Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Luni, 23 aprilie 2012, 11:13 Actualitate | Esenţial


Horia Georgescu
Foto: Agerpres
Agentia Nationala de Integritate raporteaza tot mai multe cazuri de primari sau consilieri locali aflati in conflict de interese, de regula fiind vorba de acordarea unor contracte propriilor firme. Cat de grav a devenit acest fenomen in ultimii ani? Ce trebuie schimbat la legea achizitiilor publice? In plus, mai e putin pana la debutul oficial al campaniei electorale. Unde vor putea fi consultate declaratiile de avere ale candidatilor? Presedintele ANI, Horia Georgescu, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.

Nota Redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
 • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.
 • Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1447 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  s-a confiscat vreo avere pana acum? (Luni, 23 aprilie 2012, 12:00)

  angel [anonim]

  se va confisca vreo data? macar una, ca sa justifice salariile pe care le primiti.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 23 aprilie 2012, 15:04)

   Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui angel

   La sfarsitul anului 2011 si inceputul anului 2012 am obtinut 3 decizii definitive si irevocabile de confiscare a unor sume de bani in valoare de peste un milion de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 35% din bugetul anual al ANI. Dintr-o alta perspectiva, deciziile pronuntate sunt istorice pe motiv ca, pentru prima oara, se confisca sume cu caracter nejustificat fara legatura cu o fapta penala. Este inceputul unei practici care va defini jurisprudenta in aceasta materie.
 • +1 (1 vot)    
  Intrebari (Luni, 23 aprilie 2012, 13:00)

  CalinM [utilizator]

  Cate confiscari ati cerut si cate din ele au fost finalizate?

  Ce propuneri legislative aveti pentru a va eficientiza activitatea?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 23 aprilie 2012, 15:07)

   Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui CalinM

   Agentia a solicitat confiscarea unor sume de bani in 27 de cazuri, cu o valoare totala de peste 12 milioane de euro.

   Ca si propuneri legislative, consider ca este absolut necesar ca activitatea de verificare in cazurile demnitarilor sa fie extinsa si la terti, respectiv persoane fizice private sau societati comerciale deoarece este cea mai folosita metoda de a ascunde bunuri sau sume de bani.

   De asemenea, mai sunt necesare modificari cu caracter tehnic a legislatiei in special referitoare la conflicte de interese si incompatibilitati din perspectiva sanctiunilor aplicate si a obtinerii unui efect descurajant.
 • 0 (0 voturi)    
  legat de situatia de la mangalia (Luni, 23 aprilie 2012, 13:22)

  Cecilia [anonim]

  Primarul din Mangalia, Claudiu Tusac, a fost declarat incompatibil de Agentia Nationala de Integritate, in luna noiembrie 2011. Ulterior, primarul a intentat proces Agentiei Nationale de Integritate, insa pe site-ul Curtii de Apel Constanta se arata ca acesta ar fi renuntat la judecata. In aceste conditii, la acest moment, primarul din Mangalia ar mai putea candidat pentru un nou mandat?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 23 aprilie 2012, 15:10)

   Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cecilia

   In prima instanta, contestatia domnului Tusac a fost respinsa, fiind in acest moment atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In cazul in care sentinta va ramane definitiva acesta nu va mai putea candida pe aceiasi functie pentru care s-a constatat incompatibilitatea. De asemenea, va opera interdictia de 3 ani privind numirea intr-o functie publica.
 • 0 (0 voturi)    
  Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (Luni, 23 aprilie 2012, 14:15)

  Angela Toncescu [anonim]

  1. Ce sanctiuni ati decis sa aplicati membrilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor ( CSA )carora le este rusine sa isi publice vaniturile si in continuare au venituri "Conform fisa fiscala" nepublicata ( evident ) ?
  2. In conditiile in care detineti deja informatii care dovedesc faptul ca aceste persoane, chiar si in conditiile de salarizare excelente pe care le au, nu isi pot totusi justifica averea, existand discrepante mari intre declaratia de avere si averea reala, de ce nu ati luat nici un fel de masura?
  3. S-au facut presiuni de ordin politic, asa cum se arata in stenogramele SRI, pt oprirea investigatiei ANI asupra conducerii CSA?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 23 aprilie 2012, 15:13)

   Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Angela Toncescu

   Toti membrii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor au fost amendati si risca demararea procedurii de control a averii. Informatiile pe care le avem trebuie sustinute cu documente si probe obtinute pe parcursul derularii investigatiei in limitele instrumentelor legale pe care le avem. Conteaza ce se poate proba, nu ce se stie.

   Nu am cunostinta de existenta unor stenograme referitoare la investigatia ANI si nici nu au existat presiuni referitoare la aceasta.
 • 0 (0 voturi)    
  plasamente off shore (Luni, 23 aprilie 2012, 14:34)

  Dan Draurei [anonim]

  În ultima perioada, presa scrisă şi nu numai a vehiculat că una dintre modalitățile prin care comisioanele intervenite în unele contracte de achiziții publice, dar nu numai, sunt transferate prin intermediul unor entităţi, de multe ori nerezidente, implicate în aceste contracte, sume care, într-un final, ajung a fi plasate în depozite constituite în regiuni de tip off shore, chiar şi în numele unor persoane fizice.
  Dle. Georgescu, are ANI în vedere o abordare specifică pentru identificarea acestor cazuri şi sume asociate persoanelor fizice implicate în contracte publice?
  În acest sens, cum vedeţi colaborarea cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în verificarea tranzacţiilor şi fluxurilor financiare aferente, cum sunt Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, ANAF şi poate chiar BNR?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 23 aprilie 2012, 15:17)

   Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Draurei

   ANI are abordari specifice in ceea ce priveste zonele vulnerabile din perspectiva conflictelor de interese privind contractele publice. Este adevarat ca exista situatii in care apar firme off shore si care prezinta probleme in identificarea acestora. ANI colaboreaza cu toate institutiile statului dar din pacate, uneori, exista sincope legislative care impiedica obtinerea si procesarea unor date cu celeritate.
 • 0 (0 voturi)    
  averi nejustificate judecatori/procurori (Luni, 23 aprilie 2012, 14:45)

  Marian_Ionescu [anonim]

  Buna ziua,

  Vedem in ultimele luni ca tot mai multi magistrati (procurori, judecatori) sunt achetati, trimisi in judecata pentru coruptie. Vedem ca se vehiculeaza si sume de oridinul zecilor de mii de euro mita/caz descoperit.
  As vrea sa stiu cum arata statistica ANI in privinta asta. Cate cazuri de diferente intre averea declarata si veniturile obtinute ati depistat la judecatori/procurori?

  Am observat activitatea prodigioasa a ANI in privinta parlamentarilor, a functionarilor a alesilor locali dar nu prea imi aduc aminte de cazuri de judecatori sau procurori unde sa depistati averi nejustificate.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 23 aprilie 2012, 15:19)

   Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian_Ionescu

   Este adevarat ca institutia noastra nu a identificat cazuri de avere nejustificata in cazuri unor magistrati dar a solutionat cazuri in materia conflictelor de interese si a incompatibilitatilor. Instrumentele ANI privind identificarea averilor nejustificate sunt limitate si din aceasta cauza este dificil sa putem proba mai multe cazuri. Investigatia ANI se bazeaza in principal prin compararea veniturilor cu cheltuielile efectuate de catre subiecti.
 • 0 (0 voturi)    
  Presiuni (Luni, 23 aprilie 2012, 15:01)

  florin [anonim]

  Buna ziua
  Credeti ca ANI e la adapost acum de prresiunile anti-reformiste ale politicienilor? E suficient de puternica "umbrela" UE-SUA?

  multumesc si succes
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 23 aprilie 2012, 15:23)

   Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

   In Parlament exista persoane care constant incearca sa submineze cadrul legislativ sau al institutiilor implicate in combaterea coruptiei. Mecanismul de Cooperare si Verificare a actionat eficient in stoparea sau limitarea unor astfel de incercari. Este foarte important ca astfel de situatii sa nu mai apara in asa fel incat partenerii nostri externi sa aiba incredere ca statul de drept din Romania s-a asezat pe un drum ireversibil. In acest moment este evident faptul ca nu ne aflam intr-o astfel de logica.
 • 0 (0 voturi)    
  brindusa novac (Luni, 23 aprilie 2012, 15:02)

  mihai [anonim]

  Buna ziua. AM inteles saptamina trecuta ca exista o decizie a instantei in cazul dnei Brindusa Novac de la Circ. Domnia sa a comunciat insa ca nu e definitiva. Care e situatia de fapt?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 23 aprilie 2012, 15:25)

   Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia doamnei Brandusa Novac. Dansa a declarat recurs urmand ca situatia sa fie solutionata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

   Din punctul nostru de vedere este o situatie foarte grava deoarece domnia sa este deputat in Parlamentul Romaniei si director al unei institutii publice prin care sume de bani importante au fost directionate spre buzunarul propriu.
 • 0 (0 voturi)    
  Buna ziua, domnule Georgescu (Luni, 23 aprilie 2012, 15:04)

  micsunica [anonim]

  1. Vreau sa va intreb, si cred ca este mai degraba o discutie despre solutia legislativa, daca modul in care “opereaza” cazul de incompatibilitate prev. de art. 82 ind. 1 din Legea 161/2003 (vezi cazul Sergiu Andon) a fost trasat corect de legiuitor.
  Ce vreau sa intreb mai concret este daca vi se pare a fi o adevarata incompatibilitate intre functii (parlamentar versus avocat in anumite pricini) sau este mai degraba o interdictie, cu sanctiuni diferite, fie aplicate de Barou, fie de Camera din care face parte.
  Discutia e mai degraba teoretica, presupun ca finalitatea e aceeasi.
  Eu as vedea-o ca pe o simpla interdictie, sanctionabila de instanta de judecata in fata careia se prezinta avocatul cu nesocotirea art. 82 ind. 1 din lege (adica sa nu ii fie considerat valid mandatul de reprezentare si sa nu fie primit ca avocat in cauza), respectiv de Barou pentru incalcarea acestei interdictii (ca abatere disciplinara).
  Stiu ca initial ea a fost formulata ca interdictie in legea avocatilor, apoi “mutata” prin legea de aprobare a ordonantei in Legea nr. 161/2003. Mai stiu si ca in Parlament s-au purtat discutii exact in sensul celor de mai sus, insa s-a hotarat ca va opera ca incompatibilitate (de aceea am spus ca pare mai degraba o discutie pe lege, iar nu modul de aplicare a legii de catre ANI, care imi pare corect).
  Unde veti trimite, daca ramane in picioare, raportul de constatare a incompatibilitatii, la Parlament sau la Barou?
  2. Ce solutii s-au conturat in cele din urma (daca exista o practica judiciara unanima la nivelul ICCJ) in privinta posibilitatii de contestare a ordonantelor de clasare sau a rapoartelor de evaluare?
  3. Doamna Crinuta Dumitrean a incasat si leafa din cele trei locuri in intervalul de timp in care a ocupat concomitent cele trei functii? Daca da, in diferenta de venit nejustificata sunt incluse si sumele aferente a doua dintre cele trei lefuri sau diferenta provine doar “din alte pricini”.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 23 aprilie 2012, 15:33)

   Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui micsunica

   1. Din punctul nostru de vedere este un caz de incompatibilitate, deoarece este definit expres, dansul exercitandu-si calitatea de avocat intr-un caz de coruptie instrumentat de DNA concomitent cu cea de deputat. Raportul de evaluare al ANI a fost trimis Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, care l-a inaintat spre Comisia Juridica urmand a fi redactat un raport si supus votului in plen. In aceasta situatie se ia act practic de o decizie definitiva si irevocabila iar conform Legii 96/ 2006 mandatul de parlamentar trebuie sa inceteze.

