Parlamentul European a decis sa suspende cooperarea cu Consiliul pe cinci dosare ale Consiliului de justitie si afaceri interne pana cand este rezolvat dezacordul pe chestiunea Schengen, anunta un comunicat al legislativului european. Este o decizie fara precedent in relatiile interinstitutionale ale UE.

"Este fara precedent faptul ca - in mijlocul procesului legislativ - un partener colegislativ il exclude pe celalalt. Abordarea Consiliului de justitie si afaceri interne din 7 iunie este o palma data democratiei parlamentare si e inacceptabila pentru reprezentantii alesi direct de cetatenii europeni. de aceea Coinferinta presedintilor e fortata sa ia acesta masuri drastice", a explicat decizia presedintele PE, Martin Schulz.

Dosarele asupra carora Conferinta presedintilor (liderii grupurilor politice si presedintele Parlamentului European) au decis joi, in urma unei dezbateri, sa suspende cooperarea cu Consiliul tin de domeniile justitie si afaceri interne.

In plus, liderii grupurilor politice au decis retragerea de pe agenda sesiunii plenare din iulie a PE a rapoartelor privind chestiunea Schengen, si anume raportul privind propunerea pentru un mecanism de evaluare si monitorizare Schengen, al lui Carlos Coelho, si pe cel privind reintroducerea controalelor la granite al Renatei Weber.

Cele cinci dosare in discutie, asupra carora PE sisteaza cooperarea cu Consiliul privesc amendamentele codului de frontiera Schengen si conventia privind implementarea acordului Schengen, cooperarea judiciara pe chestiuni penale - combaterea atacurilor asupra sistemelor informatice, aspecte ale bugetului pe 2013 referitoare la securitatea interna, baza de date privind pasagerii UE si ordinul european de ancheta in materie penala.