Traian Basescu a declarat joi la Cotroceni ca "e prima oara in opt ani de mandat cind sint impiedicat sa-mi exercit atributiunile constitutionale" si a explicat ca Ministerul Afacerilor Externe a refuzat in trei rinduri sa transmita catre Consiliul European delegatia transmisa de Presedintiei care ar fi dus la reprezentarea Romaniei de catre presedinte. Basescu a mai spus ca a refuzat sa mearga la Consiliul European de astazi, unde plecase deja Victor Ponta, pentru a nu pune Romania "intr-o situatie stinjenitoare". Presedintele Basescu a anuntat ca "niciodata" nu va depune o plingere penala impotriva premierului. El a anuntat ca premierul Ponta l-a sunat joi la ora 12.00 pentru a-i cere sa-i aprobe mandatul de reprezentare, dar "deocamdata nu l-am primit".

Declaratie de presa sustinuta de presedintele Romaniei, Traian Basescu:

"Buna ziua. Va marturisesc ca nu este cea mai vesela zi din mandatele mele de presedinte al Romaniei, pentru ca este prima data in opt ani de exercitare a functiei cand sunt impiedicat sa imi exercit atributiunile constitutionale. Repet: impiedicat sa imi exercit atributiunile constitutionale. De ce nu am plecat la Bruxelles, asa cum ma obliga Constitutia, sa imi reprezint statul si asa cum a precizat si Curtea Constitutionala, ieri? Dincolo de faptul ca am fost impiedicat sa o fac - nu vreau sa credeti ca ma plang, dar este o realitate - pot sa va spun ca pana in prezent, in cei opt ani de cand eu reprezint statul roman in Consiliul European, am reusit sa ne cream o buna reputatie. Romania a stiut intotdeauna sa isi formeze aliante variabile in functie de subiectele in discutie, in asa fel incat concluziile Consiliului European sa reflecte intotdeauna interesele noastre. Aceste concluzii au devenit pe urma in multe situatii actiuni ale Comisiei in favoarea Romaniei sau s-au transpus in actele normative, prin preluarea lor de catre Consiliu, acolo unde sunt guvernele, si de catre Comisie si Parlamentul European. Aceasta reputatie pe care ne-am construit-o ar fi fost pusa sub semnul intrebarii daca astazi, la Bruxelles, am fi mers doi delegati. Ar fi fost o situatie stanjenitoare si eu cred ca intr-un moment in care nu numai Uniunea Europeana asteapta foarte mult de la acest Consiliu, dar toata lumea este focusata pe acest Consiliu, o stanjenitoare disputa Presedinte - Prim-ministru la Bruxelles nu ar fi facut numai inconjurul UE, dar si inconjurul lumii, pentru ca ziaristi ca dumneavoastra sunt peste tot si ar fi incercat sa speculeze orice fisura in derularea acestui Consiliu, fie ea si o fisura cu aspect stanjenitor ca cea care ar fi putut viza delegatia romaneasca.

As remarca faptul ca este pentru prima data in perioada postdecembrista, in 22 de ani, cand un prim-ministru isi asuma prerogativele Presedintelui fara sa aiba un mandat de la acesta. As spune putin mai mult, o asumare nelegitima de mandat de reprezentare a statului. Asta cu atat mai mult cu cat aceasta poveste in care incearca unii formatori de opinie ca aici se iau decizii economice. Nu. Se fixeaza concepte care pe urma sunt transformate la nivel national sau la nivelul Uniunii Europene in agende, in prioritati si asa mai departe. Nu stiu daca domnul Florin Georgescu se afla la Bruxelles - nu? - ca sunt chestiuni economice, sau ministrul Economiei. Nu cred ca se afla in delegatia Primului-ministru. Cert este ca Romania este legitim prezenta la Consiliul European, dar este nelegitim reprezentata in acest Consiliu European, atat prin prisma subiectelor care se discuta, dar in primul rand din viziune constitutionala. De altfel, cred ca niciun parlamentar sau politician important nu are a se plange de modul cum Constitutia reflecta ordinea in stat, avand in vedere ca de doi ani cer Parlamentului revizuirea Constitutiei. Acest tip de probleme se pot rezolva prin revizuirea Constitutiei si nu prin incalcarea Constitutiei. De asemenea, am luat decizia sa nu merg la Bruxelles, pentru ca ar fi fost o situatie stanjenitoare si pentru partenerii nostri europeni, sa arbitreze ei o disputa nationala - si eu am vazut astfel de dispute la alte state membre, care isi disputau intaietatea participarii Presedintelui sau a Primului-ministru, si stiu cat de rau erau etichetate astfel de evenimente. Si, personal, nu am vrut sa particip chiar abdicand, daca vreti, de la o obligatie constitutionala, nu am vrut sa particip la crearea unei astfel de impresii in fata partenerilor europeni.