   2. Referitor la aceasta situatie, nu exista o decizie privind posibilitatea de contestare a ordonantelor de clasare. ANI a urmat procedura prevazuta de legea contenciosului administrativ in cazurile in care comisiile de cercetare de pe langa Curtile de Apel au decis respingerea solicitarii institutiei noastre.

   3. In situatia mentionata, sumele incasate nu au caracter nejustificat deoarece sunt obtinute in mod legal. Diferenta dintre venituri si cheltuieli a fost identificata prin analiza conturilor bancare si a fluxurilor financiare fara a identifica sursa din care provine.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Luni, 23 aprilie 2012, 15:46)

  atfo [anonim]

  Domnule Gerogescu, am cateva intrebari specifice la care as dori sa raspundeti cat mai precis cu putinta:

  - ce se intampla daca o institutie de stat nu a trimis niciodata declaratiile de avere alte angajatilor la ANI? cum procedati in aceasta situatie?
  - ce faceti unui functionar care trece la venituri "conform fisei fiscale"?
  - care este durata maxima pentru rezolvarea unui dosar?

  Va multumesc!
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 23 aprilie 2012, 15:55)

   Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui atfo

   In cazul in care o institutie nu transmite declaratiile de avere si de interese este amendat seful institutiei, persoana desemnata cu implementarea declaratiilor de avere si de interese precum si toti ceilalti angajati care nu au completat declaratiile. Sintagma "conform fisei fiscale" nu este permisa de lege deoarece din septembrie 2010, odata cu adoptarea noului cadru legislativ al ANI, nu se mai pot face trimiteri la alte inscrisuri. In aceasta situatie se poate aplica sanctiune contraventionala si verificarea din oficiu a averii, incompatibilitatii sau o potentiala situatie de conflict de interese. Solutionarea unui dosar variaza de la caz la caz deoarece depindem de transmiterea documentelor si exercitarea drepturilor la aparare prevazute de procedurile legale. In mod normal, un dosar nu poate dura mai mult de sase luni dar avand in vedere numarul foarte mare de sesizari uneori acest termen poate fi depasit.
 • 0 (0 voturi)    
  conflict de interese (Luni, 23 aprilie 2012, 15:47)

  dan [anonim]

  Situatie ipotetica: sotia unui demnitar obtine in 2008 un contract finantat din fonduri UE. In 2009, demnitarul este desemnat la conducerea ministerului ce are in responsabilitate si coordonarea AM-ului ce raspunde de derularea contractului din fonduri UE. A savarsit sau nu infractiunea de conflict de interese in 2009?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 23 aprilie 2012, 15:57)

   Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   In aceasta situatie nu se poate vorbi de un conflict de interese deoarece demnitarul a fost numit anterior semnarii contractului. In schimb, din momentul numirii persoana in cauza trebuie sa se abtina de la orice decizie sau proces de decizie in legatura cu acel contract. In caz contrar, ne putem afla in situatia unui conflict de interese in materie administrativa sau penala.
 • 0 (0 voturi)    
  e conflict de interese? (Luni, 23 aprilie 2012, 15:56)

  klaus [anonim]

  ce parere aveti despre urmatoarea situatie: cineva care conduce o institutie publica isi angajeaza avocatul personal ca sa apere atat institutia pe care o conduce cat si pe el ca persoana fizica. credeti ca este un conflict de interese situatia descrisa?
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 23 aprilie 2012, 16:04)

   Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui klaus

   Da, este o situatie de conflict de interese mai ales daca persoana care conduce institutia beneficiaza de servicii de avocatura cu titlu gratuit sau cu un pret diferit fata de valoarea normala de piata.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by