte pe fata
 • +1 (3 voturi)    
  De ce in cazul Mang (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 12:51)

  catri81 [utilizator]

  era suficient o decizie a Academiei(asa cum a cerut premierul) si in cazul Ponta un consiliu cu atributii in acest sens(probleme de plagiat) nu poate da un verdict ....fie el pur informal?Imi puteti raspunde domnule Pop?
 • +1 (3 voturi)    
  de ce? (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 12:54)

  nadia [anonim]

  Nu-l intreaba nimeni pe zapacitul asta de fost ministru unde scrie ca sunt 20 de membrii in comisie? Va spun eu ca m-am uitat in ordin. Sunt 19 (de fapt ar fi fost imposibil sa fie un numar par de membrii - eventual numai in mintea lui ingusta).
  2/3 din 19 = 12.66666
 • +3 (5 voturi)    
  Minciuni (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 12:55)

  Anon [anonim]

  Art.2 se refera strict la aplicarea in timp a regulamentului cu privire la "validarea tezelor" (i.e. tezele de doctorat care erau in validare la data publicarii Ordinului 3504 se validau dupa regulamentul vechi, iar tezele ulterioare publicarii se verfica conform noului regulament), o operatiune difera de verificarea ulterioare a unui plagiat.

  Art.2 nu are relevanta cu privire la verificarea plagiatului in teze de doctorat, acestea putand sa fie analizate "indiferent de data sustinerii", conform art.27 din Regulament.

  In al doilea rand se face o confuzie (voita) intre cvorum si majoritatea de vot necesara pentru ca o decizie sa fie valida. Este nevoie de un cvorum de 14 (trebuie lamurit daca au fost sau) insa la vot trebuie majoritate, si nu 2/3.

  In al treilea rand nu era obligatoriu sau necesar punctul de vedere al unei comisii de specialitate.
 • +3 (5 voturi)    
  o certitudine: cvorumul prostanacilor (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 12:57)

  santo domingo [anonim]

  Se mai indoieste cineva de faptul ca cei de la guvernare intrunesc cvorumul prostanacilor? Sa fi vrut cineva sa-i adune la un loc inadins, si tot n-ar fi reusit mai bine intr-un timp atat de scurt si cu o eficienta ce frizeaza recordurile din Guinness Book. Tot inainte!
 • +3 (5 voturi)    
  Ponta inca doctor ? (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 13:26)

  Kepler [utilizator]

  Deja nu mai are nici o importanta acest lucru.
  Pentru adevaratii intelectuali romani s-a facut dreptate. Cel mai bine pt Ponta este sa renunte la titlul de doctor. Oricum i se va retrage in viitor, chiar si post-mortem, dar se va face!

  Altfel spus, ramine doctor doar pentru cinstitul sau guvern si pentru mamica sa!
 • +2 (4 voturi)    
  Mai mult... (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 13:36)

  m.ciobanu [anonim]

  sedinta nu este valabila pentruca membrii comisiei nu si-au trecut in documentul final ce numar au la pantofi.
 • +2 (2 voturi)    
  Logică de fier... (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 13:52)

  senator [utilizator]

  Întrucât deciziile se iau prin vot, iar votul este exprimat peste 13, această decizie se ia prin votul a 14 membri ai Consiliului general.
 • +3 (5 voturi)    
  Decizia ministerului e una politica! nu a comisiei (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 13:58)

  Grammaticus [anonim]

  cind se va schimba puterea se va face o comisie corecta care-i va anula titlul lui pontacu. Pe vremea lui Geoana daca cautai pe google "prostanac" aparea Geoana acum daca dai "plagiat" o sa apara Ponta.
 • +1 (3 voturi)    
  Aham (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 14:17)

  _Un stelist_ [utilizator]

  Adica nu se contesta plagiatul ci doar "proleme tehnice" ...
  E bine, stim macar ca avem un PM hot!
 • +3 (5 voturi)    
  Nu totul e "juridic" pe lumea asta (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 14:20)

  coco04 [anonim]

