Comisia Superioara de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a reevaluat 1.057 de persoane din judetul Sibiu banuite ca ar detine certificate false de handicap si doar 140 dintre acestea aveau, intr-adevar, probleme reale, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Claudia Boghicevici, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Prejudiciul inregistrat la nivelul judetului este de 8,2 milioane de euro, a completat reprezentantul MMPS.

"Dimensiunea fraudei de la Sibiu demonstreaza ca trebuie urgent sa demaram un control la nivel national. In urma reevaluarilor facute de Comisia Superioara la Sibiu, a reiesit ca in acest judet din 1.057 persoane reevaluate, doar 140 persoane au in realitate un handicap. Prin urmare, au fost anulate 917 certificate de handicap. Din 732 persoane pensionate cu certificate de handicap, 679 persoane, adica 92,76%, nu prezentau niciun handicap si le-au fost anulate certificatele de handicap. Ca sa aveti imaginea completa a fraudei din buget, adica din buzunarul fiecarui platitor de taxe si impozite locale, va prezint si cifrele prejudiciului estimat. Pentru cei 731 falsi pensionari cu handicap, noi toti platim aproximativ opt milioane de euro, adica drepturi si prestatii sociale. Beneficii fiscale adunate in patru ani de zile. Subliniez faptul ca prejudiciul estimat de 8,2 milioane de euro reprezinta drepturi si facilitati acordate ilegal din fondul bugetului de stat, unui procent de 4% din totalul persoanelor adulte cu handicap din judetul Sibiu, adica cei pe care noi i-am reevaluat", a declarat Claudia Boghicevici.

Ministrul Muncii a subliniat ca, in perioada urmatoare, vor fi demarate si alte controale la nivel national si a atras atentia ca cei vinovati de situatia existenta "trebuie sa raspunda si sa plece".

"Aceasta situatie nu mai poate fi tolerata. Ca ministru al Muncii refuz sa mai aruncam pe fereastra milioane de euro pentru persoanele cu handicap care au certificate false. Resursele noastre sunt si asa foarte mici si trebuie folosite pentru cei care intr-adevar au nevoie. Ceea ce am descoperit la Sibiu in urma controalelor arata ca avem o grava problema de sistem si de management defectuos la nivelul Directiei Generale de Protectie a Persoanelor cu Handicap. Vinovatii trebuie sa raspunda si sa plece daca nu vor gestiona directiile din teritoriu. Am stabilit ca in Planul National de Control sa incepem verificarile in judetele Iasi, Arges, Bistrita-Nasaud si Vrancea. Practic, nicio sesizare primita de la cetateni nu va ramane uitata in sertare", a precizat Claudia Boghicevici.

MMFPS a anuntat, la sfarsitul lunii octombrie 2011, ca personalitati publice din judetul Sibiu au fost incadrate ca persoane cu handicap in mod fals, intre acestia aflandu-se medici cu inalta reputatie profesionala, consilieri ai Consiliului Judetean, fosti directori din cadrul Primariei Sibiu, salariati cu functii de conducere ai Directiei Muncii si Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Comisia Superioara de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a efectuat o actiune de control pentru verificarea conditiilor de incadrare in grad si tip de handicap de catre Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Sibiu.

Conform rezultatelor finale ale controalelor, din numarul total al persoanelor posesoare de certificate de incadrare in grad de handicap convocate pentru reevaluare, respectiv 1.602, s-au prezentat 68%, adica 1.087 persoane. In urma reevaluarilor, au fost emise 1.057 de decizii ale Comisiei Superioare, dupa cum urmeaza: 917 decizii de anulare a incadrarii in grad de handicap, 44 de mentinere si 96 de incadrare corespunzatoare.

Din totalul celor 917 persoane reevaluate carora le-au fost anulate certificatele medicale s-au identificat doua mari categorii de afectiuni medicale: afectiuni respiratorii (634 cazuri) si retard mental (168 cazuri).

Din anul 2005 pana in 2010, numarul persoanelor adulte cu handicap neinstitutionalizate din judetul Sibiu a ajuns la peste 20.000. In alte judete cu populatie dubla fata de judetul Sibiu, exista, in medie, un numar de 13.000-14.000 persoane adulte cu handicap.