UDMR va propune in Parlament amendarea OU 124/ 2011 privind asistenta sociala, astfel incat cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului sa revina la nivelul de dinaintea aplicarii masurilor de austeritate bugetara, respectiv 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, pe o perioada de 2 ani. Vicepresedintele UDMR Borbely Laszlo a declarat, pentru Mediafax, ca Uniunea va propune mai multe amendamente de modificare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala.

"Primul amendament va fi revenirea la cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului la nivelul celui de dinaintea introducerii masurilor de austeritate bugetara, adica 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, pe o perioada de 2 ani", a aratat Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, UDMR va propune totodata ca, in cazul nasterii gemelare sau succesive, in care perioada celor doua concedii de crestere a copilului se suprapune, cuantumul indemnizatiei pentru cel de al doilea sau al treilea copil sa se majoreze cu 30%, dar nu mai putin de 1,2 ISR (indemnizatia sociala de referinta), si eliminarea dispozitiilor discriminatorii care stabilesc, in situatia actuala, ca familia nu beneficieaza de indemnizatie incepand cu cel de al patrulea copil.

Un alt amendament va propune ca indemnizatia de crestere a copilului, respectiv dreptul de a beneficia de indemnizatie, sa fie acordat pe o perioada de 3 ani, incepand cu cel de-al patrulea copil.

Laszlo Borbely a aratat ca UDMR doreste si introducerea posibilitatii ca parintele care nu a solicitat concediul de crestere a copilului sa beneficieze de o luna de concediu si indemnizatie intr-un termen extins, cuprins intre momentul nasterii copilului pana la implinirea varstei de 8 ani.

Un ultim amendament propus de UDMR va fi eliminarea restrictiei de angajare pe perioada concediului de ingrijire a copilului, respectiv introducerea posibilitatii de ocupare partiala concomitent cu deducerea proportionala a indemnizatiei de crestere a copilului.

In 2010, odata cu taierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizatiei de maternitate a fost redus cu 15%, diminuare aplicata la suma rezultata din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodata ca acesta sa nu depaseasca valoarea de 3.400 lei.

Ulterior, Guvernul a decis sa introduca o noua formula de acordare a indemnizatiei pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011, prin care ramane la latitudinea parintilor decizia de a opta intre doua variante, una activa si alta pasiva pentru cresterea copilului.

Astfel, conform noului sistem, in cazul in care parintele opteaza pentru un concediu pe o perioada de 1 an pentru cresterea copilului, acesta primeste o indemnizatie lunara de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3.400 lei) si un stimulent de revenire pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei.

Daca parintele alege perioada maxima de doi ani pentru cresterea copilului, se mentine cuantumul de 75% pentru indemnizatia lunara primita, insa indemnizatia nu poate depasi plafonul de 1.200 lei si nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la munca.