Increderea romanilor in directia urmata de Uniunea Europeana a scazut cu 14 procente, la 46%, in anul 2011, arata un Eurobarometru prezentat marti la Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti si citat de Mediafax. Acesta este cel mai scazut nivel de incredere in UE inregistrat in Romania, in conditiile in care cel mai ridicat a fost cel din perioada de pre-aderare, de circa 85%.

Ritmul de scadere a increderii a fost unul accelerat - in timp ce la nivelul Uniunii scaderea increderii in faptul ca directia urmata de UE este cea corecta a fost de doar 8%, in cazul Romaniei erodarea a fost mai mare, respectiv de 14%. Nivelul de incredere a scazut de la 60% in toamna lui 2010, la 46% in toamna lui 2011.

Studiul arata totusi ca, "desi Romania se inscrie si ea in tendinta observabila la nivelul tuturor statelor membre, si anume aceea de scadere a gradului de incredere in directia urmata de UE, ea se situeaza totusi semnificativ peste media europeana a increderii, care este de 38%".

Romania este, din aceasta perspectiva a increderii in directia urmata de UE, a 12-a tara intr-un clasament al increderii condus de Suedia (67%), Letonia (65%), Bulgaria (60%) si inchis de Portugalia (30%), Spania (28%) si Italia (21%).