  Daca 13 medici ii spun unuia ca e pe moarte,cineva ii zice ca nu e valabil caci "nu s-a intrunit cvorum" si trebuia sa mai fie prezent un medic.
 • -3 (5 voturi)    
  impartialitate (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 14:44)

  Montesquieu [utilizator]

  of saracii sinecuristi basisti, cum au "muncit" bietii pe degeaba.
  si cum au venit ei impartialii sa analizeze intr-un spirit al corectitudinii o teza de doctorat in drept.

  ce conteaza ca nici macar UNUL dintre ei nu era specialist in drept?
  no pb, mai nou filologii, chimistii, biologii, toti se pricep la drept international :)

  si ce importanta are faptul ca mai toti membrii comisiei sunt cu carnet de partid oranj? neesential, ei sunt impartiali :)

  si nici granturile alea de cate-un milion de euro de caciula primite de la funeriu nu le-au influentat decizia, nu-i asa? ;)

  serios vorbind, imi aduc aminte de vremurile bune cand sinecuristii pdl primeau un post onorific, ceva simbolic pentru meritele in lupta de clasa.

  acum, dupa 8 ani de umplut buzunarele, pdlu' isi permite sa-si rasplateasca soldatii cu milioane de euro.
  asta da performanta... :)
  • +1 (3 voturi)    
   Pupincurism pesedist. (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 15:35)

   obosita [utilizator] i-a raspuns lui Montesquieu

   Nu te mai chinui baiatu' ca nu-ti iese de data asta! Si daca ar fi cele 40 de pagini copiate din cartea profesorului Cretu care nu apare nici macar la bibliografie si ar fi destul! La asta ce argumentie aduci? Scapare din vedere? Hai sa fim seriosi! A gresit, a inselat, a mintit, a furat si acum a venit nota de plata! Simplu!
   • 0 (0 voturi)    
    Scuze! (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 16:32)

    M.Ciobanu [anonim] i-a raspuns lui obosita

    Cu scuze, te contrazic! Ponta nu a gresit, dar a inselat, a mintit, a furat. Toate astea pentru ca el nu este capabil de munca stiintifica necesara unei teze de doctorat si face parte dintr-un clan care i-a spus ca in aceste conditii..... uite-asa se face doctoratul si se face cariera. Deci el a facut-o cu buna stiinta si cu acordul membrilor comisiei care i-a verificat teza.
 • +1 (3 voturi)    
  Destul de complicat (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 15:04)

  adrian.munteanu [utilizator]

  Cred că dl. Pop este în eroare. Un Ordin de ministru sau o "notă" este mai tare decât o HG?

  HG 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor este abrogată? Citind Art. 4 din noul Ordin nu am identificat nici o referire la abrogarea acestei HG, din care citez:

  “Art. 50
  (1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională în organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului poate lua măsurile prevăzute la art. 170 din Legea nr. 1/2011.

  (2) CNATDCU poate fi sesizat cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia.

  (3) Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării poate fi sesizat cu privire la încălcarea regulilor de bună conduită în cercetare-dezvoltare de către personalul de cercetare-dezvoltare din cadrul IOSUD, potrivit prevederilor art. 323 din Legea nr. 1/2011.”
 • 0 (0 voturi)    
  Pozitia oficiala a Ministerului Educatiei? (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 17:03)

  ta31 [utilizator]

  nu avea cum sa fie altfel decat complet imbecila.

  Interesanta tacerea lui Crin Antonescu, dupa ce se aruncase vijelios in apararea lui Ponta, s-ar putea sa fie ceva deruta pe acolo..
  • 0 (0 voturi)    
   Inca nu s-a (Duminică, 1 iulie 2012, 18:27)

   Kecske [utilizator] i-a raspuns lui ta31

   trezit sau poate e inca somnoros si nu intelege ce se intimpla.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by