Cele doua premii obtinute la Cannes de filmul Dupa dealuri, semnat de romanul Cristian Mungiu, confirma calitatea cineastului si a actorilor romani, au declarat pentru AFP regizorii Corneliu Porumboiu si Cristi Puiu, premiati in trecut pe Croazeta, scrie Agerpres.

"Aceste premii il confirma pe Cristian Mungiu in calitate de regizor, dar ele sunt la fel de importante pentru cinematografia romaneasca", a subliniat Corneliu Porumboiu, recompensat la Cannes, in 2006, cu Camera d'Or pentru pelicula A fost sau n-a fost? si, in 2009, cu Premiul Juriului la sectiunea Un Certain Regard pentru Politist, adjectiv.

Cristian Mungiu a stiut sa redea unui fapt divers o "forma foarte obiectiva" pentru a desena "o fresca a Romaniei de azi", a adaugat el. Scenariul peliculei are la baza romanele documentare "Spovedanie la Tanacu" si "Cartea judecatorilor", scrise de fosta jurnalista BBC Tatiana Niculescu-Bran, pornind de la cazul Irinei Cornici, tanara care a murit, in 2005, in urma unui ritual de exorcizare la manastirea Tanacu din judetul Vaslui.

Pentru Cristi Puiu, distins cu 'Un Certain Regard', in 2005, pentru Moartea domnului Lazarescu, premiul pentru cea mai buna interpretare feminina, obtinut de cele doua actrite Cosmina Stratan si Cristina Flutur, "face dreptate tuturor actorilor romani" si "confirma indirect scoala romaneasca de arta dramatica".

Autoarea Tatiana Niculescu-Bran a afirmat la randul ei ca este "impresionata si foarte fericita" ca acest film care a "pastrat cursul evenimentelor" descrise in ancheta sa a fost premiat.

Regizorul roman Cristian Mungiu a castigat premiul pentru cel mai bun scenariu al Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul 'Dupa dealuri', iar cele doua actrite principale, Cosmina Stratan si Cristina Flutur, au fost recompensate cu premiul pentru interpretare feminina.

Mungiu a castigat in 2007 trofeul Palme d'Or al Festivalului de Film de la Cannes cu 4 luni, 3 saptamani si 2 zile.