Ministerul Justitiei sustine ca a sprijinit proiectul de lege privind despagubirile in cazul imobilelor nationalizate in forma aflata in dezbatere publica, ce prevede plafonarea la 15%, "avand in vedere continutul Deciziei pilot pronuntata de CEDO in cauza ". MJ face marti aceasta precizare intr-un comunicat dupa ce in presa au aparut luni informatii conform carora ministerul ar fi sustinut "restituirea in natura sau despagubire totala" in ceea ce priveste imobilele nationalizate.

Agentia Mediafax a scris luni, citand surse guvernamentale, ca Ministerul Justitiei ar fi sustinut restituirea in natura a proprietatilor nationalizate si esalonarea pe o perioada foarte lunga a despagubirilor banesti. Totodata, ministerul ar fi respins total propunerea initiala a Finantelor, care doreau limitarea la 5% din valoare, decizia finala, de plafonare la 15%, fiind una politica, sustineau sursele citate.

"ANRP si Finantele au propus initial restituirea integrala in natura si plafonarea despagubirilor banesti la 5% din valoarea imobilelor, varianta respinsa de Ministerul Justitiei, care a sustinut, in comisia interministeriala, ca din punct de vedere legal cea mai acoperitoare formula este retrocedarea integrala in natura si esalonarea pentru o perioada lunga de timp a despagubirilor in bani, acolo unde nu se mai poate da in natura. Decizia de plafonare a tuturor despagubirilor la 15% a fost politica si a fost adoptata la cel mai inalt nivel", declarasera sursele citate pentru Mediafax.

Sursele citate au adaugat ca, dupa discutii "la nivel inalt", a fost aleasa varianta plafonarii despagubirilor la 15% din valoarea imobilelor care trebuie restituite si eliminarea posibilitatii de restituire in natura, iar toate ministerele implicate ar fi convenit sa sustina fara nicio retinere proiectul de lege, cel putin in faza dezbaterii publice si ulterior, daca nu vor fi aduse modificari inainte de trimiterea spre aprobare in Parlament.

Vineri, premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a intalnit, la Guvern, cu ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, si cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pentru noi discutii despre proiectul care limiteaza despagubirile pentru imobilele nationalizate, inainte ca documentul sa fie aprobat de Executiv.

Proiectul ar putea fi aprobat in sedinta de saptamana aceasta a Guvernului si transmis Parlamentului pentru dezbatere in procedura de urgenta, au declarat surse oficiale.