As vrea sa mai stiti un lucru, agenda Uniunii Europene de astazi este mult mai subtila decat pare. Aduceti-va aminte ca, de mai bine de un an si jumatate - si, probabil, trebuie sa ma scuzati ca imi arog acest drept de a sustine ca am fost unul dintre liderii UE care au spus ca solutia noastra pentru viitor este crearea Statelor Unite ale Europei. In mod subtil, documentul care se va discuta astazi si nu va aparea in concluzii este despre cedare de suveranitate. Este, de fapt, cel mai important subiect, care nu este parte a concluziilor. Sigur, el nu este asa intitulat, dar se va vorbi despre control bugetar, se va vorbi despre unificarea fiscalitatii, se va vorbi despre prioritizarea la nivel european a investitiilor, se va vorbi de cresterea autoritatii Bancii Centrale Europene, deci suntem in sfera pe care Articolul 80 o atribuie indiscutabil Presedintelui, aceea care vizeaza suveranitatea. Repet, nu veti vedea scris in documente ceva despre suveranitate, dar se vor pune bazele discutiilor despre o mai puternica integrare. Practic, asta inseamna o mai puternica integrare a statelor. Este posibil sa se lanseze in discutie si posibilitatea alegerii directe de catre cetatenii europeni a unui lider al Uniunii. Sigur, discutiile sunt incipiente, dar este clar ca ideea unei integrari tot mai rapide, tot mai puternice, a unei integrari economice, fiscale, bugetare, bancare, politice, este in substratul acestei agende si trebuie sa ai experienta necesara sa o intelegi si sa o abordezi. Cam acestea au fost lucrurile pe care am vrut sa vi le spun. Daca veti vrea o discutie competenta despre lucrarile Consiliului va asigur ca, dupa ce trece Consiliul, o putem face, o discutie la rece fara tensiunea evenimentului de astazi care, repet, este impotriva vointei mele, dar am decis asa, sa nu merg la Bruxelles, exact pentru a proteja ceea ce am construit opt ani, o buna imagine a Romaniei ca atitudine a ei in interiorul Consiliului."

Sesiunea de intrebari si raspunsuri:

"Intrebare: Avand in vedere ca ati spus ca Premierul si-a asumat atributii constitutionale care nu-i revin, intentionati sa depuneti plangere penala?

Traian Basescu: Niciodata. Nu este treaba mea si va rog sa nu-mi atribuiti niciun fel de intentie din acest punct de vedere. Nu am cerut nimanui, nu am facut astfel de afirmatii si le resping.

Intrebare: Domnule Presedinte, ce veti face de aici inainte? Urmeaza si alte sedinte, reuniuni ale Consiliului European. Renuntati de fiecare data sa mergeti?

Traian Basescu: Hai sa treaca acest Consiliu.

Intrebare: Domnule Presedinte, cum vedeti aceasta nerespectare a deciziei Curtii Constitutionale, o decizie care ar trebui sa fie obligatorie si am vazut ca unii lideri ai USL pun cumva cu semnul intrebarii, daca pot sa ma exprim asa, legitimitatea Curtii Constitutionale?

Traian Basescu: Aici suntem in cu totul alta tema, si anume aceea a derapajului democratic grav pe care USL il genereaza de cand a venit la guvernare. Nu avem numai atacul pe Curtea Constitutionala, atac incorect, pentru ca ea nu este majoritar tinand de Presedinte sau de PDL, sunt derapaje de la democratie grave, nu numai in aceasta privinta, dar uitati-va la presiunile si amenintarile pe justitie, pe CSM, la atitudinea multora dintre ministri, inclusiv a ministrului Justitiei. Deci, suntem intr-o situatie in care statul de drept este pus sub semnul intrebarii prin atitudinea anuntata ieri de primul-ministru Victor Ponta, dar si prin presiunile care s-au facut pe justitie in ultimele doua saptamani. As mai face o precizare: decizia de ieri a Curtii Constitutionale pentru mine nu necesita publicarea in Monitorul Oficial, pentru ca ceea ce a precizat Curtea Constitutionala este si in Constitutie. Deci, practic, Curtea Constitutionala a facut o citire a art. 80 si a art.148 din Constitutia Romaniei. Eu nu aveam nevoie de publicarea ei in Monitorul Oficial, pentru a merge la Bruxelles, eu aveam nevoie sa nu fiu impiedicat sa ajung la Bruxelles.

Intrebare: Cand spuneti presiuni puse pe justitie in ultimele doua saptamani va referiti la cazul Adrian Nastase?

