Seful Politiei Romane, Petre Toba, a fost convocat pentru audiere la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in cazul neexcutarii mandatului de incarcerare a lui Adrian Nastase, care a incercat sa se sinucida cand politistii au vrut sa-l ridice de la domiciliu, anunta agentia Mediafax.

Seful Politiei Romane va trebui sa explice motivele pentru care politistii nu si-au continuat procedura de punere in executare a mandatului de incarcerare emis de instanta in cazul lui Adrian Nastase, condamnat la doi ani de detentie.

Petre Toba este audiat in calitate de martor.

Ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, care este seful ierarhic al lui Petre Toba, a recunoscut faptul ca in seara de 20 iunie l-a sunat pe Adrian Nastase pentru a-l intreba cum vrea sa procedeze, iar fostul premier i-ar fi spus ca este decizia sa de a pleca de la domiciliu. Ulterior, doi politisti si o ambulanta s-au deplasat la domiciliul lui Nastase, unde fostul premier a incercat sa-si traga un glont in cap. Un politist l-a oprit din demersul sau, insa glontul l-a ranit pe Nastase in zona venei jugulare, el fiind transportat apoi la Spitalul de Urgenta Floreasca.

Glontul cu care fostul premier a vrut sa se sinucida a intrat in corpul acestuia prin partea stanga, zona muschiului sternocleidomastoidian, a trecut pe langa cartilagiul tiroidian, apoi a ricosat sub clavicula si a iesit prin dreapta, prin muschiul deltoid.

Joi, 21 iunie, Nastase a fost operat. "Evolutia postoperatorie a lui Adrian Nastase este foarte buna, in parametri normali, nu a facut febra, nu a avut dureri", a declarat, vineri, 22 iunie, seful Clinicii de Chirurgie Plastica de la Spitalul Floreasca, profesorul Ioan Lascar.

Vineri dupa-amiaza, Politia a solicitat detalii despre starea sanatatii pacientului, cererea fiind inregistrata de spital de abia sambata.

Tot vineri, intr-o declaratie de presa, fostul ministru al Justitiei Monica Macovei semnala incalcari ale legii in cazul fostului premier Adrian Nastase, de la "negocierea" unui regim preferential de a ajunge la inchisoare pana la vizitele primite la spital, si cerea demisia ministrului de Interne, Ioan Rus.

Doi dintre medicii care l-au tratat pe Adrian Nastase dupa tentativa acestuia de sinucidere, Serban Bradisteanu si Ioan Lascar, au fost audiati mai multe ore la sediul DNA, pe care l-au parasit la putin timp dupa ora 17:00.

DNA a anuntat tot astazi ca medicul Serban Bradisteanu este urmarit penal, alaturi de 3 politisti de la Serviciul Urmariri, pentru favorizarea infractorului in acest dosar.

Potrivit unor interceptari telefonice citate de Romania TV, Bradisteanu le-ar fi spus la telefon membrilor familiei fostului prim-ministru ca starea acestuia este "foarte buna" si nu exista vreun risc, dupa tentativa de sinucidere de saptamana trecuta.

In declaratiile publice, insa, Serban Bradisteanu a afirmat ca Adrian Nastase risca sa faca atac de cord. Procurorii au initiat o ancheta in urma acestor convorbiri.