Activitatile in Romania ale unor politicieni ai partidelor ungare aflate la putere, Fidesz si crestin-democrat, cauzeaza "prejudicii sociale si politice nationale serioase", a declarat miercuri un eurodeputat ungar socialist (opozitie), scrie Mediafax.

"Fidesz nu trebuie sa decida, in locul comunitatii maghiare din Romania, ce partid etnic maghiar ar trebui sa-i reprezinte interesele", a apreciat Csaba Tabajdi. El a adaugat ca "rolul unilateral" al presedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, si al secretarilor de stat Geza Szocs si Zsolt Nemeth, in campania pentru alegerile locale din Romania "creeaza diviziuni" intre etnicii maghiari si pune in pericol pozitia politica a comunitatii.

In loc sa participe la campanie pentru comunitatea maghiara ca intreg, politicienii conservatori ungari ii sustin pe aliatii lor politici impotriva UDMR, un partid etnic maghiar care reprezinta "o putere politica legitima", a precizat Tabajdi.

El a mai afirmat ca sprijinul Guvernului maghiar pentru reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef in Romania a constituit "o provocare deschisa la adresa victimelor Holocaustului".