Traian Basescu: Nu numai. Ma refer in general la atitudinea fata de justitie.

Intrebare: Buna ziua, domnule Presedinte.

Traian Basescu: Buna ziua.

Intrebare: Ati vorbit despre o reprezentare nelegitima a Romaniei la Bruxelles de catre premierul Victor Ponta, in acelasi timp ati spus.ca...

Traian Basescu: Atentie, nu Romania este nelegitim prezenta, ci premierul reprezinta nelegitim statul roman.

Intrebare: Ati spus, in acelasi timp, ca nu ati mers la Bruxelles pentru a nu pune sub semnul intrebarii reputatia castigata de Romania de-a lungul timpului. Vreau sa va intreb...

Traian Basescu: In Consiliul European.

Intrebare: In Consiliul European. Care este motivatia pentru care nu l-ati mandat pe Premier sa nu reprezinte Romania?

Traian Basescu: In primul rand, n-a venit sa discutam un mandat, m-a anuntat doar ca se duce. Trebuie sa va spun ca astazi, in jurul orei 12:00, ora Romaniei, mi-a dat un telefon sa-i aprob un mandat. Lucru... Pai, deocamdata nu l-am primit; in al doilea rand, mandatul pentru Consiliul de astazi este extrem de complicat si va garantez ca privind la delegatia cu care a mers si stiind subtilitatile Consiliului sunt convins ca nu au inteles mandatul pentru Consiliul European de astazi. Ce este bine, insa, este ca astazi discutiile sunt doar incipiente legate de o mai puternica integrare si ele vor evolua in perioada urmatoare.

Intrebare: Daca imi permiteti, din delegatie face parte si domnul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, care de obicei mergea si cu dumneavoastra la astfel de reuniuni.

Traian Basescu: Asa este, dar lucrurile sunt mult mai complicate decat strict zona domnului Leonard Orban. Domnul Leonard Orban este un specialist al functionarii Comisiei si nu un politician cu propria lui viziune despre Europa, sau daca o are, in orice caz functia il impiedica sa o manifeste. Nu spun, orice om poate gandi cum arata Europa, totul este autoritatea cu care vorbesti despre Europa viitoare, in ce calitate vorbesti despre ea si, implicit, cum te raportezi la ceea ce in mod practic si politic se poate face, ceea ce domnul Orban nu poate face ca ministru.

Intrebare: V-as ruga sa imi spuneti, spuneti ca ati fost impiedicat sa exercitati...

Traian Basescu: Este ultima intrebare in orice caz, da?

Intrebare: Va referiti aici si la Ministerul de Externe, este inclus si domnul Marga?

Traian Basescu: Ma refer la doua institutii cand spun ca am fost impiedicat sa imi exercit mandatul. Probabil nu stiti, este, sa spunem, un lucru mai putin cunoscut: delegatiile - asa am stabilit de opt ani de cand merg la Consiliul European, asa a fost stabilita practica institutionala, ca Presedintele sa transmita la Ministerul de Externe delegatia cu care participa la Consiliul European. Asta pentru ca sistemul de comunicatii al Uniunii Europene este atribuit Ministerului de Externe. Nu poti sa pui mana pe telefon sa-ti anunti delegatia, pur si simplu delegatiile se comunica prin sistemul confidential de comunicatii care se numeste COREU, comunicatii Europa. Este un sistem confidential prin care lista delegatilor, ca si restul corespondentei, se face cu Bruxellesul. Am transmis pe data de 28 lista delegatiei, am primit raspuns de la ministru, semnat de ministrul de Externe, prin care ma informa ca, din dispozitia Primului-ministru nu se transmite delegatia stabilita de Presedinte. Ieri, dupa decizia Curtii Constitutionale, am transmis din nou delegatia la Ministerul de Externe, dar si in copie la Premier. In jurul orei 23:00 am mai transmis o data delegatia la Ministerul de Externe si la cabinetul Premierului si, pana dimineata, delegatia pe care eu am stabilit-o, pe care ar fi trebuit sa o conduc, nu a fost transnisa la Bruxelles, la Consiliul European. Ca atare, prin decizia Premierului si a ministrului de Externe, Presedintele a fost practic impiedicat sa-si exercite mandatul, pentru ca nu figureaza pe delegatia oficiala a Romaniei.

Intrebare: Daca imi permiteti, foarte scurt.

Traian Basescu: Ultima.

Intrebare: Domnule Presedinte, inainte sa-l desemnati premier pe Victor Ponta, ati discutat aceasta problema importanta a reprezentarii Romaniei la Consiliul European?

Traian Basescu: Da.

Intrebare: Si?

Traian Basescu: Va multumesc."