Plenul Parlamentului a votat, marti, pentru un mandat de sase ani, noua componenta a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), fiind inregistrate 232 de voturi "pentru" ale parlamentarilor, informeaza Mediafax.

Florian BichirFoto: Agerpres

Numirea membrilor CNSAS s-a facut, conform legii, prin apel nominal, aceasta fiind aprobata cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor.

Astfel, din CNSAS vor face parte Dragos Gheorghe Petrescu (propunere din partea presedintelui Romaniei), Claudiu Octavian Secasiu (propus de prim-ministru), Florian Bichir (propus de Grupurile parlamentare ale UNPR), Florin Abraham, Laurentiu Tanase si Cazimir Ionescu (propuneri din partea grupurilor parlamentare PSD din Senat si Camera Deputatilor).

Au fost votati sa faca parte din CNSAS Ladislau Antoniu Csendes (propunere a grupurilor parlamentare UDMR din Senat si Camera Deputatilor), Corneliu Turianu, Virgil Leo Tarau si Adrian Ciofranca (propuneri din partea grupurilor parlamentare PDL din cele doua camere ale Parlamentului).

Potrivit legii, membrii CNSAS sunt numiti de Parlament - un membru reprezentant al societatii civile propus de presedintele Romaniei, un membru reprezentant al societatii civile propus de prim-ministru si opt membri la propunerea grupurilor parlamentare.

Membrii celor doua Comisii juridice ale Parlamentului i-au audiat, luni, pe candidati si au constatat ca sunt indeplinite conditiile legale, hotarand cu unanimitate de voturi sa adopte un raport favorabil in vederea numirii acestora in functiile de membri ai CNSAS.