Peste 8.300 de soferi au fost sanctionati pentru viteza si consum de alcool, dintre care 440 au ramas fara permisele auto pentru depasirea vitezei legale cu mai mult de 50 de kilometri pe ora sau pentru ca au condus bauti.

Politistii de la rutiera au controlat, sambata, 20.615 autovehicule, dintre care 1.189 cu numere de inmatriculare straine, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Romane transmis, duminica, si citat de Mediafax.

In urma neregulilor constatate, politistii au dat 8.363 de sanctiuni contraventionale, dintre care 420 soferilor care conduceau autoturisme inmatriculate in strainatate. Din totalul sanctiunilor date, 4.681 au fost pentru viteza si 118 pentru consum de alcool.

Politistii au retinut 440 de permise in vederea suspendarii dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice, dintre care 132 pentru depasirea vitezei cu peste 50 de kilometri pe ora, 136 celor depistati in trafic cu o imbibatie alcoolica de peste 0,8 g/l alcool pur in sange si 172 pentru alte motive.

Totodata, politistii au constatat 144 de infractiuni, dintre care 117 la regimul rutier si 27 de alta natura.

Controalele au inceput vineri si se incheie duminica, fiind desfasurate cu sprijinul politistilor de la ordine publica.

In prima zi a actiunii, politistii au dat 7.548 de sanctiuni contraventionale, dintre care 3.250 au fost pentru viteza si 116 pentru consum de alcool. Politistii au retinut 375 de permise in vederea suspendarii dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice, dintre care 80 pentru depasirea vitezei legale cu peste 50 de kilometri pe ora si 120 celor prinsi bauti la volan.

Actiunile vizeaza combaterea nerespectarii regimului legal de viteza si conducerea autovehiculelor de catre persoane aflate sub influenta bauturilor alcoolice, precum si verificarea masinilor inmatriculate in alte state.

"In cadrul actiunilor, pentru constatarea abaterilor de la normele rutiere privind respectarea regimului legal de viteza, politistii utilizeaza toate echipamentele video de supraveghere a traficului rutier si masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor instalate pe autospecialele unitatilor de politie rutiera", a precizat Politia Romana.

Viteza excesiva si cea neadaptata la conditiile meteo, de drum sau trafic reprezinta principalul factor generator al accidentelor rutiere in Romania, potrivit sursei citate.

Politistii de la rutiera le recomandam soferilor sa conduca prudent, sa evite efectuarea depasirilor in conditiile unui trafic rutier aglomerat, care se dovedesc extrem de periculoase si sa nu se urce la volan daca au consumat bauturi alcoolice.

"Pe langa posibilitatea producerii unui accident rutier, soferii care conduc sub influenta bauturilor alcoolice trebuie sa stie ca risca si inchisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sanctiunea prevazuta de lege pentru cei depistati in trafic cu o imbibatie alcoolica de peste 0,8 g/l alcool pur in sange. De asemenea, pe timpul cercetarii permisul este retinut fara drept de circulatie", se mai arata in comunicatul Politiei Romane.